Joi,
26.11.2020
Ceata
Acum
-2°C

Ce se întâmplă cu deșeurile pe care le sortează sibienii? Hârtia scoate drujbe din păduri

29 Iulie 2020 11:55

Ce se întâmplă cu deșeurile pe care le sortează sibienii? Hârtia scoate drujbe din păduri

În contextul în care aproape o treime din copacii tăiați la nivel mondial sunt utilizați pentru producția de hârtie, reciclarea deșeurilor din hârtie ajută în mod direct la protejarea mediului.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu continuă campania de conștientizare a importanței colectării selective a deșeurilor. Cele reciclabile sunt sortate la stația de la Șura Mică, iar sumele obținute din valorificarea acestora se reîntorc în sistem, fiind utilizate pentru plata activității de sortare și, parțial, pentru plata activității de colectare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale, activități care nu sunt plătite de către cetățenii județului Sibiu. Prin urmare, un grad de colectare selectivă cât mai ridicat va duce la venituri mai mari din valorificarea deșeurilor reciclabile, care vor ajuta astfel la dezvoltarea un sistem de management integrat al deșeurilor mai performant și menținerea taxei de salubrizare la un nivel suportabil.

De la salvarea pădurilor, la reducerea consumului de energie

Deșeurile de hârtie pre-sortate de sibieni în recipientele de culoare albastră ajung, sunt ridicate și transportate în stația de sortare de la Șura Mică. Lucrătorii din cadrul stației sortează manual deșeurile de hârtie în mai multe categorii, printre care cele mai des întâlnite sunt cartonul maro, maculatura și alte ambalaje de hârtie.

Cu toate că hârtia este un material biodegradabil, reciclarea acesteia are un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. Atât prin faptul că se reduce cantitatea de material lemnos exploatat din păduri, cât și datorită faptului că pentru producția de hârtie din deșeuri reciclate consumă cu aproximativ 40% mai puțină energie decât producția din fibră nouă.

În medie, deșeurile din hârtie pot fi reciclate de cel mult patru ori.

Deșeurile din hârtie – în recipientele albastre

Pre-sortarea deșeurilor hârtie trebuie făcută de către sibieni în recipientele (pubele, igloo-ri sau containere) de culoare albastră.

Ce deșeuri poți colecta în recipientul albastru:

- Ziare, reviste, pliante și cataloage de prezentare, cărți vechi de telefon;

- Hârtie tipărită și corespondență veche, plicuri, agende și caiete vechi;

- Ambalaje de hârtie și carton curate (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte);

- Hârtie de împachetat folosită;

- Cartoane de ouă;

- Pungi de hârtie care nu mai pot fi folosite;

- Tuburile de la prosoapele de bucătărie din hârtie și de la hârtia de toaletă;

- Farfurii și pahare de unică folosință folosite (dacă nu sunt foarte murdare).

În cazul în care ambalajele de carton sunt de mari dimensiuni, iar împăturirea acestora în vederea depozitării în recipientele albastre este dificilă, îndemnul operatorilor de colectare a deșeurilor este să lăsați aceste ambalaje lângă recipientele pentru hârtie. Reprezentanții ADI Eco atrag atenția și asupra faptului că nu orice hârtie mai poate fi reciclată. Astfel, hârtiile murdare trebuie precolectate în recipientele negre, destinate deșeurilor reziduale.

Vizualizari: 1119

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus