Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

A început numărătoarea inversă până la ediția online a festivalului Săptămâna Haferland

A început numărătoarea inversă până la ediția online a festivalului Săptămâna Haferland

Cea de-a opta ediție a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, Săptămâna Haferland, va avea loc online, în perioada 31 iulie – 2 august, aducând în prim-plan valorile autentice și frumusețea meleagurilor din Țara Ovăzului.

Tematica acestui an, Tradiția continuă, a ambiționat cu atât mai mult organizatorii pentru a promova în mediul online cele mai reprezentative inițiative din zonă, dar și pentru a oferi în continuare o platformă tinerilor artiști și celor ce duc mai departe tradițiile săsești.

Astfel, participanții virtuali la festival vor putea ajunge la Archita, Cloașterf, Homorod, Rupea, Saschiz, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Viscri, unde se vor bucura de clipuri video cu pitorescul localităților; înregistrări ale unor concerte de muzică clasică, lansarea cărții „Vecinătăți la sașii din Criț. Regulamente scrise de la 1615 la 1991” scrisă de Ruxandra Hurezean, clipuri savuroase ce vor scoate în evidență rețete tradiționale vechi, săsești; testimoniale ale unor personalități publice; precum și alte tipuri de conținut interesant și interactiv.

Bineînțeles, turiștii sunt așteptați și fizic în satele săsești, dar separat, pe tot parcursul anului, respectând normele de distanțare socială. Ediția online își propune să îi atragă în zonă și să le prezinte ecosistemul de mici antreprenori și localnici, care au dezvoltat oferta de cazare și activități din regiune.

Desigur, realizarea acestei ediții inedite nu ar fi posibilă fără implicarea unor parteneri cu tradiție precum Rompetrol, Automobile Bavaria, MHS Truck&Bus Group, Transferoviar Călători, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, a căror misiune ca organizații se regăsește în conceptul festivalului.

Rompetrol îi îndeamnă pe români să ajungă mai departe, în locurile din țara noastră care îi inspiră sau pe care își doresc să le viziteze pentru prima oară, așa cum este și Haferland sau Țara Ovăzului, iar, pe parcursul călătoriei lor să își ia energia din stațiile Rompetrol unde vor fi în siguranță pentru a parcurge drumul mai ușor.

Automobile Bavaria este cea mai mare rețea de dealeri BMW din Europa Centrală și de Sud-Est și unic furnizor al automobilelor speciale BMW pentru corpuri și misiuni diplomatice. De asemenea, grupul deține 12 dealeri BMW în România, trei centre de vânzări MINI și singurul service Rolls-Royce din Sud-Estul Europei. Implicarea companiei în organizarea fiecarei ediții a festivalului a conferit excelență mobilității, ilustrând poziționarea companiei, de lider al performanței și, totodată, al eleganței.

MAN, marca germană de autovehicule comerciale, cu tradiție de peste 100 de ani, este reprezentată în România de MHS Truck & Bus Group. Filozofia mărcii de a simplifica business-ul clienților săi prin produsele și serviciile oferite, se extinde și în zona comunității în care grupul activează. Implicarea în susținerea și dezvoltarea comunității au reprezentat întotdeuna o prioritate pentru MHS Truck & Bus Group. Anul acesta este unul special având în vedere situația cauzată de pandemie, care determină compania să se adapteze unor situații și obiceiuri noi. Pe lângă susținerea constantă și activă a transporturilor vitale în această perioadă pentru asigurarea bunurilor necesare, asigurarea locurilor de muncă ale angajaților săi și crearea unor noi locuri de muncă, grupul se implică activ în promovarea și dezvoltarea turismului intern, contribuind astfel și la susținerea economiei.

Tranferoviar Călători este un operator feroviar cu capital privat care transportă lunar peste 415.000 călători și care oferă servicii de cea mai bună calitate la standarde europene și prețuri românești. Mai mult, T.F.C. este și o companie implicată social, organizația având multiple inițiative sociale care sprijină sportul, educația, activitățile ecologice și alte domenii de interes pentru comunitățile locale din zonele în care activează

AQUA Carpatica, un brand vizionar și totodată ambasador al României, ia parte la festival an de an, potolind setea de cultură și tradiții a participanților, iar Domeniile Sâmburești, care perpetuează tradiția vinurilor românești cu renume și, în același timp oferă arome unice rezultate prin îmbinarea tehnicilor moderne cu cele tradiționale, este sponsorul oficial al iubitorilor de momente de relaxare în Haferland.

 

 

Programul ediției online va fi actualizat în timp real în perioada următoare pe www.haferland.ro, https://www.facebook.com/haferland, și https://www.instagram.com/saptamana_haferland/

Organizatorii evenimentului, Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania și Asociația Nowero Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile din zonă. Mai mult, ediția din acest an se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Excelenței Sale Dr. Markus Söder, Prim Ministru al Landului Bavaria.

 Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Despre Fundația M&V Schmidt

Fundația M&V Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea orgii bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum SoNoRo Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Începând din 2017, fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus