Luni,
06.12.2021
Innorat
Acum
5°C

Efrem, un copil de 3 ani din Sibiu, are nevoie de un tratament costisitor nedecontat de Casa de Asigurări

Efrem, un copil de 3 ani din Sibiu, are nevoie de un tratament costisitor nedecontat de Casa de Asigurări

La trei ani și nouă luni, Efrem a dovedit că este un adevărat luptător. A trecut prin două intervenții chirurgicale în urma cărora i-au fost extirpate două tumori de pe creier. Acum băiatul are nevoie urgent de un tratament de radioterapie cu protoni care se face la Institutul de Pediatrie „Gustave Roussy” din Paris. Pentru că, până astăzi, părinții lui spun că cei de la Casa de Asigurări de Sănătate au refuzat finanţarea tratamentului, s-au văzut nevoiți să apeleze la ajutor pentru ca micuțul lor să trăiască.

Dana și George au împreună patru băieți. Vara trecută viaţa lor avea să fie zdruncinată din temelii de o veste cutremurătoare. Dana era în ultimele cinci săptămâni de sarcină cu al patrulea copilaş. Ceilalţi, Rafael, Filip şi Efrem aşteptau cu nerăbdare să-şi cunoască frăţiorul. Tânăra mămică spune că totul decurgea firesc, până când Efrem a început să vomite. 

„Am decis, împreună cu George, să-i facem lui Efrem un control detaliat. Vestea primită după control ne-a îngenunchiat. Începând de atunci, la fiecare întâlnire cu doctorul, pentru Efrem speranţa de viaţă era estimată la câteva luni, săptămâni sau zile. În 28 mai, anul trecut, ne-am internat. Era o zi de marţi. Atunci s-a întâmplat o minune: medicii au reuşit să-i facă RMN, cu toate că aparatul avea o problemă, dar medicul anestezist n-a şovăit. A intrat cu Efrem în tubul aparatului şi l-a ventilat manual. În urma RMN-ului am primit vestea: Efrem avea o tumoare (epidinom amaplazic de grad 3) şi pe deasupra puternic vascularizată, de 10 cm, în creieraşul lui de 16 cm. Suntem oameni cu credinţă în Dumnezeu şi ştim că nici un fir de păr din cap nu se mişcă fără ştirea sau voia Lui. Cu această încredere am pornit pe noul nostru drum. Mă uitam la Efrem şi mi se rupea inima la gândul că trupuşorul lui de îngeraş, sufleţelul lui curat trebuiau să treacă printr-o asemenea încercare. Ochii însă, îi erau tot numai o bucurie, ca în fiecare dimineaţă când se trezea şi nu ştia cum să ne arate mai repede cât de mult ne iubeşte”, povestește Dana.

A doua zi seara părinții erau deja în drum spre Bucureşti. Dana, însărcintă, îl însoţea pe Efrem în ambulanţă, iar tatăl lui cu maşina în urma ambulanței.

„A fost  un drum în noapte cu asemenea emoţii, încât nu sunt cuvinte pentru a le descrie. Efrem pe targă şi eu pe un scăunel alături. Nici în ambulanţă încă nu puteam crede cele spuse de medici. La Bucureşti era 4 sau 5 dimineaţa când ne-au internat la neurochirurgie. S-a constatat că n-ar fi şanse să se extirpeze integral tumoarea din cauză că era foarte puternic vascularizată şi exista riscul ca Efrem să nu mai poată merge sau vorbi. La 8.30 Efrem a intrat în operaţie. Cel mai greu a fost când ne-am despărţit. Mi-a rămas întipărită imaginea de la lift, Efrem în breţele lui George, aşteptând să poată urca în sala de operaţie. După nici trei ore, echipa de medici – despre care un medic sibian a afirmat că doar Dumnezeu a unit aceste șase mâini de aur (doi chirurgi şi un anestezist), cea mai bună echipă de neurochirurgi din Europa – ne-a  anunţat  cu mare bucurie că operaţia a fost o reuşită, iar tumoare a fost extirpată integral, microscopic. Copilul şi-a revenit repede după operaţie, în 14 iunie am fost externaţi, era o zi de  vineri când am ajuns cu Efrem la Sibiu, iar luni dimineaţa a venit pe lume Luca, cel de-al patrulea băieţel al nostru”, mai povestește Dana.

Un an copilul a fost bine, dar tumoarea a recidivat

O vreme Efrem şi fraţii săi au trăit în linişte şi pace, părinţii încercând să le ofere copiilor toată dragostea lor. Au revenit la control anul acesta în iunie, când RMN-ul a descoperit că tumoare recidivase. Cazul lui Efrem a fost atât de grav încadrat, încât la câteva zile a fost din nou operat. Deşi tumoarea a fost din nou extirpată integral, riscurile de recidivă sunt mari. Pentru a avea şanse la viaţă, Efrem are urgentă nevoie să urmeze un tratament potrivit vârstei lui. Un astfel de tratament (radioterapie cu protoni ) se face la Institutul de Pediatrie „Gustave Roussy” din Paris. Dana și George spun că, până astăzi, Casa de Asigurări de Sănătae a refuzat finanţarea tratamentului. Astfel, s-au văzut nevoți să apeleze la ajutor pentru copilul lor cu bucuria-n ochi. Dacă Efrem urmează repede tratamentul din Franța, șansa lui de a trăi crește considerabil.

Donații individuale se pot face în conturile deschise pe numele George Calinescu
RON: RO16 RNCB 0318 0721 0630 0001
EUR: RO85 RNCB 0233 0721 0630 0002
Către nr de telefon 0731310102 prin Revolut la George Călinescu

Donații prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit se pot face de către societățile comerciale, (pe bază de contract de sponsorizare) în contul Asociatiei Sus Inima, RO32BTRLRONCRT0329488002, deschis la Banca Transilvania Sibiu

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus