Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
16°C

Grădinile Mălâncrav: o afacere de familie, cu o poveste de peste 70 de ani

Grădinile Mălâncrav: o afacere de familie, cu o poveste de peste 70 de ani

Povestea Grădinilor Mălâncrav s-a născut acum 70 de ani, atunci când străbunicul tânărului care se ocupă astăzi de ele era doar paznicul lor. Când terenul a fost împărțit în mai multe parcele, după căderea comunismului, o urmașă a străbunicului Ștefan a primit o parcelă, pe care apoi a cultivat-o și a păstrat-o ca pe un loc de vacanță pentru familia ei. Recent, urmașii au decis să se ocupe mai abitir de teren și să cultive pe el legumele sub cerul liber, așa cum se făcea pe vremea străbunicului. În trei ani s-a transformat într-o afacere prosperă, care deservește mai multor zone în jurul Mălâncravului. 

Familia Călugăr a decis, în urmă cu mai bine de trei ani, să se dedice cultivării terenului grădinilor pe care, în urmă cu mai multe decenii, un strămoș avea sarcina de a le păzi. Andrei Călugăr, în vârstă de 29 ani, se ocupă de teren alături de părinții și de bunica sa, iar în mediul online afacerea este gestionată de iubita lui, în vârstă de 26 de ani. Acesta este al treilea sezon în care familia sibiană culege roadele de pe acest teren pe care, cu 70 ani în urmă se făcea exact același lucru. Andrei spune povestea familiei sale cu mândrie și bucuria de a putea duce acum moștenirea mai departe.

„Un inginer horticol de origine nord-coreeană a primit, în anii 50, sarcina să găsească cel mai prielnic amplasament din toată valea pentru cultivarea legumelor. Noua grădină a colectivului trebuia să aibă cele mai bune condiții de sol, soare și apă. El a studiat zona și a stabilit locația. După o perioadă în care a avut grijă de grădină, inginerul a fost chemat să lupte în războiul din Coreea, unde și-a găsit sfârșitul”, relatează Andrei. 

Străbunicul său a fost cel care a păzit grădina, iar ulterior o parcelă i-a revenit fiicei sale, bunica lui Andrei, care și astăzi se ocupă de ea.

„Străbunicul Ștefan a fost în perioada aceea paznicul grădinii timp de mulți ani. Grădina de legume a colectivului nu a rezistat foarte mult, pierzând teren în fața grădinii fermei de stat, desființându-se într-un final, la mijlocul anilor ‘60. După asta, terenurile fostei grădini au fost cultivate în general cu plante cerealiere sau de nutreț. După căderea comunismului, țăranii din sat au fost împroprietăriți, iar fosta grădină a fost împărțită în mai multe parcele, cu mai mulți proprietari. Una dintre parcele i-a revenit bunicii mele. Pe acea parcelă, bunica mea cultiva în trecut porumb sau grâu, iar familia noastră își petrecea vacanțele de vară lucrând grădina, la săpat porumbul sau la treierat”, spune tânărul.

La peste 50 de ani de la desființarea grădinii, în 2017, familia a decis că este momentul să readucă legumele în Grădinile Mălâncrav. Au reluat așadar tradiția cultivării legumelor sub cerul liber. 

„Le lăsăm să crească în ritm cu natura, neforțate și neinfluențate de alți factori. Astfel, plantele au timp să asimileze în tihnă, glucidele și zaharurile necesare pentru gustul legumelor de altădată.”

În 2018 produceau deja mai mult decât puteau consuma, așa că au început să vândă legume proaspete în piață. În 2019 au făcut și un punct de procesare în care produceau conserve. Astăzi, legumele și conservele sunt distribuite în Sighișoara, Târgu Mureș, Mediaș, Sibiu și Brașov, iar până la finalul anului familia Călugăr își propune să producă mai multe preparate inedite din legumele crescute aici.

Primii bani investiți – 500 de lei pentru sămânță de fasole

Au început cu 500 de lei și câteva semințe de fasole, iar astăzi investiția lor însumează aproximativ 50.000 de euro. „Fasolea achiziționată cu 500 de lei am semănat-o anterior primului an propriu-zis de grădinărit, pentru a îmbogăți solul în azot. Fasolea este un foarte bun fixator de azot în sol. Până acum am investit aproximativ 50.000 euro. La început am investit cam 15.000 în utilaje, consumabile și material săditor, la care se adaugă consumabilele anuale, iar partea hard a investiției a fost în unitatea de procesare – aproximativ 35.000 euro”, spune Andrei.

Tânărul povestește că afacerea a fost primită bine. În Sibiu au deja patru distribuitori cu care lucrează: Crama Sibiană, Băcănia Trufanda, Good Market și Food hub Sibiu. 

„Pe lângă asta, sunt mulți oameni din Sibiu care ne caută; vor să ne viziteze, să ne cunoască, să ne încerce produsele. Credem că sibienii sunt oameni educați în general, atât cultural cât și alimentar; oameni care apreciază un produs natural, de calitate”, concluzionează acesta.

Puteți să aflați mai multe informații despre Grădinile Mălâncrav de pe pagina oficială de Facebook a afacerii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus