Duminică,
20.09.2020
Innorat
Acum
22°C

FOTO-VIDEO Muzeul neștiut al Sibiului. Legătura cu ce au în case mulți sibieni

07 August 2020 12:50

FOTO-VIDEO Muzeul neștiut al Sibiului. Legătura cu ce au în case mulți sibieni

Până pe la jumătatea anilor '80, în Avrig funcționa unul dintre cele mai vechi gatere din România.

Produs la Viena în 1890, de firma Pini & Kay, aceasta era inițial acționat de apa râului Avrig, ulterior fiind adaptat funcționării pe curent electric. Nu puțini sunt oamenii, fie din Avrig, fie din Sibiu, ori din alte părți ale țării, care și astăzi au în case mobilă sau parchet cu lemn tăiat de gaterul din Avrig.

În a doua parte a anilor '80 gaterul a fost scos din oraș, pe măsură ce Avrigul creștea. A ajuns lângă gara din Porumbacu de Jos, fiind mult mai util aici datorită apropierii de calea ferată și sistemului industrializat de transport al lemnului. Tot aici a sărbătorit împlinirea a o sută de ani de funcționare constantă, apoi, începând cu 1999 a intrat în grija Direcției Silvice Sibiu, condusă astăzi de Robert Blaj. Tăia zilnic în jur de 10 metri cubi de lemn, fiind acționat de șase oameni.

În noua locație gaterul a funcționat neîntrerupt până în urmă cu patru ani când, într-un sfârșit, specialiștii au considerat că este depășit din punct de vedere tehnologic. Nu s-a stricat iremediabil și cu puțin efort ar putea fi pornit și astăzi. Dar nu mai avea utilitatea de altădată.

Pasionat de istorie, directorul tehnic al Direcției Silvice Sibiu, ing. Ovidiu Teșa, a văzut imediat valoarea lui și, în loc să-l abandoneze și să-l lase în voia hoților de fier vechi, a căutat să-l protejeze și să-l valorifice cultural, transformându-l în piesă de muzeu. Astfel, gaterul Pini & Kay cu o vechime de 130 de ani intra în Muzeul Silviculturii - instituție de cultură foarte puțin cunoscută în Sibiu, fiind astfel conservat in situ.

Înființat în 2011, ”Muzeul Silviculturii” funcționează în cadrul din cadrul Ocolului Silvic Valea Cibinului – Sălişte și este rezultatul îmbinării pasiunii pentru natură și pădure cu respectul pentru istorie și tradiții.

”Valoarea gaterului este una istorică certă. Mai avem unul similar la Săliște, care era tras de cai, și din câte știu, ar mai exista unul în conservare în cadrul Muzeului Astra. În momentul în care a ieșit din uz l-am introdus în muzeu, mai ales pentru că este o clădire in situ. În anul 2018 l-am autorizat de la Direcția pentru Cultură Sibiu ca muzeu, iar din 2019 este atestat de Ministerul Culturii”, explică ing. Teșa.

Gaterul de la Porumbacu de Jos a devenit astăzi probabil cea mai veche și cu siguranță cea mai mare piesă din inventarul Muzeului Silviculturii.

”Muzeul Silviculturii de la Săliște include poate cel mai mare gater din sud-estul Europei încă întreg. Este complet și cred că toată lumea ar trebui să-l vadă. Este spectaculos și, din păcate, nu știu câți sibieni au auzit de el”, spune Valentin Delcă, directorul Direcției pentru Cultură Sibiu.

Să vizitezi gaterul astăzi este cu siguranță o experiență memorabilă. În orice colț ai privi vezi urmele istoriei, iar sub picioare încă poți să simți și să miroși rumegușul rămas de la ultimele tăieri. Indiferent ce părere ai despre pădure și prelucrarea lemnului, nu poți să nu recunoști că ai în față un obiect ce a stat la baza formării și dezvoltării unei părți a bunicilor și străbunicilor noștri.

În afara laturii istorice, modul de funcționare, linia de producție și tehnologia ce utilizează numeroase obiecte masive la vedere sunt fascinante în sine.

””Fără rădăcini nu poți înflori” este motto-ul muzeului. Cred că dacă nu îți cunoști trecutul, nu poți merge în față, înspre viitor. Trebuie să vedem ce făceau înaintașii noștri ca să putem înțelege mai bine vremurile în care trăim și ce ne dorim pentru copiii noștri. În plus, muzee dedicate patrimoniului industrial sunt foarte puține în țara noastră, de aici și valoarea lor”, explică ing. Ovidiu Teșa.

Muzeul Silviculturii contabilizează peste 280 de obiecte și este deschis publicului de luni până vineri între 08:00 și 16:30. Intrarea este liberă.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Caciuc Mihai

Acum 1 lună

Articol interesant. Din pacate, cand e vorba de adrese perseverati in neclaritate, fapt pe care l-am mai sesizat: unde e gaterul acesta, in Porumbacu de Jos sau in Muzeul Silviculturii din Saliste ? Si mai ales la ce adresa, "in marginime, cum intri pe stanga"?!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus