Sectorul IT din România se află în plină expansiune în România ultimilor ani. Orașele care au știut să încurajeze și să sprijine zona IT de la bun început se bucură astăzi de o pătură socială de mijloc stabilă, chiar în pandemie. Mai ales în pandemie. Am vrut să vedem cum stă Sibiul din acest punct de vedere și am stat de vorbă cu Cătălin Mihacea, IT-st, coach și mentor. Cătălin a deschis de curând la Sibiu ”Școala informală de IT”, unde oricine este interesat de acest domeniu poate învăța lucrurile de bază, de aici fiind sprijinit spre anumite direcții ale sectorului IT și chiar susținut spre mari companii în domeniu.
De ce când vine vorba despre IT în Sibiu toată lumea se uită spre Cluj-Napoca, Iași, Timișoara... există impresia că Sibiul a pierdut startul, a rămas în urmă? Unde am greșit, ca oraș?
Sibiul a fost mereu un oraș industrial și în continuare putem vedea în raportul celor de la McKinsey că este poziționat tot ca un oraș industrial. Ne aducem cu toții aminte de foști coloși industriali gen Uzina Mecanică Mârșa. Dacă e să ne uităm puțin în urmă, în anii ‘90, cele mai multe companii IT erau cele de distribuție componente; doar spre începutul lui 2000 au început să apară companii de software în Sibiu, mici companii pentru început, ca după câțiva ani să avem companii mari care au venit în oraș, mai întâi pentru partea de producție și, încet, încet, pentru partea de IT. În schimb, în orașe ca Timișoara lucrurile au fost ceva mai așezate și poziționate de la început într-un mod diferit. Încă țin minte o discuție cu unul dintre oamenii care investise în oraș: “ne-am dat jos din avion în Sofia, București și Timișoara“. Ne-a plăcut Timișoara pentru că avea un aer occidental. Dezvoltarea în Iași a venit mai târziu, când companii din Timișoara aduceau studenți din Iași, iar mai târziu au decis să își deschidă sedii chiar acolo. În schimb, Clujul a crescut foarte mult pe zona de outsourcing și acum este un centru cu 10.700 de angajați în IT, pe când Sibiul numără în jur de 2.700. Aș zice că diferența între alte orașe și Sibiu au fost primii ani pierduți în 90 și mai târziu faptul că industria de IT locală a mers mult către zona de produs. De exemplu lucrul pentru o corporație din occident cu produse proprii și mai puțin către partea de outsourcing unde competiția este mai mare, iar proiectele sunt mai dinamice. În același timp, într-un oraș în care toată lumea se cunoaște cu celălalt, toți se cunosc între ei, piața forței de muncă nu e la fel de activă. În concluzie, aș zice că am urcat într-un vagon mai în spate și acum este nevoie să recuperăm diferența pe care o avem comparativ cu celelalte orașe. De altfel, se și vede că este momentul să facem trecerea de la un oraș industrial la un oraș SMART, conform diverselor anunțuri și articole apărute în presa locală în acest sens. Acest lucru se poate face prin colaborare și o privire largă. Este un termen învățat recent - “blinders off“, adică să ne dăm jos tot ceea ce ne împiedică să vedem în toate părțile - și o să putem să fim acolo unde trebuie din punct de vedere al IT-ului.
Industria IT este legată, de obicei, de un oarecare spirit antreprenorial, vine cu o dezvoltare pe orizontală, unește diferite firme si companii. Vedem acest gen de dezvoltare în Sibiu sau doar ”insule” reprezentate de câte o companie mai mare?
În Sibiu au fost câteva companii faine care au crescut, dar la un moment dat dezvoltarea pe această linie s-a oprit sau s-a încetinit la maxim. Cu toate astea, câteva companii mici au reușit să crească și recent am văzut cum aceste companii au trecut către zona de criptografie, contabilitate online și proiecte în mediul privat. În schimb, avem companii foarte mari în Sibiu care au văzut potențialul și au investit în oraș, tot la nivel industrial însă. Așadar, este foarte necesar acum, după ce am învățat diverse lecții despre și în industria IT, să investim mult mai mult în inovație și în stimularea zonei de startup-uri.
Cred că ar fi important să formăm un forum în care să susținem creșterea ideilor locale printr-o colaborare mai intensă. Trebuie să avem evenimente și să susținem inițiative prin care putem să adunăm idei faine care să fie finanțate de acei sibieni plecați din oraș, dar care și-ar dori de mâine să ajute orașul.
În egală măsură, privind la alte orașe importante din România observăm o conexiune între dezvoltarea industriei IT și marile centre universitare. Cum sprijină ULBS-ul acest sector? ”Produce” universitatea sibiană IT-iști de calitate?
Sunt “produsul” Universității din Sibiu și ca mine sunt foarte mulți IT-iști care au plecat din oraș. Trebuie doar să îi convingem să se întoarcă și să investească aici. Să ii lăsăm să investească. Am văzut o foarte mare deschidere a Universității din oraș către colaborarea cu companiile de IT; aproape fiecare companie de IT importantă are un laborator în Facultatea de Inginerie. Totuși, cred că este nevoie să trecem de la un simplu laborator la investiții în zona de antreprenoriat, mai ales în stimularea de idei și în zona de punere în practică. Putem deveni nu doar un oraș cultural, dar și un oraș HighTech, având oamenii care trebuie la masă și începând proiecte noi și deosebite. Mai mult, trebuie să ne uităm foarte mult și la învățământul alternativ, care poate ajuta foarte mult piață de IT locală. Cred că ar fi ideale parteneriatele cu Universitatea pe zona de reconversie profesională, mai ales în noul context, unde totul este digital.
Cum ați caracteriza starea actuală a sectorului IT din Sibiu din punctul de vedere al pandemiei de coronavirus? Sunt afectate companiile, cât de mult suferă piața în comparație cu economia în general?
Ca în toate sectoarele, contextul pandemiei de coronavirus are impact și în industria de IT, dar diferența este că nu la fel de mare. Motivul principal e că peste noapte am fost forțați să facem trecerea către platforme în cloud. Practic, asta înseamnă că nu mai contează de unde lucrezi, de acasă sau din birou. Timp de câteva luni marea majoritate a companiilor au oprit procesul de recrutare pentru că nu știau ce o să se întâmple, dar și pentru că toată lumea trebuia să își pună în aplicare Business Continuity Plan. Acum se văd din nou anunțuri de la companii de IT cu “We are hiring!“ și acesta este un mesaj pozitiv. Deci da, impactul nu a fost la fel de masiv că în alte industrii și revenirea este rapidă. În schimb, ca să putem susține creșterea pe care companiile o doreau la începutul anului, de 5 - 10%, este nevoie de multă colaborare. Acesta e și motivul pentru care am acceptat să întru într-un nou proiect cu Școală Informală de IT, unde putem, împreună cu companiile de IT, să facem reconversie profesională din acele sectoare care suferă în acest moment.
Cât mai este un mit și cât este realitate că în IT se câștigă salarii foarte mari? Cam care este nivelul la Sibiu?
Depinde ce se înțelege prin salarii mari. Acum câteva zile discutam cu un coleg și răspunsul a fost: “În IT sunt salarii decente“, și asta înseamnă că putem crește partea de mijloc a societății. Din punctul de vedere al nivelului salarial, nu mai sunt diferențe foarte mari față de orașele menționate mai sus. Dacă acum câțiva ani erau diferențe între 10 - 20%, acum această diferența este redusă considerabil. Oricum, cred că în ultima perioada am văzut destul de multe companii noi în oraș, deși acum 10-15 ani, cu siguranță nu aș fi răspuns la fel. Diferența nu este făcută doar de inovație, dar și de cultură organizațională și valorile fiecărei companii. Dacă atunci când întră într-o companie unui junior îi este stârnit interesul în zona inovațională, atunci rezultatul o să fie cât mai multe companii în care se inovează.
IT-iștii reprezintă o pătura socială de mijloc, ridică nivelul unui oraș, mă refer de la sectorul imobiliar până la consum, chiarla cultură și inteligență. Ce viitor credeți că are sectorul IT din Sibiu, cum vedem această zonă în următorii cinci ani, să zicem?
IT-iștii sunt o pătură socială de mijloc, și da, ridică nivelul unui oraș. Dacă mă uităm la Timișoara în urmă cu 10 ani vedeam un oraș de consum, după ce m-am întors în Sibiu mi-am dat seama că nu e la fel. Dar în ultimii cinci ani lucrurile s-au schimbat și am devenit un oraș de consum și pe alte zone nu doar pe cea culturală.
Cred foarte mult în Sibiu, de aceea m-am decis să rămân în oraș. Văd deja o generație care este matură, care înțelege problemele orașului și care a făcut pași mari în piramida lui Maslov. O generație ale cărei nevoi nu mai sunt doar materiale și de baza, ci care își dorește, după cum spunea o colegă antreprenor dintr-o altă companie de IT din oraș: “Să pună Sibiul acolo unde îi este locul.“. Cred că trebuie doar să începem să ne uităm la ce greșeli am făcut la un moment dat, să realizăm că nu se mai poate la fel, să devenim umani, să ne adaptăm și, cel mai important, să colaborăm pentru binele celor din jurul nostru.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: it , Sibiu , interviu , știri
Vizualizari: 5785
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Daca esti prost macar nu mai semnaliza de fiecare data !
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Iulian
Acum 2 ore
Xxx