Duminică,
24.01.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Volum aniversar al cărții „Istoria scrisă de tineri”. Zece ani de sesiuni științifice în care tinerii își arată interesul pentru istorie

Volum aniversar al cărții „Istoria scrisă de tineri”. Zece ani de sesiuni științifice în care tinerii își arată interesul pentru istorie

A fost publicat cel de-al VI-lea volum din seria „Istoria scrisă de tineri” o publicație realizată de profesorii și elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig, în colaborare cu colegi din zece județe ale țării, în urma unor sesiuni științifice. Astfel, noul volum cuprinde 20 de comunicări și referate ale elevilor, fiecare dintre aceste cercetări reflectând opinia tinerilor în favoarea unor teme majore de istorie, precum Medicina în Egiptul Antic, Perspective istorice asupra voievodului Radu Negru, Controverse istoriografice privindu-l pe legendarul Negru-Vodă sau Istoria Sașilor din Transilvania.

Totodată, Sesiunea Regională de Comunicări și Referate în urma căreia a fost lansat acest volum a ajuns la cea de-a zecea Ediție, anul acesta fiind o ediție aniversară. Tema sesiunii a fost „235 de ani de la martiriul lui Horia și Cloșca”.

„Sesiunea de comunicări și referate vine ca un omagiu adus martiriului celor trei eroi naționali care, prin acțiunile lor, au exprimat povara și suferința îndurată de țăranii Transilvaniei din secolul XVIII, s-au sacrificat pentru îndreptarea și ușurarea vieții acestei clase sociale atât de oprimată de conducătorii politici din acea vreme. Este încurajatoare și binevenită pentru sufletele celor care simt românește. O națiune nu-ți poate construi viitorul fără un trecut. Un trecut pe care tânăra generație are datoria să-l cunoască, să îl respecte și să învețe din ce a fost bun și din ce a fost rău! Mult succes pe mai departe urez acestei sesiuni de comunicări și referate”, scrie Prof. Emilian Marius Novac, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr din Avrig”, în prefața cărții.

Volumul de anul acesta este considerat a fi cel mai reușit de până acum.

„Din punct de vedere calitativ și cantitativ volumul cu numărul VI este cel mai reușit pentru că adună laolaltă cei mai buni profesori și elevi ai liceului nostru, dar și din alte zece județe ale țării, care ne-au onorat cu prezența, an de an, începând cu 2011. Practic, anul acesta, a fost o ediție aniversară care a fost marcată prin organizarea unui dineu pentru elevi și profesori. Ne-am bucurat de faptul că doi dintre colegii noștri, Dragoș și Daniela Curelea au oferit participanților câte un volum din această ediție. Celelalte volume vor ajunge la fiecare elev și profesor implicat în realizarea lui, dar și la Biblioteca Universitară din Sibiu, Biblioteca din Avrig, Biblioteca liceului și la Editura Napoca Star din Cluj. De asemenea, opt exemplare vor ajunge la cele mai prestigioase biblioteci din țară”, spune prof. Petre Din, editorul lucrării.

Volumul cu numărul VI a ajuns de la 110 pagini la 198.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus