Joi,
01.06.2023
Partial Noros
Acum
15°C

Dr. Mihai Sava, șeful secției ATI DIN Sibiu: Covid-19 nu este o poveste, nu este o invenție, nu este plantat de ruși sau chinezi - este o problemă reală

Dr. Mihai Sava, șeful secției ATI DIN Sibiu: Covid-19 nu este o poveste, nu este o invenție, nu este plantat de ruși sau chinezi - este o problemă reală

În momentul de față, secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu lucrează la capacitate maximă. Toate cele 12 paturi pentru bolnavii de COVID-19 sunt ocupate. Medicul Mihai Sava, șeful secției ATI spune că un număr mai are de paturi pe secție ar însemna închiderea Spitalului Județean.

De aproximativ două săptămâni secția de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, funcționează la capacitate maximă. Și la ora actuală, toate cele 12 paturi alocate pacienților infectați cu noul coronavirus sunt ocupate. Dr. Mihai Sava a explicat pentru Turnul Sfatului de ce la secția pe care o conduce nu sunt mai multe paturi pentru pacienții cu COVID-19. 

„Dacă am încerca să facem mai multe paturi ar însemna să închidem, din nou, tot spitalul. Am bloca toată activitatea spitalului, iar noi avem nevoie de un număr de paturi și pentru ceilalți bolnavi care nu au COVID. Pe aceia unde îi tratăm? În aprilie, sau în luna mai când a fost sperietura aceea mare  și nimeni nu știa exact cum să trateze, ce să trateze, cum să facă, toată lumea, inclusiv personalul medical era panicat și atunci s-au închis spitalele din țară, inclusiv la noi, iar toată Terapia Intensivă era pregătită pentru COVID. Până la urmă, atunci s-a dovedit că nu a fost necesar tot numărul de paturi. Noi avem aici 24 de paturi. Atunci, după ce am reluat activitatea am făcut în așa fel circuitele ca să nu se întâlnească cele ale bolnavilor de COVID-19 cu cele ale bolnavilor noncovid”, spune dr. Mihai Sava.

Medicul spune că secția de Terapie Intensivă din Sibiu este avantașată, spre deosebire de cele din alte spitale, pentru că funcționează pe două etaje. Astfel, un etaj a fost separat și 12 paturi au fost alocate bolnavilor de COVID sau pacienților cu alte boli, dar care sunt diagnosticați și cu noul coronavirus. Exemplul dat de medicul Sava a fost cel al unui pacient operat de o fractură de humerus și descoperit, întâmplător și cu SARS-CoV-2. Pacientul nu avea probleme respiratorii. 

„Problema acestui pacient a fost fractura. A fost operat, dar pentru supraveghere post operatorie unde să-l duci? Că nu-l poți pune cu pacienți non-covid. A rămas pe Terapie Intensivă”, mai spune medicul.

În această situație, pentru că secția ATI este la capacitate maximă, în momentul în care cazurile grave se înmulțesc, pacienții care au nevoie de terapie intensivă sunt trimiși în alte județe. Șeful de secție trage un nou semnal de alarmă.

„Oamenii trebuie să fie conștienți că acest virus este o problemă reală. Nu este o poveste, nu este o invenție, nu este plantat de ruși sau chinezi sau știu eu ce povești mai sunt pe piață. Chiar este o problemă reală. De aproximativ două săptămâni suntem la capacitate maximă. Nu am avut în lunile aprilie și mai, când a fost primul val de care s-a speriat toată lumea, atâția pacienți ca acum”, mai spune medicul. 

De la începutul pandemiei și până în prezent, în toate secțiile Spitalului Județean de la Sibiu au fost internați 829 de pacienți infectați cu noul coronavirus.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Oigo Kukuruku

Acum 2 ani

ce cadere are un doctor obisnuit sa stie ca a fost plantat de rusi sau chinezi? ori stim ori nu stim multe despre virus? cum e?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus