Vineri,
25.09.2020
Partial Noros
Acum
22°C

Ministerul Mediului: În 6 luni, din Sibiu s-au furat 3.024 mc de lemne. ”Nu știu de unde sunt aceste date”

14 August 2020 12:11

Ministerul Mediului: În 6 luni, din Sibiu s-au furat 3.024 mc de lemne. ”Nu știu de unde sunt aceste date”

Sibiul se află în top într-un clasament al județelor din care se fură cele mai multe lemne din păduri, sesizează Ministerul mediului într-un raport pe primele șase luni ale anului. Din județ s-au furat în aceste luni 3.024 mc de lemn, fiind pe poziția a patra, după Maramureş (104.091 mc), Timiş (5.470 mc), Bistriţa (3.400 mc) și Oradea (3.169 mc), Sibiu (3.024 mc). Instituţiile de control aflate în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunță că au întocmit, în primele şase luni ale anului, 1.100 de dosare penale, iar peste 95% dintre acestea, respectiv 1.052, au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, în intervalul ianuarie - iunie 2020, au fost efectuate în domeniul forestier 106.000 de controale.

”În afară de Boița, noi nu avem probleme deosebite în județ”

Robert Blaj, directorul Direcției Silvice Sibiu, spune că nu înțelege de unde au ieșit aceste cifre. ”În afară de Boița, noi nu avem probleme deosebite în județ. Nu știu de unde sunt aceste date, nu-mi dau seama”, spune Blaj, referindu-se la furturile de lemn de pe Valea Lotrioarei, despre care s-a scris anul trecut. Aici, în perioada 2014-2018, s-au sustras peste 38 de mii de metri cubi de lemn, aproximativ 800 de camioane. Însă și în această situație, Blaj spune că așteaptă rezultatul unui control al Gărzii Forestiere Brașov de mai bine de doi ani.  ”Eu le controlam în doi ani de zile, în genunchi. În doi ani ei nu pot face un control. Sunt lucruri la care eu nu primesc răspunsuri. Toată lumea de la Boița, începând de la primar, poliție, nimeni nu știe nimic. Nu știu pe unde a trecut lemnul ăla”, spune Blaj.

Cifrele din 2020 – o necunoscută

Referitor la situația de pe primele șase luni ale anului, în care în dreptul Sibiului apar 3.024 mc de lemn care au fost furați din pădurile județului, conform datelor Ministerului Mediului, Robert Blaj spune că nu știe de unde au apărut. ”Nu, nu. Noi nu avem așa multe tăieri ilegale. Nu știu. În afară de Boița, noi nu avem probleme majore. Eu nu pot să zi că dintr-un canton nu se fură două căruțe, dar așa ceva eu nu cunosc”, spune directorul Direcției Silvice Sibiu. Conform raportului de control, judeţele unde au fost identificate cele mai multe infracţiuni din România şi au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Braşov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiş (68), Argeş (61) şi Mureş (58).

Ministrul Mediului: ”Țara are nevoie de exemple ale consecințelor unor astfel de infracțiuni”

Costel Alexe, ministrul Mediului spune că fără pedepse aspre, furturile din păduri nu vor înceta niciodată. "Aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Țara are nevoie de exemple ale consecințelor unor astfel de infracțiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va dubla, cel puțin. Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracțiune. Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecție al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeaşi luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea îşi dorește: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează", a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe.

Despre cazul furturilor de lemne din Boița s-a scris aici

https://www.turnulsfatului.ro/2019/04/02/dupa-800-de-camioane-de-lemn-furat-de-la-boita-garda-spune-ca-au-mai-nbsp-disparut-nbsp-cateva-zeci-directia-silvica-ldquo-nu-exista-ldquo-138353

Și aici:

https://www.turnulsfatului.ro/2018/11/11/romania-te-iubesc-lemn-de-patru-milioane-de-euro-furat-din-padurile-sibiului-124297

 

 

Tag-uri: lemn , furt , Sibiu

Vizualizari: 2186

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mihaita Drojdier

Acum 1 lună

Orice l-ai intreba pe dl. Blaj de furturi din paduri, ti-l arata pe "nu stiu" pe care-l tine in brate.
Raspunde

Toma Toma

Acum 1 lună

Ma simt vinovat!Ma voi autodenunta chiar maine!Am luat un brat de lemne, fara sa fiu vazut,cu care mi-am prajit vinetele!Voi suporta consecintele!Si-l voi reclama si pe vecinul meu,Gheorghe,pe care l-am vazut sustragand 10(!!!) pari de alun pe care i-a dus acasa pe bicicleta.Acestia pot fi recuperati pana va culege fasolea.Vedeti unde-s lemnele,domnule Blaj?
Raspunde

Camioanele De La Sadu

Acum 1 lună

Mergeti spre Sadu, Raul Sadului sau Paltinis si stati cateva ore....veti observa cum coboara camioanele pline cu lemne, zi de zi si cum in sate s-au deschis si niste gatere noi. Uitati-va spre munti, in departare si veti observa defrisari masive...defrisari pe care nu le vad aceste "autoritati", in fapt mafii care sunt in institutii. Nu mi-ar fi de mirare ca acele camioane sa fie chiar ale lor sau ale neamurilor lor..... si ute asa mai apare cate un milionar in Sibiu, care conduce te miri ce masini de lux, in tmp ce noi toti ne sufocam, dar nu vede nimeni. Asta inseamna corputie, incompetenta si pura prostie a unui neam. Nu mai au ce fura, au furat si carat la fier vechi tot ce era inainte de 89, acum au trecut la paduri. Bineinteles si taxele pe care le platim noi, sunt tot in mana acstei tipologii de indivizi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus