Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
24°C

După 800 de camioane de lemn furat de la Boița, Garda spune că au mai dispărut câteva zeci. Direcția Silvică: “nu există“

După 800 de camioane de lemn furat de la Boița, Garda spune că au mai dispărut câteva zeci. Direcția Silvică: “nu există“

După ce anul trecut întocmea un raport potrivit căruia, din pădurile de pe Valea Lotrioarei s-ar fi furat lemn cât să încarci 800 de camioane, Garda Forestieră Brașov susține că în ultimul timp au mai descoperit alte nereguli. Cât să încarce alte câteva zeci de camioane. Reprezentanții Direcției Silvice Sibiu resping acuzațiile și așteaptă finalizarea controlului propriu.

Reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov anunță că au întocmit un “plan de control imediat“, după ce au reușit să finalizeze raportul de control în care au constatat un “prejudiciu mare“ produs în pădurile de pe teritoriul administrativ al comunei Boița (județul Sibiu). Iar în urma cadrul controale “imediate“ au fost verificate zece firme care au avut legături comerciale cu exploatările forestiere de pe Valea Lotrioarei. În urma acest controale au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 124.000 de lei și a fost confiscat lemn cât să încarce câteva zeci de camioane (în medie, într-un camion intră aproximativ 50 de mc de bușteni). Valoarea materialelor lemnoase confiscate depăștește un milion de lei. “În urma acestor controale, consilierii Gărzii Forestiere Brașov au confiscat faptic volumul de 32,44 mc (din care 22,42 mc lemn rotund rășinoase și 10,02 mc lemn foc Fag). Consilierii au mai procedat la confiscarea valorică a 3.177 mc materiale lemnoase, având o valoare totală de 1.138.677 lei“, se arată într-un comunicat semnat de Cristian Ignat, inspectorul șef al Gărzii Forestiere.

Comunicatul Gărzii de la Brașov vine după ce, anul trecut, instituția a făcut public faptul că a descoperit că din pădurile de pe Valea Lotrioarei, în ultimii patru ani, s-au furat 10.000 de mc. Iar alți 28.000 de mc de lemn ar fi dispărut din aceeași zonă, potrivit unui studiu realizat de Institutul național de cercetare-dezvoltare în silvicultură. În total, cam 800 de camioane cu lemn.

Toate aceste date sunt contestate, însă, de Direcția Silvică Sibiu, cea care administrează pădurile din zona Boița. “Nu e adevărat. Acestea sunt povești, situația nu stă așa. De când am revenit eu aici, de doi ani și jumătate, nu s-a mai furat niciun metru cub. Ei au făcut o estimare, cum să vă spun... pe care noi am contestat-o categoric. Garda Forestieră nu a răspuns la contestație. N-am primit niciun răspuns nici la întrebarea «de ce a durat doi ani să controleze un canton», căci nicăieri nu durează atât“, arată Robert Blaj, directorul Direcției Silvice Sibiu. El spune că datele Gărzii Forestiere Brașov vor fi infirmate de controlul pe care Direcția Silvică îl pregătește în zonă. “Așteptăm să se ducă zăpada, după care vom face noi un control, la metru pătrat, cu oameni mulți și așa cum trebuie și apoi încheiem povestea. Astea cu confiscări și așa mai departe sunt povești“, adaugă Robert Blaj.

Ce a verificat Garda Forestieră Brașov: - contractele de achiziție masă lemnoasă pe picior încheiate cu DS Sibiu - proprietatea U.A.T. Boița, în perioada anilor 2014-2018, de agenții economici; - îndeplinirea condițiilor de atestare a agenților economici pentru activitatea de exploatare forestieră; - proveniența, încărcarea online sau offline, după caz, în momentul începerii transportului materialelor lemnoase; - înscrierea corectă, la momentul începerii transportului/transbordării, în avizul de însoţire, a codului unic offline/online generat în SUMAL, precum şi a datei, orei, minutului şi secundei; - înscrierea corectă la destinație, în Registrul de evidenţă a intrărilor-ieşirilor de materiale lemnoase, a codului unic offline/online generat în SUMAL, precum şi a datei, orei, minutului şi secundei; - în cazul emiterii avizelor de însoţire primare pentru materialele lemnoase al căror volum este de până la 3,00 mc, rezultate în urma exploatării masei lemnoase şi care se transportă cu atelaje, obținerea și înscrierea corectă, în termenul de maximum 7 zile, a codului unic pe exemplarul 2 al fiecărui aviz emis; - dacă sunt îndeplinite de persoanele juridice obligațiile privind achiziţia de materiale lemnoase de la persoane fizice proprietari de pădure sau din vegetaţia forestieră de pe terenuri din afara fondului forestier naţional; - dacă s-au respectat obligațiile privind operarea documentelor de transport al materialelor lemnoase, a recepţiilor în depozitele finale şi a situaţiilor gestionare obligatorii, aplicaţii grupate în softul SUMAL Agent, respectiv: - operarea datelor din avizele de însoțire și a notelor de intrare-recepţii; - operarea proceselor-verbale de sortare; - operarea proceselor-verbale de gaterare a materialelor lemnoase; - operarea consumurilor interne, dacă operatorul economic prelucrează în continuare materialele lemnoase în produse semifinite sau finite; - operarea transferurilor între gestiunile aceluiaşi operator; - operarea livrărilor; - operarea stocurilor gestionare la sfârşitul fiecărei luni, pe specii şi sortimente. - alte aspecte considerate relevante cu privire la obiectivele vizate“. Sursa: comunicat de presă Garda Forestieră
Foto: ahiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Terea știe TOT

Acum 5 ani

Întrebați-l
Raspunde

Mot

Acum 5 ani

Pai daca e asa cum spune Domnul Blaj, ce rol mai are Garda Forestiera? Ce rol mai are politia atunci in prinderea hotului? Sa le desfiintam ca oricum sunt inutile? Domnule Blaj mai lasati aburerile. Cum poate hotul sa-si controleze singur ceea ce a furat? In descoperirea oricarui prejudiciu de orice fel de natura rolul cel mai important nu il are nica faptasul, nici pagubitul ci o a treia persoana, in acest caz Garda Forestiera.
Raspunde

!?!

Acum 5 ani

Asa-i, asa-i, nu mc se fură, doar BANII. Urmati traseul si vom vedea.
Raspunde

Localnic

Acum 5 ani

Da cu tabletele ce mai e ? Sunt cumva prea incomode ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus