Luni,
06.12.2021
Innorat
Acum
5°C

Cum s-a ajuns la un proiect de nou spital cu 620 de paturi? Interviu cu Daniela Cîmpean

Cum s-a ajuns la un proiect de nou spital cu 620 de paturi? Interviu cu Daniela Cîmpean

Proiectul unui nou spital județean a ajuns la faza de stabilire a dimensiunilor și estimare a costurilor chiar într-o perioadă pre-electorală. De ce va fi proiectat să aibă 620 de paturi, când actualul are peste 1.000 sau care sunt sursele de bani pentru acest ”proiect-mamut” au devenit, prin urmare, întrebări ale căror răspunsuri s-au pierdut printre mesaje din gama celor politice. Am încercat să obținem explicațiile mai aplicate de la Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. De la care am cerut și răspunsuri referitoare la politica de angajări sau relațiile cu diferite instituții și persoane a CJ Sibiu.

Reporter: Ați organizat dezbatere pentru lărgirea drumului din cartierul Arhitecților, ați făcut dezbatere pentru Centura ocolitoare de sud a Sibiului, pentru strategia de gestionare a deșeurilor, de ce nu ați făcut dezbatere și pentru spital? De ce a apărut și a fost adoptat atât de brusc proiectul prin care s-a stabilit numărul de paturi al viitorului nou spital?

Daniela Cîmpean: Nu a apărut brusc deloc. Poate așa pare pentru cei din afara Consiliului Județean. Discuții s-au purtat cu toți cei care puteau să emită o părere pertinentă despre cum trebuie să arate acest spital. Discuții s-au purtat cu toți șefii de secții din Spitalul Județean, am avut întâlniri cu medici care au vrut să se uite peste proiect, ca să poată veni cu o idee în plus. Spre exemplu, în noul spital vrem să dezvoltăm o secție de chirurgie cardiovasculară, niciodată nu a avut Sibiul o astfel de secție, ar fi ceva nou. Chirurgie cardiovasculară se face acum numai în sistemul privat la Sibiu, noi am reușit să începem să formăm o echipă care să facă acest tip de servicii medicale și în spitalul public. Discuțiile cu privire la această secție le-am avut cu medici cardiovasculari, cu doamna doctor Cozmanciuc, cu domnul doctor Costache, au fost și au venit cu idei pe acest proiect.

Ați discutat cu specialiștii…

Am discutat cu specialiștii, am discutat cu reprezentanții Comisiei Europene, am discutat cu specialiștii de la Ministerul Sănătății, deci nu este un proiect pe care l-am făcut noi după cum am crede noi. Cei care întocmesc proiectul sunt specialiști și au lucrat o viață întreagă la aceste proiecte. Iar înainte de a adopta studiul de fezabilitate în ședința de Consiliu, am organizat o întâlnire on-line la care au fost invitați toți consilierii județeni, toți consilierii locali, doamna primar a Sibiului și cei care au întocmit documentațiile pentru noul spital. Iar la acea întâlnire din 24 iulie proiectanții au prezentat studiul de fezabilitate și li s-au pus întrebări de către consilieri, căci de aceea am organizat respectiva ședință de informare.

Și atunci cum vă explicați ieșirea domnului doctor Porr, care este și consilier județean? Bine acum suntem și în logica acestei campanii electorale...

Suntem sigur în logica unei campanii. Știți că eu nu am lansat niciun atac personal la adresa nimănui, uneori am răspuns când am considerat că merită să răspund, alteori nu răspund pentru că mi-e jenă de jena celor cărora ar trebui să le răspund. Și atunci nu aș vrea să comentez în niciun fel această ieșire a domnului doctor Porr, care avea acces la informație, este consilier județean, Forumul Democrat al Germanilor are vicepreședinte în Consiliul Județean. Nicio informație în Consiliu nu este secretă, orice informație vrei să obții, poți să o obții. Dar, sunt convinsă, dacă acum nu era campanie electorală, nu exista nici această ieșire. Aceasta este convingerea mea fermă.

Noua structură a spitalului ”dictată” de banii disponibili

Studiul de fezabilitate aprobat prevede, pentru adulți, aproximativ 620 de paturi de spitalizare continuă. Cum s-a ajuns la aceste cifre? Nu bat cu cifrele actualului spital județean, unde acum sunt peste 1.000 de paturi.

Am considerat că acest proiect trebuie să se facă. Cred că nimeni nu poate contesta că este absolut nevoie ca acest spital să fie edificat în județ.

Din 2007 se discută despre ridicarea noului spital….

Corect. Este o investiție mare, care presupune o finanțare serioasă. Si atunci am stat, am analizat și am avut discuții atât la nivel național, dar și la Bruxelles, cu reprezentanți ai Comisiei Europene ca să vedem care sunt condițiile pentru ca această construcție să poată fi finanțată cu fonduri europene.  Singura soluție ca să obținem finanțare, sunt fondurile europene. Nu putem discuta de susținere guvernamentală sau din bugetul județului. Orice om care gândește 0,5 la sută își dă seama de lucrul acesta. Condițiile Comisiei Europene pentru a acorda astfel de finanțări erau, o dată, să ai un proiect matur, pe care să-l promovezi, pentru că noi aveam deja alocați acei bani pentru spitalele regionale. La momentul în care am purtat discuțiile și înainte să apară alte reglementări, cei de la Comisia Europeană ne-au spus dacă proiectul Spitalului Județean Sibiu este mai avansat decât cel al spitalelor regionale și constată că nu se pot cheltui acei bani pe spitalele regionale, avem șansa, cu un proiect matur, să luăm noi bani de acolo. Acestea erau discuțiile la acel moment. Ulterior, s-au modificat lucrurile. Pentru a primi finanțare, pe lângă faptul că trebuia sa fie un proiect matur, trebuia să îndeplinească anumite condiții la care Comisia Europeană ținea. Referitor la numărul de paturi, nu ne spuneau că trebuie să fie 620 sau nu știu câte. Dar ca să finanțeze o investiție în sănătate, era o condiție să se reducă numărul de paturi, deoarece că era cunoscut faptul că în România sistemul de sănătate nu este foarte eficient. Și atunci aceasta era una dintre condiții. Altă condiție care trebuia îndeplinită era aceea condiție de «verde», adică spitalul să fie prietenos cu mediul. În plus, mai era și cerința de a avea toată administrarea și totul digitalizat.

Pornind de la aceste condiții, am gândit în felul următor: facem o construcție care să îndeplinească aceste condiții ca să putem primi finanțare și ducem în aceea construcție ceea ce este mai scump, adică ceea ce are valoarea cea mai mare. Am angajat o societate specializată în analize pe ceea ce înseamnă activitate medicală și le-am dat ca și temă să ne facă un studiu medical din care să rezulte care este cea mai bună și cea mai eficientă metodă să putem prinde și finanțarea europeană, să îndeplinim acele criterii, dar și să mutăm cât mai mult din ceea ce avem la acest moment în Spitalul Județean, în clădirea aceea și să mutam cât mai mult din ceea ce presupune o aparatură costisitoare, pentru că finanțarea vine atât pe construcție, cât și pe aparatură. 

Au fost mai multe variante, au fost variante cu 500 și ceva de paturi, cu 680, am făcut atunci o analiză cu medici din Spitalul Județean, pe care dintre variante să mergem. Și am mers pe maxim, am zis să ne încercăm norocul cu maximul cât putem duce. Ce înseamnă asta? Că ducem acum acolo, într-o primă etapă, toată partea de acuți – urgențele, chirurgii, centrul de cercetare, deci toată acea parte care presupune o aparatură și costuri foarte mari. Vreau să vă gândiți că din cei 500 de milioane de euro, construcția este 200 de milioane, restul sunt dotările. Planul, tema de proiectare este pentru 1020 de paturi, însă am gândit relocarea acelor paturi treptat, în funcție de posibilitățile de finanțare pe care le avem. 

Simularea viitorului nou spital județean

Deci, practic, banii care pot fi accesați au dus la această structură a spitalului...

Banii care pot fi accesați, îndeplinirea acelor condiții, dar și să creăm, cât mai repede, condiții și un mediu sănătos de lucru și bun pentru pacienți, acolo unde este cea mai mare nevoie. Un alt motiv pentru care am gândit această relocare treptată a fost și faptul că noi, în unele dintre clădirile din actualul spital avem investiții pe fonduri europene, și trebuie să asigurăm o funcționalitate de cinci ani în acele clădiri, după finalizarea investițiilor. Și atunci am zis, cronicii - care rămân în structura actualului Spital județean - vor fi mutați în acele clădiri, pentru că avem obligația să asigurăm servicii medicale încă cinci ani de zile. După care trebuie să edificăm și din bugetul Consiliului Județean - căci mai faci o construcție în care mai pui niște paturi și atât, nu mai ai nevoie de aparatură. În timp, vom vedea dacă este nevoie să relocăm acele paturi sau să le transformăm în îngrijiri paliative, pentru că este nevoie și de acestea. La nivel național este un număr fix de paturi finanțat de Casa de Sănătate, acel număr fix este împărțit între județe. Ar trebui să nu te intereseze absolut deloc ce se întâmplă în județul tău ca tu să renunți la numărul de paturi, deci este exclusă renunțarea, este vorba doar de o relocare treptată. 

”Eu nu îi ascult pe contracandidații mei”

Și totuși de ce nu s-a făcut o discuție publică pe acest subiect? Repet, ați făcut dezbateri publice pe subiecte de o importanță mai mică decât acesta. Apare ca și cum era grabă că se apropie campania și trebuia bifat. 

Nu, deci proiectul spitalului a început imediat după ce am obținut terenul, din noiembrie 2016. De atunci avem tot felul de întâlniri și discuții cu cei implicați. 

Da. Dar este prima oară când aveți studiul de fezabilitate actualizat. 

Și dumneavoastră credeți că dacă noi am fi discutat acest studiu de fezabilitate s-ar fi putut schimba ceva doar dintr-o discuție publică? Când toți specialiștii și toți cei care ne acordă finanțarea spun că acesta este proiectul care poate fi finanțat? Ce ne interesează pe noi mai mult?

Probabil erau niște discuții care puteau lămuri anumite lucruri ca acestea.

Atâta timp cât am discutat cu toți cei care au un cuvânt de spus și ne pot asigura un parcurs bun pentru spital sunt împăcată că am făcut absolut tot ceea ce trebuia făcut. Nu a fost o grabă că e campanie electorală. Gândiți-vă că, dacă erau alegerile în iunie, nu ajungeam să aprobăm acest studiu de fezabilitate. Îl aprobam în următorul mandat, dar…  

Pe care sunteți sigură că-l veți primi?

Da, sunt absolut sigură…. (râde). Nu am nicio îndoială. Și cred că nici alții nu au... Nu am de ce să am emoții, pentru că nu țin la acest scaun, în așa fel încât să am gânduri de acest fel, dacă ies sau nu ies. Dacă prin ceea ace am făcut până acum am reușit să îi conving pe sibieni că mă interesează să fac lucruri bune pentru oameni este perfect, dacă se consideră că ceea ce am făcut până acum nu este suficient, sunt foarte împlinită și bucuroasă să mă întorc la meseria mea pe care am practicat-o cu plăcere și căreia îi duc dorul. Deci, oricare dintre variante pentru mine este perfectă. 

Care ar fi proiectul care credeți că ar fi definitoriu pentru acest mandat care se încheie?

Acest proiect al Spitalului Județean care a dus la acest moment, într-un termen scurt…

Dacă ar fi să-i ascultăm pe contracandidații dumneavoastră, patru ani nu e tocmai un termen scurt.

Deci eu nu îi ascult pe contracandidații mei, eu îmi ascult conștiința și spun cu mâna pe inimă, că nimeni în locul nostru aici - și spun «nostru» pentru că am făcut acest lucru cu o echipă care, la fel, s-a implicat și a fost dedicată acestui proiect - nimeni nu ar fi făcut mai mult până acum. Toți contracandidații noștri au avut posibilitatea să facă pași pentru a face acest proiect și nu au reușit și au avut mai mult timp decât noi. Noi, într-un timp mai scurt, am reușit să facem lucrurile să funcționeze. 

Când?

Dacă enumerăm doar proiectele noului spital, al centurii ocolitoare sud și al aeroportului, vorbim de sume de sute de milioane de euro. Și doi la sută cofinanțare pentru aceste proiecte ar însemna un efort financiar foarte mare pentru un buget al CJ, care oricum trebuie să susțină și alte cheltuieli. Prin urmare, de unde va avea județul Sibiu bani pentru cofinanțarea acestor mari proiecte?

În cazul Spitalului județean, am semnat un acord cu Guvernul României prin care, dincolo de cofinanțarea din fonduri europene, Executivul și-a asumat cofinanțarea proiectului.

Inclusiv partea județului?

Cofinanțare guvernamentală care va acoperi toate cheltuielile proiectului.

Acum premier este un coleg de partid cu dumneavoastră, vicepremier este un deputat de Sibiu. Câtă rezistență va putea avea un astfel de acord în fața unui guvern cu o altă culoare politică?

Este un angajament asumat. Și aici, dacă vine altcineva la CJ, are obligația de a respecta cele asumate de cei de dinainte, deoarece vorbim de continuitatea unei instituții. Aici nu vorbim de Ludovic Orban, ci despre Guvernul României. Plus că, dacă tot vorbeam de finanțare, acele sume care vin prin Planul național de reziliență negociate de președintele României se preconizează a acoperi 100% investițiile. Dar noi nu putem trăi tot cu teama că ”dacă nu avem bani de investiție”, nu putem sta fără să facem studii și proiecte doar pentru că nu suntem siguri de finanțare. Deoarece dacă acum nu aveam un proiect, unul pe care să îl putem depune pe masa cui trebuie când apare o oportunitate, atunci nu făceam nimic. În administrație, în funcții de decizie, trebuie să fie și oameni curajoși care să își asume astfel de decizii. Referitor la varianta ocolitoare, la momentul în care am început aceste discuții nu exista nicio perspectivă ca Ministerul Transporturilor și cel al Fondurilor Europene vor putea susține o astfel de investiție. Or, dacă acum nu aveam acel studiu de prefezabilitate, «trecea trenul pe lângă noi».

Când ar fi termenul de depunere a cererii de finanțare pentru proiectul noului spital?

Imediat ce va fi finalizat Planul național de reziliență. Dar noi ne gândim ca imediat ce va fi gata proiectul tehnic să lansăm licitația pentru construirea spitalului, cu clauză suspensivă, chiar dacă nu avem încă semnat contractul de finanțare. Ne interesează să facem lucrurile să se miște repede.

În cât timp credeți că ar putea fi lansată, prin urmare, licitația, având în vedere că cei care lucrează la proiectul tehnic sunt angajați să realizeze și caietul de sarcini pentru execuție?

În șase luni de zile ar trebui finalizat proiectul tehnic, după care se poate porni licitația. Iar termenul de execuție al noului spital este de trei ani, un termen pe care iarăși l-am discutat cu specialiști.

Colaborarea cu Primăria Sibiu

De ce nu este foarte vizibilă colaborarea între CJ și Primăria Sibiu pe subiectul Spitalului? Poate greșesc. Dar la evenimentul organizat pentru noul Spital, primarul Sibiului, Astrid Fodor, nu a fost invitată să vorbească.

Aceasta este o cârcoteală și prefer să nu răspund la astfel de întrebări.

O să insist. Cum va continua colaborarea cu Primăria Sibiu pe subiectul Spitalului județean?

Din punctul meu de vedere, nu numai în cazul acestui proiect, ci în cazul tuturor pe care le putem avea în colaborare cu Primăria municipiului Sibiu avem o deschidere totală. Lucruri importante nu se pot face decât împreună.

Pentru noul Spital Județean cu Pediatria a fost semnat acel acord de colaborare prin 2016. Mai trebuie semnate și alte documente între cele două instituții pentru continuarea acestui proiect?

La momentul acesta, nu. CJ întocmește întreaga documentație pentru acest spital. Dacă va fi nevoie ca Primăria să cofinanțeze acest proiect, vom vedea, dar acum nu este cazul de astfel de discuții.

Cât de des discutați cu primarul Sibiului, Astrid Fodor?

Foarte des.

Și despre proiectul Zonei metropolitane Sibiu?

Despre acesta nu am discutat. Am discutat cu primari care îmi spuneau că și-ar dori o astfel de zonă metropolitană, însă fiind un proiect al Primăriei Sibiu, la un moment dat, Consiliul Județean nu a intrat în această discuție. Noi avem proiecte suficiente.

De ce au stagnat Bâlea și Păltiniș?

Într-un interviu pe care l-ați dat înainte de alegerile din 2016, pe lângă spital, care clar era primul proiect pe ordinea de zi, ați mai vorbit și de zonele de schi din Bâlea și Păltiniș...

Am constat că putem să împingem proiecte mari atunci când nu depindem de alții. Când este responsabilitatea doar la noi și puterea de decizie doar la noi, am făcut pași serioși, pe proiectul spitalului, pe varianta ocolitoare, pe gestiunea deșeurilor. Acolo unde apar mai multe unități administrative, încep să apară tot felul de frecușuri, discuții și piedici. Nici Păltinișul, nici zona Bâlea nu putea să fie gestionat în mod direct de Consiliul Județean Sibiu. Acolo sunt UAT-uri cu altă culoare politică…

Credeți că aceasta este principala problemă, culoarea politică?

Da, este. Nu am crezut vreodată că o să ajung în situația în care proiecte importante, proiecte care chiar sunt bune și aduc un plus de valoare vieții sibienilor să poată să fie contestate sau boicotate. Mi se pare incredibil că în România secolului 21 se întâmplă lucruri de genul acesta. Pentru zona Bâlea, în momentul în care ministru al Turismului era domnul Dobre, chiar am crezut că vom putea să urnim proiectul, să facem pași mai departe. Am avut întâlniri cu ei, cei de la Consiliul Județean Argeș, au venit cu propuneri pentru simplificarea procedurilor pentru a se face studiul de fezabilitate și tot ceea ce mai era necesar să se facă pentru această investiție. La momentul la care am fost la întâlnire cu el, cu președintele de la Argeș, i-am explicat foarte clar un lucru: termenele sunt atât de mari pentru studii încât o să ajungem să facem investiția peste zece ani. Dar, sunt anumite termene care pot fi scurtate. Din păcate, s-a făcut modificarea, a venit un alt ministru, care a scos din orice discuție Consiliul Județean, a purtat discuții cu alte persoane care promiteau «sacii cu bani de la Bruxelles» și nu s-a mai mers în acea direcția aceea. A fost independent de voința noastră, a Consiliului Județean, să putem avansa în acest proiect.

Sunt doar chestii politice sau și orgolii personale?

Și una și alta... Și mai este, uneori, și incapacitatea, ca să fiu elegantă, de a înțelege lucrurile așa cum ar trebui. Incapacitatea de a identifica și susține interesul comunității.

Despre angajările la nivel județean

Când Ioan Cindrea a ajuns președinte al Consiliului Județean, am văzut multe angajări din zona PSD. După ce ați fost aleasă dumneavoastră, am văzut multe angajări din zona PNL.

Numeroase? Dați-mi exemple...

Secretarul județului este fiul domnului Răceu, membru PNL. Știu, angajările s-au făcut în urma unor concursuri, dar...

Sunteți în eroare, eu nu știu așa ceva, ca domnul Răceu senior să fi fost membru PNL. (a fost membru PD-L - n.r.)

Atunci, ultimii doi directori de la Drumuri și Poduri. Domnul Spătari și actualul director interimar, domnul Cocoș.

Fiind o perioadă de tranziție, am apreciat că cineva din interior poate asigura acest mandat interimar la Drumuri și Poduri (cu referire la numirea lui Nicolae Cocoș – n.r.).

Și atunci, greșesc când văd că sunt aleși oameni din zona PNL?

Da. Pentru că dacă cineva este membru al unui partid, nu este ciumat. 90% din angajările făcute – și nu cred că greșesc lansând acest procent – atât în cadrul Consiliului Județean, cât și în instituțiile din subordine, sunt oameni profesioniști care nu au avut legături cu PNL. Nu știu cu alte partide, căci nu verific și nu mă interesează acest lucru. Atâta timp cât își fac treaba la serviciu, pot face după aceea politica pe care o doresc. Dacă pentru câteva posturi, care toate – să fie clar – au fost organizate prin concurs, s-a nimerit să fie și membri PNL, eu nu cred că putem spune că dacă erau liberali ar fi trebuit să le interzic accesul la un concurs. Nu vreau să fac acest lucru, pentru că oamenii aceștia au libertatea de a asocia cu un partid, de a face politică și pot participa la concursuri organizate de instituții. Vreau să îmi găsiți unul din cei nou angajați de când am venit eu și care să nu fie profesionist. La momentul în care am venit la CJ, am găsit – apropo de angajările din perioada anterioară – la Tehnic persoane care nu aveau nicio legătură cu formarea tehnică. Iar persoanele angajate de când am venit eu, sunt super-profesioniști, cu studii tehnice. Am urmărit întotdeauna ca fiecare angajat să aibă calificarea necesară pentru a răspunde cerințelor postului pe care este angajat. La Urbanism, tot așa, am găsit tot felul de angajări doar ca să le dăm un loc de muncă... la fel, specialiști avem acum peste tot pe unde am avut posturi vacante, deoarece nu am dat oameni afară să aducem pe alții...

Și nu erau unii care meritau să fie dați afară?

Eu nu sunt pe principiul că «urlu, te dau afară și fac ordine în jurul meu». Eu pretind să muncească pe măsura cerințelor de aici. Dacă nu corespund, avem proceduri legale de sancționare. Și avem chiar și procese cu angajați pe care i-am sancționat, reducându-le salariile. Este mult mai greu să lucrezi cu funcționari publici, decât cu angajați din privat.

Dar cum a fost să lucrați și care este acum relația dumneavoastră cu fostul administrator al județului Sibiu, Sebastian Dotcoș? Ați venit ca o echipă aici și, brusc, lucrurile s-au schimbat.

În general, iar cei care sunt în jurul meu știu acest lucru, eu accept să lucrez și să fac echipă cu persoane al căror singur interes este să facă lucruri bune și utile pentru sibieni. Când apar alte interese, când interesul personal primează înaintea celui al comunității, refuz să continui o colaborare.

Și considerați că asta a fost situația în cazul de față?

Asta este regula mea... de la care nu abdic, oricine ar fi. Chiar și din familie sau din partid.

Referitor la relația președintei Consiliului Județean cu directorul executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu. Eugen Iordănescu a fost constatat, în primă instanță, drept colaborator al Securității. Ulterior, și dumneavoastră, și doamna primar Astrid Fodor...

... îmi mențin aceeași părere. Pe mine mă interesează ceea ce...

Ceea ce poate aduce bun, bănuiesc...

Exact.

Și ce a adus bun, de exemplu, proiectului Regiunii Gastronomice?

Sunt oameni care s-au implicat, nu doar au stat pe margine și au cârcotit, căci sunt foarte mulți care doar asta au făcut.  Deci sunt oameni, printre care și domnul Eugen Iordănescu, care au pus umărul și și-au alocat timp personal mult pentru a mișca anumite lucruri. Și eu am făcut și voi face echipă cu oameni care chiar își dedică din timpul personal, din cunoștințele personale pentru a aduce un plus de valoare binelui comun, indiferent de părerile unora sau altora. Eu îmi ghidez acțiunile după ceea ce percep eu și am convingerea că este, nu după ceea ce alții consideră că ar putea fi. Și nu este valabil doar pentru Eugen Iordănescu, este valabil pentru orice persoană care, din punctul meu de vedere și din propriile raporturi pe care le am cu ei, constat că sunt focusați pe a veni cu idei și a contribui cu munca și timpul personal. Pentru mine contează lucrul acesta și indiferent de consecințe, o să-mi mențin această atitudine pe care am avut-o dintotdeauna. Nu mi-am ales partenerii de drum după ce credeau unii și alții, ci după ceea ce am considerat după propriile analize. 

”Mă aștept să fie cea mai urâtă campanie”

Suntem în precampanie. Cum credeți că se va desfășura următoarea campanie electorală? 

Te călești în patru ani de politică mare. Nu am emoții... Dar în felul în care a început această precampanie și la ceea ce se vede în public, mă aștept să fie cea mai urâtă campanie la care eu am participat până acum. Mi se pare că și oamenii de la care te așteptai să aibă o anumită conduită, o iau așa, pe lângă, rău de tot. Deci, o să fie urâtă campania, clar, însă eu îmi voi păstra atitudinea pe care am avut-o până acum, eu cred într-o atitudine constructivă a celor care au responsabilitatea de a gestiona destinele oamenilor. Când ești într-o funcție de conducere la astfel de nivel, trebuie să te gândești, în primul rând, că destinele a peste 400.000 de oameni sunt în mâinile tale și nu îți permiți să ai abordări politice sau de altă natură, ești obligat ca prin tot ceea ce faci tu să răspunzi cât mai bine nevoilor acelor oameni. Toate aceste abordări, prin care proiecte importate pentru comunitate sunt atacate din interese strict politice, arată lipsa de maturitate a celor care lansează astfel de atacuri. Poți să găsești o mie și o sută de alte motive, dar nu poți să te legi de proiecte care sunt vitale pentru o comunitate. 

Cât de mult credeți că se va schimba configurația politică a Consiliului Județean după aceste alegeri?

Eu îmi propun o majoritate PNL, pentru că se poate, este momentul la care am putea obține o astfel de majoritate. 

Acum, dacă ați acceptat în partid și primari de la PSD, cum e cazul de la Ocna Sibiului...

Domnul primar de la Ocna Sibiului a fost la un moment dat membru PNL. Prin acea asociere USL, el urma să candideze din partea PNL, dar nu s-a vrut de către anumite persoane cu funcție de decizie la acel moment, de aceea în această configurație ar fi candidat din partea PSD. Dar toate discuțiile erau pentru a candida din partea PNL, însă i s-a spus: nu candidezi de la noi, nu o să fii primar. Politica înseamnă și unele compromisuri, important este să nu fie foarte dificile acele compromisuri.

Vizualizari: 6274

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

BON BON

Acum 1 an

Îmi pare rău să vă spun, doamna Daniela Cîmpean, dar sau sunteţi într-o eroare sau minţiţi. Când s-a început să se vorbească despre acest spital, vorbeaţi despre un proiect de cca. 1300 de paturi, apoi luna trecută de cca. 850, iar acum aţi ajuns la 620 de paturi. Cred că până la finalizare vor fi sub 500. RUŞINE!!!
Raspunde

Ghiță Codiță

Acum 1 an

E foarte simplu. Un spital mai mic înseamnă mai puțini pacienți beneficiari ai sistemului public de sănătate, deci mai mulți clienți pentru sistemul privat. De ce credeți că nu se construiesc spitale publice în România???
Raspunde

Apolitic Wagner

Acum 1 an

Foarte conflictuala doamna asta . A reusit performanta de a se certa si cu POrr si cu Dotcos .
Raspunde

Madalina Mera

Acum 1 an

Eu cred ca i-a luat cineva mintile. Nu Dumnezeu, pentru ca el face bine, nu rau. Doamna asta e efectiv de o nesimtire fantastica. Stie tot orasul de angajarile pe pile in Sibiu. Mai rau ca in epoca PSD. E adevarat, oamenii politici nu sunt (toti) ciumati, dar stim cu totii de presiunile facute sa-si angajeze in pozitii calde pupatorii de dosuri. Ia analizati spre exemplu - situatia de la Biblioteca ASTRA. Se termina cel mai prost mandat de presedinte CJ din istoria Sibiului. Si asta stim cu totii. Serios. Subiectul spitalului, vechi de mai bine de 10 ani, nu se va termina in curand. Punem pariu ca asta nu va finaliza nimic, dar va cheltui o gramada de bani? Singurul lucru pe care stie sa-l faca e sa se laude cu nimicuri. Drumuri marunte, subiecte marunte, da muuuulte poze pe la chermeze. Ca anul trecut, anul marelui eveniment gastronomic, din care sibienii nu au ramas cu mai nimica. Desigur, ea si-a facut niste poze si a platit niste jurnalisti sa o laude.
Raspunde

Goguță Gogu

Acum 1 an

Ce bine că cineva atinge subiectul Biblioteca Astra. Ar trebui aprofundată tema.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

V V

Acum 1 an

Daca ati da si exemple postarea dvs.ar fi mai credibila.Asa?
Raspunde

Goguță Gogu

Acum 1 an

Păi ia să vedem care sunt " somitățile" eșuate la Bibl. ASTRA ?
Raspunde

Goguță Gogu

Acum 1 an

Păi ia să vedem care sunt"somitățile" eșuate în B.A.? ( în ultima perioadă).
Raspunde

INCIUCIUNA ROSIE

Acum 1 an

Dar Lili Coldea, directoarea spitalului judetean, prietena ei pe care a reprezentat-o in instanta, colege de partid (PDL) nu zice nimeni nimic? Intr-adevar, respectiva a dat concurs dar s-a inscris numai ea. Despre ce vorbim!?
Raspunde

Politica E in tromba

Acum 1 an

Tovarășa academician doctor inginer „savantă de renume mondial”, mai lasa-ne sa respiram ca ne iei tot aeru.
Raspunde

Apolitic W

Acum 1 an

Dar cine sunt specialistii aia?Sa ne spuna numele !. Oare ii doamna aia fardata care o pus-o director la spitalul judetean? Domnul Porr a fost seful sectiei Gastro la Sibiu si spune ca nu l-a intrebat nimeni nimic. Nu cumva specialistii aia fac parte din cei 15000 de specialisti ai CDR!~
Raspunde

Foamea Mare

Acum 1 an

"Aceasta este o cârcoteală și prefer să nu răspund la astfel de întrebări." Nici astia de la PNL nu mai au nici macar un gram de rusine. Poate cu noroc va exista o alianta FDGR-USR.
Raspunde

Mihai Muntean

Acum 1 an

Atunci cand guverneaza PDL-istii, numarul paturilor scade, dar pretul creste. Este impotriva logicii bunului simt, dar unde nu este, nici Dumnezeu nu cere........
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 1 an

o invatat de la base boc udrea turcan pensii,salarii taiate TVA dela 19 la 24% ati uitat?
Raspunde

Gigel Orfan

Acum 1 an

"Nu putem discuta de susținere guvernamentală sau din bugetul județului." Atunci de ce s-a laudat lucovid si d-na de la Cons Jud cu "proiectul" spitalului??? Oare mintea lucovid cand zicea ca au aprobat sumele pentru spital? Sau astia nu vorbesc intre ei la partid?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus