Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Cabinet de planificare familială în cadrul Spitalului Județean. O parte dintre servicii sunt gratuite

Cabinet de planificare familială în cadrul Spitalului Județean. O parte dintre servicii sunt gratuite

În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu funcționează un cabinet de planificare familială unde serviciile sunt gratuite pentru mai multe categorii de persoane, transmit reprezentanții instituției. În cadrul acestui cabinet medicii acordă consiliere pentru alegerea unei metode contraceptive cât mai potrivite, îngrijirea sănătății sexuale sau planificarea sarcinii.

Astfel, consultul în vederea planificării familiale și consultul ginecologic în vederea contracepției sunt gratuite.

În ceea ce privește serviciile cabinetului, acestea sunt gratuite doar pentru o parte dintre persoane. La acest capitol intră manopera pentru montarea și/sau extracția steriletului (se achiziționează doar steriletul la un preț de 12,5 lei) și ecografia pelviană.  

Categoriile care beneficiază de gratuitate sunt elevii (pe baza carnetului de elev); studenții (pe baza carnetului de student); șomerii (pe baza carnetului de șomer); femeile cu domiciliul rural (pe baza buletinului de identitate); persoanele cu handicap; cele care beneficiază de ajutor social; femeile care efectuează un avort la cerere într-o unitate sanitară publică și alte categorii de persoane fără venit (declarație pe proprie răspundere).

Pentru persoanele care realizează venituri și locuiesc în mediul urban, manopera de extracție sterilet are un preț de  50 lei iar cea de montare sterilet 60 lei.

Recoltarea examenului Babeș – Papanicolau este, de asemenea, gratuită în cadrul subprogramului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin populaţia feminină eligibilă în regim de screening, pentru persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani până la cele de 64 ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru persoanele care nu îndeplinesc aceste criterii, examinarea se face contra cost – 40 de lei. 

Recoltarea pentru examenul de secreție vaginală se face doar cu plată, costul fiind 40 lei, iar în cadrul cabinetului se pot achiziționa contraceptive și teste de sarcină. Contraceptivele hormonale si nehormonale sunt la preț de achiziție fără adaosul comercial practicat de farmacii.

„Prin activitatea din cadrul cabinetului facem eforturi pentru organizarea și optimizarea serviciilor de planning familial în Sibiu, axându-ne pe acţiuni de prevenire, îngrijire şi supraveghere a infecţiilor cu transmitere sexuală. Ne adresăm tuturor segmentelor sociale iar activitatea noastră se realizează cu respectarea drepturilor omului, a intimității și demnității persoanelor astfel încât să eliminăm eventuala reticență a persoanelor care pot apela la serviciile noastre”, a declarat Dr. Camelia Petre, medic coordonator al cabinetului de planificare familială.

Programul cabinetului funcționează în două ture, de luni până vineri, cu doi medici de medicină generală și un ginecolog cu o jumătate de normă. Programările se fac telefonic la nr. 0269.215.050 interior 334.

 

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus