Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Schitul din Şura Mare, un loc mai aproape de Dumnezeu

Schitul din Şura Mare, un loc mai aproape de Dumnezeu

Pe un picior de plai, pe o gură de Rai, acolo a fost ales locul în care s-a înălțat, în urmă cu aproximativ opt ani, Schitul „Acoperământul Maicii Domnului”. În apropierea localității Șura Mare, la aproximativ 10 kilometri de Sibiu a fost înființat un aşezământ monahal, loc de liniște și regăsire pentru oricine alege să-i treacă pragul.

Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” din apropierea localităţii Şura Mare, judeţul Sibiu, a fost visul regretatului medic Marius Leviţchi. Acesta, împreună cu primarul comunei Şura Mare din acea vreme, actualul senator Nicolae Avram, i-au propus Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, ridicarea unui schit pe un teren oferit de primăria comunei Şura Mare. Lăcașul urma să ia naștere pe locurile pitoreşti dintre Şura Mare şi Slimnic. Astfel, cu binecuvântarea ierarhului,

la 1 octombrie 2012 a fost înfiinţat schitul, iar primii monahi au fost aduşi de la Mănăstirea „Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.

Un an mai târziu se aşeza piatra de temelie pentru biserica schitului, iar monahii de la Sâmbăta de Sus au început lucrările de zidire a bisericii. În anul 2015 au venit actualii monahi ai schitului, vieţuitori la acea vreme la Schitul Colţ din Ţara Haţegului. Obştea monahală formată din şase monahi şi condusă de actualul egumen (stareţ), protosinghelul Calinic Teslevici, a continuat lucrările de zidire a bisericii, prin construirea acoperişului, tencuielile, geamurile, uşile şi amenajările interioare. Astăzi se lucrează la pictura interioară a lăcaşului de cult.

Locuri de o deosebită frumuseţe şi încărcate de spiritualitate

În timp, schitul s-a extins prin construirea unui altar de vară, a unor clădiri anexe, precum şi achiziţionarea unor clădiri din vecinătate pentru corpul de chilii şi spaţiile administrative. Viața liturgică de la schit nu diferă față de alte schituri din Transilvania sau din țară. Există un program de rugăciune, se oficiază slujbe religioase, iar la slujbele de duminică și la cele de sărbători participă credincioșii din satele apropiate schitului, dar și pelerini din alte colțuri ale țării.

„Viaţa liturgică şi duhovnicească a Schitului de la Şura Mare este specifică aşezămintelor monahale din Transilvania şi nu numai. Slujbele religioase sunt oficiate zilnic aici, seara şi dimineaţa, iar monahii au program de rugăciune şi de lucru în gospodăria schitului. La sfintele slujbe din duminici şi sărbători participă credincioşi din satele apropiate schitului, dar şi pelerini din alte părţi ale ţării, veniţi să primească binecuvântare de la oşbtea monahală şi să se reculeagă în locuri de o deosebită frumuseţe şi încărcate de spiritualitate”, spune starețul Calinic Teslevici.

Oricine trece prin Sura Mare poate vizita Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” pentru o clipă de liniște și reculegere, pentru o clipă mai aproape de Dumnezeu.

Sursa Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus