Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

Între 500 și 2.500 de euro despăgubiri pentru oierii care au suferit pierderi în pandemie

Între 500 și 2.500 de euro despăgubiri pentru oierii care au suferit pierderi în pandemie

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a vorbit astăzi, 22 august, în cadrul unei conferințe de presă, despre modul în care se vor atribui despăgubiri crescătorilor de ovine care au suferit pierderi în perioada pandemiei. Acesta a precizat că sectorului de creștere a ovinelor i-au fost atribuite 40 de milioane de euro pentru compensarea pierderilor cauzate de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Am găsit această modalitate prin care vom aloca 40 de milioane de euro, fac o paranteză, schema de anul trecut a fost de 16 milioane de lei, noi vom aloca 40 de milioane de euro pentru a compensa pierderile datorită evoluției pandemiei. Oieri știu, la fel cum știm și noi, că anul acesta prețul de achiziție la carnea de miel a fost aproape dublu față de anul trecut. Așa a fost piața anul acesta. Sigur că sunt și pierderi datorate faptului că seceta din multe zone din țară s-a răsfrânt asupra cantității de furaje, asupra pășunilor și au pierderi și din această cauză, pentru că furajele sunt mai scumpe. Atunci oierii în acest an vor primi sume mai consistente decât au primit anul trecut”, a spus Adrian Oros.

Ministrul a precizat și cum se vor împărți banii. Astfel, o fermă cu 50 – 100 de oi va primi 500 de euro, fermele de la 101 la 200 de oi vor primi 800 de euro, cele de la 201 la 300 de oi, vor primi 1.300 de euro, cele de la  301 la 400 de ori, 1.700 de euro, cele de la  401 la 500 vor primi 2.100 de euro, iar fermele cu peste 500 de capete vor primi 2.500 de euro.

„Acestea sunt sumele pe care le-am alocat după consultarea liderilor Asociației Oierilor. Banii aceștia vor intra în conturile fermierilor cât mai repede”, a mai spus ministrul.

Acesta a mai precizat că evaluarea pierderilor a fost făcută pe întreg sectorul și nu pe fiecare fermă în parte, de aceea nu va fi nevoie de documente justificative. Totodată, a menționat că deși în regulamentul comisiei spune ca banii să fie alocați până în aprilie 2021, ministerul va face tot posibilul la sumele să ajungă în conturile oierilor în acest an. Banii vor fi alocați prin APIA.

Sursa Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1836

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus