Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Chinurile noului an școlar: Sibiul mai are nevoie de 256 de săli și peste 1.000 de profesori

Chinurile noului an școlar: Sibiul mai are nevoie de 256 de săli și peste 1.000 de profesori

88,23% din totalul unităților de învățământ din județul Sibiu își doresc prezență fizică integrală în noul an școlar, reiese din „analiza capacității unităților școlare pentru deschiderea anului școlar 2020 – 2021”, realizată de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. Totodată, pentru ca toate măsurile de prevenire a infectării cu SARS CoV-2 să fie posibile ar mai fi nevoie de 256 de săli de clasă, de aproximativ 660 de posturi didactice suplimentare pentru nivelul preșcolar și primar și de aproximativ 775 de norme didactice suplimentare pentru gimnazial și liceal. Pe de altă parte, înainte cu mai puțin de trei săptămâni de începerea școlii în județul Sibiu sunt peste 12.400 de elevi care nu au dispozitivele necesare pentru cazul în care se va ajunge la învățământul on-line.

255 de unități de învățământ, din totalul de 289 își doresc ca anul școlar să înceapă cu prezență fizică integrală, iar în 33 de unități școlare se solicită prezența zilnică a unei părți dintre elevi, de regulă cei din învățământul primar și din ani terminali. În cazul celorlalți elevi se optează pentru cursuri prin rotație, o parte la școală, iar o parte acasă, fiind prezenți la ore on-line, după care se face rocada. O singură unitate școlară optează pentru învățământul integral on-line. Este vorba despre Școala Gimnazială Nr. 25 din Sibiu. Datele au fost trecute într-un document transmis de IȘJ și în care s-a centralizat capacitatea unităților de învățământ de a începe noul an școlar în siguranță.

Din analiza inspectoratului reiese că, la nivel de județ sunt 3.388 de săli de clasă disponibile. În acest total sunt trecute și laboratoarele, cabinetele, dar și alte spații. Acestea nu sunt, însă, suficiente. Astfel ar mai fi nevoie de 71 de săli de clasă care nu pot fi organizate în incintele unităților de învățământ, dar au fost identificate alte locații în care pot fi organizate. Totodată, unitățile școlare mai au nevoie de încă 185 de săli de clasă pentru care nu s-a identificat disponibilitate nici în unitatea de școlară și nici în comunitate. Situația cea mai grea este la Colegiul Național „Octavian Goga”, unde ar mai fi nevoie de încă 25 de spații, la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” - 19 spații, la Școala Gimnazială Avrig - 14 spații, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 15 din Sibiu - 12 spații, la Grădinița cu Program Prelungit nr.14 din Sibiu - 11 spații, la Grădinița cu Program Prelungit nr.28 din Sibiu - 8 spații sau la Grădinița cu Program Prelungit nr. 17 unde mai este nevoie de 7 spații. Pentru toate aceste spații suplimentare nu s-au găsit soluții nici în unitățile de învățământ și nici în comunitate.

Probleme apar și când vine vorba de formațiunile de studiu și de numărul cadrelor didactice necesar. Astfel, conform planului de școlarizare aprobat pentru 1 septembrie, în momentul de față sunt 2.972 de formațiuni de studiu (clase sau grupe), însă prin reorganizarea colectivelor de elevi apar 1.156 de noi formațiuni de studiu. În acest context, este nevoie de 351 de posturi didactice suplimentare, la nivel preșcolar și 309,5 de posturi didactice suplimentare la nivel primar. De asemenea, este nevoie de 364,46 norme didactice la nivel gimnazial și de 411,68 norme didactice la nivel liceal. Toate cifrele sunt estimative, iar virgula se datorează jumătăților de normă. Cu privire la personalul nedidactic (îngrijitori), aici este nevoie de 528,75 norme suplimentare necesare activităților de igienizare.

Nici tehnologia nu este suficientă

Analiza realizată de Inspectoratul Școlar județean arată că, în momentul de față, doar 1.191 de clase (35,15%) dintre clase sunt dotate cu dispozitive electronice funcționale pentru ca orele să poată fi transmise online, în cazul în care elevii vor veni prin rotație.

De asemenea, sunt 12.449 de elevi care nu dețin dispozitive electronice pentru participarea on-line la lecții. Cei mai mulți elevi, 451 sunt la Școala Gimnazială din Bruiu. Probleme în acest sens sunt și la Grădinița cu program Prelungit „Elefănțelul curios” din Sibiu, unde 248 de copii nu au dispozitive, la Colegiul Economic „George Barițiu” - 350 de elevi se află în aceeași situație, la Liceul Tehnologic „Stănescu Valerian” din Tîrnava - 270 de elevi nu dețin dispozitive pentru învățământul on-line sau la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava minunată din Mediaș” - 250 de copii se află în imposibilitatea de a participa on-line la cursuri.

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Sibian A

Acum 3 ani

Vouă va arde de noul an școlar când inspectorul general Dumbrava are atâta treaba in campanie alături de liberali? Sa va fie rusine TS !!!
Raspunde

Lee Dep

Acum 3 ani

Luati exemple de la alte state unde scolile au inceput mai devreme si acuma se inchid din cauza exploziei de imbolnaviri cu Coronavirus. Oricum eu copilul la scoala nu il voi lasa. Guvernul chiar este nepasator, scoala se poate face on line cum s a facut pana acuma.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus