Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Curățenia și deszăpezirea Sibiului, încredințate iar prin negociere directă: Primăria a anulat și a cincea licitație

Curățenia și deszăpezirea Sibiului, încredințate iar prin negociere directă: Primăria a anulat și a cincea licitație

Este pentru a cincea oară când administrația Sibiului anulează procedurile pentru atribuirea măturatului și deszăpezirii, de la momentul 2017, când contractul cu Schuster&Co Ecologic s-a încheiat.

După fix un an de la lansarea licitație și după zece luni de la deschiderea celor patru oferte depuse pentru întreținerea curățeniei pe domeniul public pe patru ani, funcționarii Primăriei Sibiu au decis că, din nou, niciuna din ofertele depuse nu este conformă cu cerințele din caietul de sarcini. Prin urmare, marți, 25 august, reprezentanții Primăriei au comunicat celor patru asocieri că ”autoritatea contractantă municipiul Sibiu a anulat procedura de licitație deschisă «Servicii de salubrizare” – activități de măturat, spălat, stropit și întreținere a căilor publice și curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț, în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș»”. Contractul pentru care Primăria a anulat acum licitația avea o valoare estimată la 61,8 milioane de lei, fără TVA.

Patru au fost firmele sau asocierile care, pe 5 octombrie 2019, au trimis câte o ofertă în cadrul acestei proceduri: Soma SRL (având Comprest și Rossal drept terți susținători), Brantner Servicii Ecologice, asocierea Polaris M Holding (lider) – Polaris Mediu și, respectiv, asocierea Salubritate SA (lider) – Terra Building SRL. Această din urmă asociere este și cea căreia, în prezent, îi este încredințat pe o perioadă de un an contractul de curățenie și deszăpezire a Sibiului.

Posibile contestații

Turnul Sfatului a luat legătura cu o parte din reprezentanții companiilor care au participat la această nouă procedură încheiată fără succes. ”Se face cu un scop anume, este ignoranță în condițiile în care există un serviciu dedicat salubrizării din Sibiu (din aprilie 2017, în cadrul Primăriei Sibiu a fost înființat Serviciul de salubrizare – n.r.)? Nu pot să pricep de ce nu poate fi întocmită o documentație foarte clară, care să nu lase loc de interpretări, astfel încât operatorii să poată oferta transparent, căci cu toții vrem ca să se desfășoare legal. Suntem atâția operatori care completăm zeci și zeci de dosare pentru documentație, absolut degeaba, se pare”, declară reprezentantul unuia dintre cei patru ofertanți. 

Alți ofertanți spun că se gândesc să conteste anularea licitației. ”Oferta noastră a fost declarată neconformă, fapt cu care noi nu suntem de acord. Luăm în calcul să atacăm la Consiliul național de soluționare a contestațiilor faptul că oferta noastră a fost respinsă, deocamdată nu putem spune altceva, vom analiza situația”. Astfel de contestații au mai fost formulate și la procedurile anterioare, fără ca aceste strategii să ducă, însă, la semnarea unui contract multianual.

”Cu ce afectează o astfel de situație? Dincolo de munca realizată pentru întocmirea ofertei, mai sunt și firmele care fac parte din aceste oferte. Spre exemplu, chiar ieri am fost sunați de un partener, care ne-a întrebat dacă vom mai cumpăra sau nu de la ei autospecialele pentru măturat străzile pe care le-am negociat pentru contractul de salubrizare a Sibiului. Căci noi am negociat cu ei ca, în cazul în care vom câștiga contractul de la Sibiu, să cumpărăm de la ei noile autospeciale. Bine, negocierile acestea le-am purtat de acum aproape trei ani, pentru o altă licitație care la fel a fost anulată. În plus de asta, astfel de situații afectează ofertanții care poate ar fi interesanți de contracte similare scoase la licitație și în alte părți ale țării și la care decid să nu se prezinte pentru că au depus ofertă aici”, reprezentantul unei asocieri care a participat la licitația de la Sibiu

În 26 august 2019 era lansată procedura. În 25 august 2020, a fost anulată

Ceea ce devine o istorie

În 2017, anul în care contractul Sibiului cu Schuster & Co Ecologic s-a încheiat, Primăria a decis să schimbe strategia în domeniul salubrizării și deszăpezirii orașului. Așa că a împărțit activitatea în două contracte separate, unul pentru măturat și unul pentru deszăpezire. Pentru fiecare contract a alocat sume mult mai mari decât în trecut, în intenția de a extinde zonele din oraș în care să se măture și, respectiv, deszăpezească. Așa s-a ajuns ca, de la cele aproximativ 13 milioane de lei pe care Schuster & Co Ecologic le încasa pentru o perioadă de trei ani pentru măturat și deszăpezit, să se ajungă la 51,4 milioane de lei alocate pentru salubrizarea orașului pe patru ani și la aproape șase milioane de lei pentru deszăpezirea pe trei ierni.

La prima licitație (din 2017) pentru atribuirea contractului de deszăpezire nu s-a prezentat nimeni. Prin urmare, Primăria Sibiu a mai crescut sumele alocate până la 9,6 milioane de lei (sumele sunt fără TVA) și a mai tăiat din cerințele caietului de sarcini (cum ar fi cerința referitoare la mașina de topit zăpada). Nici licitația lansată în aceste condiții n-a avut vreo finalitate, fiind consumate pentru toate aceste proceduri fără rezultat aproximativ 18 de luni.

De cealaltă parte, licitația pentru atribuirea contractului de salubrizare a trezit interesul mai multor operatori. Unele prevederi din caietul de sarcini au fost contestate, în instanță, unde Primăria Sibiu a pierdut, în cele din urmă. Obligați să modifice caietul de sarcini conform deciziei judecătorești, la 16 luni de la lansarea licitației funcționarii din Primăria Sibiu au decis că e mai bine să anuleze procedura.

În toamna lui 2018, reprezentanții Primăriei Sibiu au decis să schimbe din nou strategia și au revenit la vechiul obicei, acela de a pune în același contract și salubrizarea și deszăpezirea. Așa s-a ajuns la o estimare de 61,8 milioane de lei, fără TVA, pentru valoarea acestui contract pe patru ani. În octombrie 2018, patru oferte erau depuse pentru acest ”nou” contract: RER Vest SA din Oradea (din același grup cu RER Ecologic Servicii, care a primit prin negociere directă primul contract), Brantner Servicii Ecologice, asocierea formată din Soma Sibiu, Comprest și Rossal și, respectiv, asocierea formată din Salubritate SA din Deva și Terra Building SRL. În decembrie 2018, însă, procedura era anulată, pe motiv că niciuna dintre oferte nu era conformă. Decizia a fost contestată, fără succes.

A venit, apoi, momentul în care era lansată cea de-a cincea licitație, în august 2019, tot pentru contractul estimat la 61,8 milioane de lei, procedură anulată în cursul acestei zile. 

În tot acest timp, salubrizarea și deszăpezirea orașului au fost realizate în baza unor contracte încredințate de administrația locală prin negociere fără publicarea în prealabil a unui anunț (în cazul serviciilor de utilitate publică, legislația permite astfel de proceduri). În prezent, salubrizarea și deszăpezirea este încredințată asocierii Salubritate SA – Terra Building SRL, în baza unui contract semnat pe o perioadă de un an (7 noiembrie 2019 – 7 noiembrie 2020), contract care are alocat un buget de 14,3 milioane de lei, fără TVA. Cum este evident că până în noiembrie 2020 nu mai este timp pentru finalizarea unei noi proceduri deschise și viitorul contract de măturat și deszăpezit va fi încredințat prin negociere directă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2502

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mug Mug

Acum 3 ani

Pai da... clasic. Si nu-i verifica nimeni. Iar doamna Astrid mai are tupeul sa mai candideze pentru un mandat cand in Sibiu se inunda strazile la cea mai mica ploaie, e plin de gropi daca iesi din centru, 0 spatii verzi in zonele rezidentiale, piste de biciclete de toata jena ori deloc, 0 interes pentru transportul alternativ si un oras sufocat de masini. Cum sa fie in stare sa aloce un contract printr-o licitatie corecta??? Bravo, dna! Sunteti mare gospondar!
Raspunde

2 Cents

Acum 3 ani

Lucru bine facut! De cinci ori consecutiv!!

Raspunde

Mugurel Nedelea

Acum 3 ani

nu conteaza cine iese la licitatie .... conteaza cine ramane sa faca treaba. si va face tot salubritate deva care i-a spaguit jenant pentru o primarie de talia sibiului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus