Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Legea calității în construcții, modificată de la Sibiu: ”de acum, și firmele de consultanță vor putea fi trase la răspundere”

Legea calității în construcții, modificată de la Sibiu: ”de acum, și firmele de consultanță vor putea fi trase la răspundere”

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, modificarea Legii calității construcțiilor, astfel încât și firmele de consultanță să poată fi trase la răspundere pentru eventualele nereguli rezultate. În plus, modificarea legislativă obligă firmele de consultanță să aibă specialiștii necesari pentru tipul de lucrări pe care le asistă. Modificarea a fost inițiată de deputatul sibian Benedek Zakariás.

”Firmele de consultanță sunt cele care verifică partea de proiect și partea de execuție. La proiectele care se derulează din fonduri europene, beneficiarul trebuie să angajeze firme de consultanță. Care să verifice proiectul și, mai apoi, partea de execuție: calitatea lucrărilor, materialelor și așa mai departe”, descrie Benedek Zakariás (UDMR) contextul în care a apărut modificarea și completarea Legii 10/1995 privind calitatea în construcții.

Lege care, după cum arată deputatul sibian, enumera obligațiile tuturor actorilor implicați într-o lucrare, de la investitor, la proiectant și executant, mai puțin obligațiile firmelor de consultanță. ”În 1995, când a apărut legea aceasta, nu se lucra cu firme de consultanță, numai cu diriginți de șantier. De aceea am introdus acum în lege responsabilitatea administrativă a firmelor de consultanță. Care, până acum, aveau doar responsabilitățile care le erau impuse prin contract. În rest, toată lumea avea responsabilitate administrativă. Iar firmele de consultanță vor trebui să răspundă în solidar cu executantul și pentru termenele asumate, dar și pentru cheltuielile asumate înainte de demararea lucrărilor.”, descrie Benedek Zakariás, pentru Turnul Sfatului.

Benedek Zakariás

Modificarea legislativă pentru care Benedek Zakariás a demarat procedurile de adoptare încă din septembrie 2019 mai permite firmelor de consultanță să participe la licitații doar dacă au specialiști în domeniile vizate de lucrările scoase la licitație. ”În momentul în care o firmă de construcții merge la licitații, trebuie să aibă specialiști în toate domeniile pe care le atinge lucrarea respectivă: construcții civile, instalații în construcții, drumari și așa mai departe. Dar firmelor de consultanță până acum nu le erau solicitați astfel de specialiști. Așa am ajuns, de exemplu, ca la o lucrare la Apă-Canal Sibiu să avem o firmă de consultanță unde diriginți erau foști subofițeri, care și-au echivalat studiile. Și care, în anumite cazuri, pur și simplu refuzau semnarea unor situații că «nu știu dacă e adevărat sau nu». Prin modificarea legislativă de acum am introdus și în cazul firmelor de consultanță obligativitatea de a avea specialiști”, descrie deputatul care, înainte de a fi ales, a acumulat 25 de ani de experiență în mari companii de construcții din Sibiu.

Efectele modificărilor adoptate de deputați în cursul zilei de marți vor apărea după ce președintele Klaus Iohannis va promulga legea. ”După promulgarea legii, primul contract FIDIC semnat va trebui să respecte noile condiții. Prin urmare, vor trebui modificate caietele de sarcini în așa fel încât firmele de consultanță să aibă toți specialiștii de care e nevoie”, mai spune Benedek Zakariás.

Descarcă de aici legea prin care a fost modificată Legea 10/1995 privind calitatea în construcții

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5922

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus