Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Acuzații de fals și de interese electorale în ședință de CJ. ”Eu am închis acest subiect”

Acuzații de fals și de interese electorale în ședință de CJ. ”Eu am închis acest subiect”

Prezentarea raportului referitor la evaluarea performanțelor Aeroportului sibian a generat o întreagă discuție în ședința Consiliului Județean de joi. Președintele CA al Aeroportului a acuzat că raportul este ”fals”, iar Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a comentat că discuțiile au substrat electoral. Amândoi candidează pentru șefia administrației județene.

”Vă rog să respingeți această minciună de raport, care are două ținte: Tischer și Dotcoș”, s-a adresat consilierilor județeni Gabriel Tischer, președinte al Consiliului de administrație a Aeroportului internațional Sibiu. Reacția sa a venit în ședința CJ Sibiu de joi după-amiaza, când a fost pus în discuție Raportul de evaluare a performanțelor Regiei Autonome Aeroportul Internațional Sibiu pentru anul 2019. Raport potrivit căruia, conducerea executivă și administrativă a Aeroportului nu și-a atins obiectivele asumate (detalii despre acest raport aici).

Cel care a deschis discuțiile pe acest subiect a fost Cătălin Stanciu, consilier județean din partea PSD. Potrivit căruia, raportul întocmit de funcționarii Consiliului Județean a avut în vedere alte formule de calcul decât cele stabilite prin hotărâre de Consiliu Județean. Mai precis, Stanciu a arătat că, inițial, formula de calcul a productivității muncii era ”veniturile totale împărțit la numărul mediu de angajați”, iar la elaborarea raportului, formula ar fi fost modificată. În sensul că, din veniturile totale au fost scăzute veniturile de la bugetul de stat și ”veniturile conjuncturale”. În această situație, veniturile conjuncturale reprezentau – potrivit celor de la Aeroport – încasarea unor penalități de peste două milioane de lei pentru facturi mai vechi.

”Concluzia pe 2019 este că indicatorii de performanță nu au fost îndepliniți. Prin Hotărârea din mai, am stabilit un indicator cu venituri totale împărțit la număr mediu de personal. Acum, e vorba de venituri totale ajustate cu veniturile de la bugetul local și cele conjuncturale. Nu e vorba de modificarea regulilor în timpul jocului?”, a întrebat Cătălin Stanciu.

Anca Banciu, funcționar în cadrul CJ Sibiu care a participat la elaborarea respectivului raport, a răspuns că în calcularea indicatorului referitor la productivitatea muncii s-au avut în vedere prevederile legale în vigoare. ”Noi nu am schimbat nicio regulă în timpul jocului, ci respectăm doar legea bugetului. Care spune că nu se iau în calcul veniturile conjuncturale și cele de la bugetul de stat. Penalitățile neîncasate nu am considerat că reprezintă o performanță”, a declarat, printre altele, Anca Banciu

Amenințări cu proces

Gabriel Tischer, președintele CA al Aeroportului sibian, a spus că acest raport a fost elaborat în condițiile în care AIS a înregistrat ”cel mai bun an din istorie”. ”Raportul acesta nouă nu ne-a fost comunicat. Eu am aflat din presă de concluziile acestui raport. El contravine HCJ 108 din 30.05.2019, prin care domniile voastre ați aprobat formulele de calcul ai indicatorilor de performanță. Prin HCJ se stabilește o formulă de calcul, iar raportul vine cu o altă formulă de calcul a indicatorilor. Creșterea pasagerilor, a veniturilor din activitatea aeronautică, din chirii, au dus la cel mai bun an din istoria AIS, cu un profit de aproape de 2,8 milioane de lei, rezultat al unei echipe minunate. Pe de altă parte, avem o inițiativă care anulează din condei aceste realizări. Solicit președintei revocarea acestui de raport, pentru a evita acțiuni în contencios administrativ”, a declarat Tischer.

În cadrul discuțiilor, Tischer a sugerat și că forma raportului are alte interese decât cele de evaluare a performanțelor. ”Vă rog să respingeți această minciună de raport, care are două ținte: Tischer și Dotcoș. Dar acest raport înseamnă și victime colaterale, toți administratorii și directorii care riscă demiterea în baza unui raport fals”, le-a cerut Tischer consilierilor județeni, deși – conform normelor – astfel de documente nu se votează, ci doar se aduc la cunoștința aleșilor județeni.

Cîmpean: ”s-ar interpreta ca o acțiune electorală”

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean, a arătat că ea a aprobat acest raport și că nu are de gând să revină asupra acestei decizii, considerând că forma și fondul acestuia sunt în concordanță cu legislația actuală. ”Mie îmi pare rău că sunt abordări de acest fel într-o ședință de Consiliu Județean. Nouă ni se cere să luăm în calcul niște facturi pentru operațiuni din 2015 și care brusc, acum, au apărut în 2019 și au fost încasate. Nu am vrut să intru în discuții amănunțite. Vorbim de niște facturi care, conform legii, trebuie înregistrate la momentul în care există factorul generator al facturii respective. Nu știm de ce, poate ne va lămuri AIS de ce nu s-a întâmplat acest lucru. Nu era cazul să aprofundăm în acest raport. Cert este că niște penalități niciodată prevăzute și încasate în 2019 nu pot fi considerate factor determinant în stabilirea productivității muncii. Iar legea spune clar că astfel de venituri conjuncturale nu se iau în calcul. Nu vreau să intru în amănunte căci s-ar interpreta ca o acțiune electorală. Dar voi reveni cu lămuriri asupra a cât anume din scrisoarea de așteptări din partea administratorilor a fost pus în practică, dar când acest lucru nu mai poate fi interpretat din punct de vedere politic”, a răspuns Daniela Cîmpean.

Ea a cerut mai apoi oprirea discuțiilor pe acest subiect. ”Eu am închis acest subiect. Am citit foarte bine toate documentele, nu o să facem nicio modificare, aceasta este realitatea, mergem mai departe”.

Discuțiile pe acest subiect pot fi urmărire și în înregistrarea ședinței Consiliului Județean (de la minutul 33:10)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3885

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Mihai Muntean

Acum 3 ani

Este bine ca, pas cu pas, reprezentantii celorlalte formatiuni politice isi dau seama cu cine au de a face si nu mai accepta "povestile" Danielei Cimpean, cel mai slab presedinte al CJ Sibiu de la infiintare. Ea a fost votata in urma unei intelegeri politice, nu de catre electorat. A fost o greseala mare care poate fi corectata de sibieni in 27.09.2020. Sunt sigur ca electoratul a inteles ca a venit momentul sa corecteze aceasta greseala si va vota un presedinte demn sa conduca CJ Sibiu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus