Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Pandemia de COVID întârzie implementarea unui proiect de un milion de euro la Spitalul Județean

Pandemia de COVID întârzie implementarea unui proiect de un milion de euro la Spitalul Județean

În toamna anului trecut, reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu anunțau o donație în echipamente, în valoare de un milion de euro, de la Institutul Naţional de Chirurgie Cardiacă şi Intervenţie Cardiologică din Luxemburg, echipamente care urmau să deservească pacienți cu afecțiuni cardiovasculare. Totul făcea parte dintr-un proiect denumit SOS-Aorta, inițiat de medicul Gabriela Cozmanciuc, carea avea menirea de a acoperi deficitul în ceea ce privește serviciile cardiovasculare. Deși reprezentanții spitalului spun că aparatura a fost, în mare parte, instalată pandemia de COVID-19 întârzie implementarea proiectului.

Propunerea ca o astfel de aparatură să fie adusă la spitalul din Sibiu a venit din partea dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurgie cardiovasculară, iar inițiativa se încadra într-un proiect denumit SOS-Aorta cu menirea de a acoperi deficitul în ceea ce privește serviciile cardiovasculare.

„Va acoperi un deficit de servicii cardiovasculare (anevrisme aortice (AA), sindroame aortice acute (SAA), incluzând disecția aortică (DA), hematoamele intramurale, ulcerul aterosclerotic penetrant, traumatismele aortei, pseudoanevrisme, afecțiuni aterosclerotice și inflamatorii, precum și boli genetice și anomalii congenitale (de exemplu, coartacția de aorta, anomalii congenitale ale rădăcinii aortice), pacienți cu traumatisme) pentru județul Sibiu, dar și Alba, Vâlcea, Hunedoara. Ne dorim ca în viitorul apropiat să putem trata pacienții local, la Sibiu, și un prim pas în acest sens este această donație generoasă de echipamente pentru spitalul județean", declara medicul Gabriela Cozmanciuc, la acea vreme.

La momentul primirii echipamentului echipa de medici ce urmau să efectueze intervențiile era formată, însă, nu toate aparatele erau autorizate, proces care ar fi trebuit să mai dureze șase luni.

Reporterii Turnul Sfatului au făcut o solicitare către spital pentru a afla în ce stadiu se află proiectul și ce intervenții au fost realizate până în prezent.

„Dna. dr. Gabriela Cozmanciuc este angajata SCJU Sibiu și își desfășoară activitatea în cadrul Compartimentului de Chirurgie Vasculară al spitalului. Colectivul compartimentului a realizat peste 80 de intervenții complexe pe aortă abdominală și trunchi celiac, anevrisme  etc.. Au fost efectuate chiar și intervenții chirurgicale refuzate la alte spitale din tară. În paralel, continuă preocuparea pentru proiectul SOS Aorta, aparatura donată a fost instalată în cea mai mare parte, iar în cadrul Blocului Operator se finalizează sistemul de ventilație. Contextul generat de apariția și răspândirea virusului COVID-2019 a temporizat însă implementarea proiectului, principala preocupare a spitalului fiind aceea de a lua măsuri ferme pentru a consolida capacitatea de răspuns la noul coronavirus”, este răspunsul dat reprezentanții spitalului.

Detalii despre proiectul SOS-Aorta puteți citi în materialul „Echipament de un milion de euro, pentru Spitalul Județean Sibiu. Va deservi pacienților cu afecțiuni cardiovasculare”.

Sursa Foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Un Sibian

Acum 8 luni

daca era in Austria, Elvetia sau Germania era instalat de mult...
Raspunde

ELENA ANGELA VOICU

Acum 8 luni

Pacat,mare pacat!Avem nevoie...trebuie gasita solutia!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus