Luni,
13.01.2025
Ninsori Usoare
Acum
-4°C

Dosarul lui Merișor Ceranu. Plin de datorii, ”negociază” trei șpăgi într-o zi

Dosarul lui Merișor Ceranu. Plin de datorii, ”negociază” trei șpăgi într-o zi

Într-o singură zi de joi, Merișor Ceranu, fost șef de cabinet în cadrul Inspectoratului județean de Poliție Sibiu și al Prefecturii sibiene, dar și fost șef al Securității Aeroportului Sibiu, printre altele, a fost înregistrat negociind diferite șpăgi și foloase într-o singură zi de joi, a lunii martie 2019.

Dosarul în care Merișor Ceranu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție a fost înregistrat în urmă cu doi ani (21 august 2018) care urmare a unui denunț formulat de tatăl unui băiat care nu a reușit să treacă de examinarea medicală pentru a deveni student al Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Tatăl respectivului băiat a decis să formuleze plângerea penală după ce cu alți doi ani înainte spune că i-a dat 4.500 de euro lui Merișor Ceranu, pentru ca acesta să intervină pe lângă funcționarii Academiei de la Sibiu, astfel încât tânărul să fie declarat admis. ”A pretins şi a primit de la martorul denunţător M.G.P. suma totală de 4.500 euro, în două tranşe. O dată suma de 3.000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi din cadrul academiei pentru a-l declara admis la examen pe fiul denunţătorului şi o dată suma de 1500 euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii implicaţi în evaluarea medicală a candidaţilor la academie şi a-i determina să-l declare pe fiul denunţătorului «apt» din punct de vedere medical, pentru ca acesta să poată participa la examen”, notează procurorii sibieni în rechizitoriul depus pe rolul Tribunalului Sibiu. 

Doar că banii dați (care la rândul lor erau împrumutați) n-au rezolvat nicio intrare în rândul studenților AFT, ceea ce l-a convins pe tată că Merișor Ceranu l-a înșelat și a început să își ceară banii înapoi.

Trei ani a fost tot amânat cu restituirea banilor respectivi. În martie anul trecut, Merișor Ceranu lucra în cadrul Prefecturii sibiene, în apropierea căreia și-a dat întâlnire cu tatăl care deja trecuse și pe la procurori sibieni pentru a depune plângere. În ziua de joi, 21 martie 2019, a primit de la Ceranu 1.000 de lei din cei 4.500 dați în urmă cu trei ani, iar trei săptămâni mai târziu a primit alți 2.000 de lei. Potrivit rechizitoriului, Merișor Ceranu a recunoscut faptul că a luat drept șpagă cei 4.500 de euro.

O singură joi

Cum dosarul se afla în faza de urmărire penală din ianuarie 2019, în perioada în care Merișor Ceranu a primit cei 3.000 de lei, telefoanele sale erau deja puse sub urmărire. Prin urmare, procurorii susțin că au descoperit cum în aceeași zi de joi, 21 martie 2019 (în care erau restituiți cei 1.000 de lei), Merișor Ceranu a mai fost implicat în nu mai puțin de alte trei cazuri de trafic de influență.

Astfel, în jurul orei 13:00 a respectivei zile de joi, Ceranu merge până la Aeroport (unde lucrase înainte ca șef al Securității), însoțit de un alt tată și fiul acestuia, pentru care urma ”să rezolve” angajarea. Potrivit procurorilor, Ceranu s-a întânit cu șefii Aeroportului, dar a vorbit și cu un membru al comisiei de concurs. Pentru aceste servicii (care au dat roade, fiul fiind angajat în cele din urmă), Ceranu a cerut – spun procurorii – un discount de 1.500 de lei la amenajarea unui mormânt în Cimitirul municipal Sibiu.

În aceeași zi, procurorii mai interceptează o convorbire, care duce la un nou caz de trafic de influență. De această dată pe lângă șefii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu, pentru a rezolva transferul unui nepot la Sibiu. Procurorii descriu că Merișor Ceranu a intervenit pe lângă șeful Inspectoratului din acea vreme, astfel încât nepotul în discuție să fie transferat la Sibiu, după un alt prealabil transfer la Agnita, unitate la care ”nu se prea înghesuiau” subofițeri.

Pentru aceste intervenții (care s-au prelungit pe parcursul mai multor luni), Merișor Ceranu a cerut de la unchiul tânărului jandarm care s-a și transferat un împrumut de 2.500 de lei. Ulterior, a mai cerut alți 3.000 de lei împrumut, fără să îi primească.

În fine, în aceeași zi de joi 21 martie 2019, Merișor Ceranu se întâlnește cu un alt sibian, care voia ”să rezolve” proba practică pentru obținerea carnetului de șofer de către fiul său. ”Inculpatul evită discuţiile telefonice, stabilind şi având mai multe întâlniri directe cu suspectul P.N.A., căruia îi creează convingerea că prin prisma funcţiilor pe care le-a deţinut are relaţii şi ar putea interveni pe lângă funcţionarii din cadrul  S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu, atât pentru a obţine reprogramarea datei la care fiul suspectului ar urma să susţină proba practică, cât şi pentru a interveni pe lângă poliţistul examinator în favoarea candidatului P.L.S., fiul suspectului, şi a-l favoriza pe acesta în obţinerea permisului de conducere”, descriu procurorii. Ceranu a cerut și primit 5.000 de lei împrumut, deși nu a făcut niciun demers pe lângă funcționarii de la Permise.

Bani ceruți împrumut – mod de operare

Merișor Ceranu a recunoscut în fața procurorilor că a făcut diferite intervenții în cele trei cazuri descrise mai sus, dar a respins acuzațiile că ar fi pretins și primit bani sau alte avantaje pentru aceste demersuri.

Procurorii încearcă să convingă judecătorii că de fapt acesta era modul de a lua șpăgi. ”De remarcat că acordarea acestor împrumuturi a fost pretinsă de inculpat chiar în momentul în care le-a promis «creditorilor” că îşi va trafica influenţa pe lângă anumiţi funcţionari publici în scopul de a obţine transferul nepotului suspectului G.P. în cadrul I.J.J Sibiu şi a-l ajuta pe fiul suspectului P.N.A. să fie declarat admis la proba practică şi să obţină permisul de conducere. Faptul că inculpatul a dezvoltat acest mod de operare şi că acordarea împrumuturilor reprezintă în realitate preţul traficării influenţei, rezultă şi din faptul că, deşi se confruntă frecvent cu probleme financiare, inculpatul nu a apelat la cei doi „prieteni” G.P. şi P.N.A. în alte ocazii/în alte împrejurări, decât strict în contextul în care s-a oferit să intervină pentru aceştia, să-i ajute în sensul traficării influenţei pe care o avea sau lăsa să se creadă că o are în beneficiul fiului, respectiv nepotului suspecţilor, fiind astfel evidentă legătura dintre acordarea de avantaje patrimoniale sub forma împrumuturilor şi conduita infracţională la care se angaja inculpatul – promisiunea de traficare a influenţei”, scriu procurorii în rechizitoriul depus în instanță.

”În contextul în care inculpatul este o persoană care se bucură de notorietate în rândul persoanelor cu funcţii de conducere din diverse instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu, inclusiv în cadrul Prefecturii Sibiu, fiind cunoscut prin prisma funcţiilor deţinute ( funcţii de conducere în cadrul IPJ Sibiu - fost comisar de poliţie în cadrul IPJ Sibiu, fost şef al Serviciului Securitate Aeroportuară şi Probleme Speciale din cadrul regiei Autonome Aeroportul Internaţional Sibiu,  în prezent consilier superior  în cadrul A.N.R.S.P.S. Bucureşti) şi relaţionării cu diverşi înalţi funcţionari publici, fiind atâţia ani comisar de poliţie în cadrul IPJ Sibiu, şef de cabinet, acesta ar trebui să dea dovadă de o conduită socială ireproşabilă, să constituie un adevărat model în domeniu”, extras din rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu

Dispreț față de lege

Pe baza probelor adunate – inclusiv o serie de interceptări telefonice, dar și declarații de la diferiți martori -, procurorii susțin că atitudinea lui Merișor Ceranu denotă un ”profund dispreț față de lege”. ”Trebuie remarcat faptul că infracţiunea comisă în cursul anului 2016, pe care inculpatul o recunoaşte, nu a fost un incident izolat, un caz nefericit în care inculpatul a fost determinat să adopte o conduită antisocială pe fondul problemelor financiare din familie. Aşa cum rezultă din probele administrate în cauză, deşi a trecut atât demult timp de la data comiterii acelei fapte, inculpatul şi-a menţinut aceeaşi conduită antisocială, de profund dispreţ faţă de lege şi de normele sociale, săvârşind şi în cursul anului 2019 acelaşi tip de infracţiuni, într-un mod asemănător de operare”, descriu procurorii.

Ei consideră că Ceranu ”a fost implicat frecvent în comiterea acestui tip de infracțiuni”, care au fost descoperite în primăvara lui 2019 datorită deschiderii dosarului penal. ”Descoperirea faptelor săvârşite în cursul anului 2019 nu ar fi fost posibilă în lipsa dispunerii unor măsuri de supraveghere tehnică faţă de inculpat, care este foarte precaut şi îşi ia toate măsurile necesare pentru a nu fi depistată activitatea sa infracţională (...). Constatăm că inculpatul Ceranu Merișor a dezvoltat în timp o activitate infracţională pe linia traficului de influenţă, profitând de funcţiile importante deţinute pe parcursul atâtor ani în diverse instituţii publice şi de relaţiile pe care şi le-a creat la nivel instituţional cu diverşi funcţionari, în scopul obţinerii în mod ilicit de foloase materiale şi diverse avantaje patrimoniale – sub forma acordării unor împrumuturi (împrumuturi care de multe ori maschează preţul influenţei traficate pe lângă diverşi funcţionari publici)”, mai scriu procurorii.

Înglodat în datorii

Procurorii susțin că, în perioada în care Ceranu a fost pus sub urmărire, au descoperit că acesta are ”foarte multe datorii, cu valori mari, fiind contactat telefonic de creditori şi rugat insistent să le restituie sumele acordate cu titlu de împrumut”. Toți acești bani luați împrumut, Ceranu nu intenționa să îi mai restituie, este concluzia procurorilor. ”Din discuţiile purtate de inculpat cu aceştia reiese că inculpatul Ceranu Merișor manifestă o lipsă totală de respect faţă de creditorii săi, un profund dispreţ faţă de normele legale, în speţă faţă de dispoziţiile legii civile – fiind conştient de faptul că nu va fi în măsură să-şi respecte obligaţiilor asumate cu atâta uşurinţă, adoptând o conduită de nerespectare frecventă a normelor şi valorilor sociale”.

Procurorii cer judecătorilor să fie aspri, având în vedere conexiunile și exemplul pe care acesta îl dă funcționarilor sibieni

De altfel, Ceranu a și fost dat în judecată de câțiva dintre cei cărora le-a luat bani cu împrumut, fără să îi mai restituie. Spre exemplu, Ceranu a fost obligat de Judecătoria Sibiu să îi restituie cei 18.000 de euro și 5.000 de lei, luați cu împrumut în 2017 de la Gheorghe Nemulescu. Într-un alt proces, Ceranu a fost obligat la restituirea unui împrumut de 3.000 de euro, după ce au trecut mai bine de trei ani de la data la care s-a angajat să îi restituie. ”Inculpatul are foarte multe datorii, sumele împrumutate fiind destul de mari, fiind şi situaţii în care creditorii au recurs la executarea silită, condiţii în care este evident că inculpatului, care în mod frecvent are probleme financiare, îi este destul de greu să găsească persoane dispuse să-i acorde împrumuturi, fiind cunoscut ca şi un «rău platnic». În aceste condiţii, pretinderea acordării unor împrumuturi în schimbul traficării influenţei (cum este cazul ultimelor două fapte) reprezintă un real avantaj patrimonial pentru inculpat, care se pare că a dezvoltat un mod de operare prin a se folosi de funcţiile importante pe care le-a deţinut  în cadrul diverselor instituţii şi de relaţiile pe care le are, pentru a crea reprezentarea unei persoane care se bucură de influenţă asupra mai multor funcţionari publici şi care îşi oferă disponibilitatea de „a ajuta” persoane din anturajul său sau diverşi cunoscuţi prin traficarea influenţei pe care o are sau doar lasă să se creadă că o are, solicitând în schimbul acestor «servicii» acordarea unor sume de bani cu titlu de împrumut (în realitate acesta fiind preţul traficării influenţei)”, mai susțin procurorii în fața instanței.

Aceștia speră la condamnarea lui Merișor Ceranu, pentru a da un exemplu celorlalți funcționari sibieni care ar fi tentați de diferite fapte de corupție. ”Tocmai din aceste motive, aşa cum inculpatul C.M. constituie o persoană marcantă în rândul funcţionarilor publici de pe raza jud. Sibiu, tot astfel el ar trebui să constituie pentru acele persoane şi un exemplu în privinţa sancţionării prompte a unor astfel de derapaje ce aduc grave prejudicii imaginii instituţiilor publice, dar care asigură şi obţinerea uşoară a unor foloase materiale injuste”.

Întrerupt din cauza restricțiilor impuse în pandemia de Covid-19, procesul în care Merișor Ceranu a fost trimis în judecată pentru patru infracțiuni de trafic de influență se află în faza de audiere a martorilor. Dosarul se judecă la Tribunalul Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ion Zavragiu

Acum 4 ani

dar barbut?! poker pe bani?! parcari cu ditamai bolidul de bugetar ce e el pe zebra din fata sediului politiei?! de astea cine aminteste?! un individ ca asta nici la bulau nu mai trebuie trimis
Raspunde

Marcel

Acum 2 ani

Este o persoană fără scrupule! Vindea orice și pe oricine! Avea mania jocurilor de noroc de când era elev! A luat mită de când era ofițer MAN! A trecut la Interne! Era mită mai mare și era mai "deasă" ****

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus