Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Șase primari-migratori ar trebui să își piardă mandatul. ”Eu n-am avut cunoștință decât când au apărut afișele”

Șase primari-migratori ar trebui să își piardă mandatul. ”Eu n-am avut cunoștință decât când au apărut afișele”

Șase primari din județul Sibiu ar trebui să își piardă mandatul, deoarece au demisionat din partidele pe ale căror liste au fost aleși în urmă cu patru ani. Pentru faptul că nu li se constată de drept încetarea mandatului – conform legilor – prefectul dă vina pe secretarii din primării, unii secretari dau vina pe prefect, iar alții - pe partide.

Pe lângă zeci de consilieri locali, șase primari în funcție din județul Sibiu au părăsit partidul pe listele cărora au fost aleși în 2016, iar acum candidează pentru aceiași funcție, dar sub altă siglă politică. Este vorba de primarii din Ocna Sibiului, Ațel, Ludoș, Roșia, Șeica Mică și Șura Mică.

Potrivit legilor în vigoare, dacă aleșii locali (dar nu și parlamentarii) își pierd sprijinul partidului sub sigla căruia au fost aleși ori demisionează din acesta, mandatul lor încetează de drept. Iar cel care emite ordinul de încetare a mandatului este prefectul.

În județul Sibiu, însă, toți primarii care și-au schimbat înaintea campaniei electorale partidul sunt în continuare în funcție. Prefectul Sibiului, Mircea Crețu, a emis un comunicat de presă în care arată că el nu poate emite ordinul de încetare a mandatelor primarilor înainte de termen, deoarece secretarii din cele șase primării mai sus enumerate nu au întocmit referatele necesare. ”Ordinul de încetare înainte de termen a mandatului primarului se emite de către prefect doar în baza referatului secretarului general al unității administrativ teritoriale, iar ordinul de încetare înainte de termen a mandatului de consilier local se emite de către prefect în baza hotărârii prin care forul competent a decis excluderea acestora din partid”, se arată în comunicatul emis de Instituția Prefectului condusă de Mircea Crețu. Comunicatul a fost emis după ce organizația județeană a ALDE Sibiu a făcut publică o adresă în atenția Instituției Prefectului Sibiu, adresă prin care prefectului îi era cerut ”să ia de urgență măsurile necesare și să constate încetarea mandatelor înainte de termen”. Cu atât mai mult cu cât actele semnate de primarii respectivi în tot acest timp ar fi ”lovite de nulitate”.

Secretarii care nu știu

La Ațel, primarul Ioan Ovidiu Aldea a trecut de la ALDE la PNL. Secretarul Gheorghe Anghel spune că n-a întocmit niciun referat în atenția prefectului deoarece, până să nu apară afișele electorale, nu știa de faptul că edilul comunei are altă culoare politică. ”Eu nu am avut cunoștință de faptul că a schimbat partidul, decât acum când au apărut afișele”, spune secretarul Primăriei Ațel. Acum, că a văzut afișele, secretarul spune că va cere sfaturi. ”O să iau legătura cu Instituția Prefectului să vedem ce măsuri luăm”.

La Ludoș, comuna în care încasările din impozitele și taxele locale nu acoperă nici măcar salariile din Primărie, primarul Ilie Berghezan a descoperit că este mai bine să candideze pentru un nou mandat sub sigla PNL, decât sub cea a social-democraților în al căror partid a fost înscris până acum și din partea căruia a fost re-ales primar acum patru ani. ”Nu știu când a fost exact semnată adeziunea la noul partid. Parcă în 28 august, nu știu exact când. Eu am fost în concediu și azi m-am întors la serviciu. În momentul de față trebuie să mă pun la curent cu aceste schimbări, cu primarul am discutat doar tangențial. O să mă interesez ce trebuie făcut”, a declarat secretarul Teodor Ioan Coman. 

Secretarii care așteaptă după partide

La Roșia, Ioan David a plecat de la ALDE și candidează pentru un nou mandat din partea PMP. ”În primul rând, eu nu am primit nimic oficial de la partid. Deocamdată nu m-am mai confruntat cu o astfel de situație. Din ce am văzut, domnul prefect a invocat articolul 160 din Ordonanța de urgență 57. Unde se spune că este nevoie de un referat semnat de secretarul general al unității teritorial-administrative, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. Ori actele acestea trebuie să vină din partea partidului care să arate că a încetat calitatea de membru de partid, iar noi nu am primit așa ceva”, descrie Daniela Ritivoi, secretarul comunei Roșia.

La fel ca la Ațel, și la Șura Mică, primarul Valentin Ristea a trecut de la ALDE la PNL. ”Din câte știu - iar ceea ce știu cunosc foarte bine – ar fi trebuit ca partidele politice, în cazul de față ALDE, să trimită o adresă, să ne comunice oficial încetarea calității de membru de partid. Atâta timp cât eu nu am primit un astfel de act oficial că nu îl mai susține sau că primarul nu mai face parte din rândurile lor...”, explică secretarul Ioan Bădilă motivele pentru care nu s-a apucat să întocmească vreun referat în atenția prefectului.

Totodată, secretarul comunei Șura Mică consideră că, dacă ar fi vrut, prefectul ar fi putut emite ordinul de încetare a mandatelor de primari pentru cei care au schimbat partidul. ”Prefectura nu așteaptă după mine, să fac eu un referat, pentru că nu e un caz venit de la Agenția națională de integritate sau din altă parte, cum ar fi cazul unei fapte penale. Deci este o situație care ține exclusiv de Instituția Prefectului, nu de referate pe care să le transmit eu lor. Dacă partidele ar fi făcut o adresă de încetare a calității de membru de partid a primarilor în discuție, lucrurile s-ar fi petrecut precum la București, în cazul primarului Robert Negoiță. Acolo, PSD a făcut solicitare să se constate că Robert Negoiță nu mai este membru PSD și, automat, prefectul de București a emis ordinul de încetare a mandatului de primar înainte de termen. La fel și aici: organizația județeană ALDE ar fi trebuit să informeze despre situația politică a domnului Ristea, iar prefectul lua act și nu mai aștepta niciun referat de la mine. Dacă era vreo situație legată de ANI sau de vreo hotărâre judecătorească atunci, da, eu trebuia să fac un astfel de referat. Dar atâta timp cât niciun partid nu a făcut vreo adresă către mine... Prefectul este singurul care poate lua vreo decizie în această situație”, adaugă Ioan Bădilă, secretarul din Șura Mică.

Până la publicarea acestui material, Turnul Sfatului nu a reușit să ia legătura cu secretarii din Ocna Sibiului și Șeica Mică. În aceste localități, primarii au trecut de la PSD la PNL, în cazul de la Șeica Mică primarul plecând cu tot cu consilierii locali (detalii aici). Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții ALDE Sibiu au anunțat că urmează să înștiințeze și oficial secretarii de primării unde foști lor colegi de partid candidează acum pe listele altor partide.

Singurul loc în care s-a respectat legea

Agnita este singura localitate unde legea a fost respectată și unde alesul care a schimbat partidul a și demisionat. Este vorba de viceprimarul Costel Murgoci, care a trecut de la PSD la PRO România, motiv pentru care și-a înaintat demisie din funcția de viceprimar.

În ceea ce privește cazul lui Robert Negoiță – primarul sectorului 3 al Capitalei – acesta și-a pierdut mandatul de primar în urma unui ordin emis de Instituția Prefectului București pe 31 august 2020. Ordin care poate fi regăsit mai jos.

Sursa fotografiilor: paginile de Facebook ale candidaților sau partidelor ori site-urile primăriilor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus