Vineri,
24.09.2021
Parțial Noros
Acum
16°C

Procurorii despre criminalul din Terezian: ”încerca să formeze o grupare infracțională după modelul mafiei italiene”

Procurorii despre criminalul din Terezian: ”încerca să formeze o grupare infracțională după modelul mafiei italiene”

Robert Gabriel Avram, sibianul de 25 de ani reținut pentru că ar fi autorul crimei de joi din cartierul Terezian, tocmai a fost condamnat, pe fond, la cinci ani și trei luni de închisoare, într-un alt dosar, pentru trafic de droguri. În același dosar este judecat și Sorin Canciu, principalul autor al unei crime înfăptuită acum trei ani în cartierul Vasile Aaron. De altfel, numele lui Robert Avram apare în mai multe dosare penale, inclusiv alături de Dan Santo, tânărul pe care l-a înjunghiat mortal. ”Băieții care fac legea în Terezian” își spuneau.

Robert Gabriel Avram (născut în noiembrie 1994) este sibianul reținut de procurori sub acuzația că el ar fi fost cel care l-a ucis, la primele ore ale zilei de joi, pe un alt tânăr, de 28 de ani, din Șelimbăr (detalii despre crimă aici). Robert Avram, zis Roby, este trimis în judecată și într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu din noiembrie 2018. Alături de alți 20 de inculpați, Robert Avram este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, care distribuia droguri de mare risc, inclusiv la nivel internațional. La finele lunii mai a acestui an, Robert Avram a fost condamnat în acest dosar la cinci ani, trei luni și zece zile de închisoare. Această pedeapsă o include și pe cea de anul trecut, când Judecătoria Turda l-a condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare, pentru conducerea unui autoturism fără permis și pentru distrugere.

Robert Avram și ceilalți inculpați au formulat apel împotriva sentinței de la Sibiu, procesul aflându-se pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. De altfel, chiar în ziua crimei, ”Roby” – care ar fi trebuit să fie în arest la domiciliu – era citat la un nou termen al procesului de la Alba Iulia.

Motto: ”cine tace, trăiește”

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Sibiu, Robert Avram a încercat încă de la vârsta de 21 de ani să devină un mafiot în stil italian. ”Inițiatorul grupului infracțional a fost numitul Avram Robert Gabriel, care încerca nici mai mult nici mai puțin decât să formeze o grupare infracțională după modelul mafiei italiene (fără a se ridica la acest nivel, bineînțeles, dar reușind să coaguleze în jurul său, pe baza unei asocieri de interese, mai multe persoane care formau o grupare infracțională, fără structură piramidală clasică, dar în care Avram era recunoscut ca și unul din lideri și care a acționat coordonat o bună perioadă de timp în scopul comiterii de infracțiuni pe linia traficului de substanțe cu efect psihoactiv) . Sus-numitul încerca să se «ghideze» inclusiv după principii ale mafiei, printre care și binecunoscutul «motto» al acesteia, «Cine tace trăiește»/«Chi tace campa», pe care îl avea trecut la profilul de Facebook ce-l folosea în mod curent și pe care inclusiv și l-a tatuat în partea stângă a pieptului. De asemenea, acesta folosea și profilul de Facebook sub pseudonimul «Anthony Mirra», exclusiv pentru activități infracționale (inspirat de gangster-ul celebru italiano-american cu acest nume, din familia de crimă organizată «Bonano», care avea reputația unui criminal fără scrupule, cu accese violente imprevizibile, cunoscut  și ca «knife man» – omul cu cuțitul”, descriu procurorii sibieni în rechizitoriul întocmit în 2018, când ”Roby” aveam 23 de ani.

Anchetatorii au mai descoperit că, pe lângă reputația de traficant de droguri, Robert Avram era cunoscut și ca un personaj extrem de violent. ”Este cunoscut în rândul consumatorilor de pe raza mun. Sibiu ca fiind unul dintre principalii dealeri de substanțe susceptibile de a avea efect psiho-activ, totodată, la cererea consumatorilor, acesta putându-le furniza atât comprimate ecstasy, cât și cannabis. Acesta este cunoscut cu accese de violență fizică deosebită, folosind în special  cuțitul, accese de violență îndreptate atât împotriva consumatorilor sau altor dealeri de substanțe stupefiante, dar și împotriva altor persoane cu care nu are legătură pe această linie a traficului de droguri, totul la adăpostul faptului că face parte dintr-un grup infracțional”.

Dosarul în care, în primă instanță, Robert Avram a fost condamnat la mai bine de cinci ani de închisoare a pornit de la o captură de aproape un sfert de kilogram de cannabis, realizată de procurori și polițiști în luna mai a anului 2018. Prin rechizitoriu, procurorii au mai arătat că ”Roby” și ceilalți 20 de inculpați acționau constant pentru ”eliminarea” concurenței, dar și pentru intimidarea clienților lor, cu scopul de a-i determina să cumpere cantități mai mari de droguri (de multe ori, le furnizau clienților droguri fără ca aceștia să le solicite). 

Împreună cu cel pe care l-a ucis: ”Băieții din Terezian care fac legea”

La doar 25 de ani, Robert Avram are un istoric infracțional bogat. Prima infracțiune pentru care a fost condamnat – din cercetările Turnul Sfatului – s-a petrecut când ”Roby” avea 18 ani. Mai precis, în martie 2014, când într-o seară de duminică, înainte de miezul nopții, alături de Dan Santo (cel pe care l-a înjunghiat mortal în urmă cu o zi) și un alt prieten a intrat cu bâtele peste un grup de tineri care, în garajul locuinței lor, se uitau la un film. 

”Martorul a relatat că li s-a solicitat să transmită că «băieții din cartierul Terezian fac legea» precum și faptul că li s-au aplicat lovituri în trei reprize de către persoanele respective, după care s-au îndreptat spre ușa garajului și au început să lovească cu bâtele în masă, în tastatura calculatorului și într-un calorifer electric care a făcut scurt circuit, rămânând fără curent”, a consemnat instanța, ca urmare a dosarului de distrugere constituit ulterior. Unele dintre persoanele vătămate și-au retras plângerile, altele s-au împăcat cu agresorii, astfel că, în acest dosar, Judecătoria i-a mai aplicat lui Dan Santo (cel ucis) și lui Robert Avram doar amenzi penale: 5.000 de lei lui Dan Santo (care mai avea o condamnare pentru conducerea unui autovehicul fără permis) și, respectiv, 3.000 de lei lui Robert Avram.

Un alt criminal în gașcă

În dosarul în care Robert Avram a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, printre principalii inculpați se mai află și Constantin-Sorin Canciu. Anul trecut, acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare, fiind considerat unul din principalii autori ai crimei petrecute în fața barului ”Șureanu”, din cartierul Vasile Aaron, în cursul lui 2018. Alături de alți doi sibieni, Sorin Canciu l-a omorât în bătaie pe un tânăr (detalii aici).

Vizualizari: 10685

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Nae Nae

Acum 1 an

Bun, deci nu e la prima crima, dealer de droguri, grup organizat etc, aflat in arest la domiciliu etc Demisia celor din conducerea politiei sibiu ! Demisia, afara din sistem si fara drept de pensie !!! Luati salariul de pomana, va tinem in puf si voi nu va faceti treaba ! Salarii de top, pensie de la 45 de ani, pensii speciale, tot ce vreti ! Pai asta nu scapa viu, daca era politie adevarata! Asta nu trebuia sa mai aiba ocazia sa fie pe strada!
Raspunde

Gheorghe Lucian

Acum 12 luni

Nu știu daca e bine sa injuram politia. Parerea mea e ca prima data trebuie modificate legile - marite pedepsele si constientizati judecatorii [aia care dau pedepse cu suspendare pt omor]. Apoi daca punctele astea 2 sunt gata si suntem tot asa, putem da vina pe politie. Nu apar pe nimeni da sunt convis [sper!] ca si la nivelul politistilor se aduna multe frustrari din cauza ca ei fac anchete peste anchete ca dupa un judecator sa dea pedepse simbolice...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus