Miercuri,
14.04.2021
Innorat
Acum
3°C

Cum a început școala în Europa. De la strictețea din Italia, până la lejeritatea din Spania, Belgia, Germania și Franța

Cum a început școala în Europa. De la strictețea din Italia, până la lejeritatea din Spania, Belgia, Germania și Franța

Italia este țara europeană în care regulile pentru noul început școlar sunt cele mai stricte. Măștile sunt obligatorii tot timpul, inclusiv în clasă, până când vine profesorul în clasă și vede că toți copiii sunt în bănci. Tot aici, pentru lucrările de control s-a căzut de acord ca acestea să fie predate într-un loc stabilit în clasă, urmând să stea acolo timp de două zile, până când sunt luate și corectate de profesor. În Belgia, Germania, Spania și Franța lucrurile sunt văzută u mai multă lejeritate.

Spania, clase mai mici, profesori mai mulți

Spania este dată ca exemplu în Italia pentru felul în care guvernul a înțeles să gestioneze situația pandemiei în școli. Spania a decis să aloce bani pentru angajarea unor noi cadre didactice, iar clasele au fost redistribuit cu un număr mai mic de copii. ”Principalele măsuri aici e referă la grupurile mai mici de elevi, aceștia fiind separati în colective de conviețuire, așa cum au fost denumite. Elevii de liceu merg alternativ la școala, ceilalți urmând să desfășoare cursuri on-line. Exista intrări separate în școli, iar părinții îi aduc în ture. Aici se face controlul temperaturii și igienizarea mâinilor la intrare și fiecare instituție are un asistent sau coordonator Covid. Totodată, se cere o declarație de la părinți prin care se arată că elevul nu are simptome, însă această măsură a fost introdusă doar în anumite regiuni”, spune un sibian stabilit în Spania.

Ministrul educației, Isabel Celáa, a anunțat de la începutul lunii august că școala începe în septembrie cu câteva măsuri sanitare de distanțare impuse de pandemie. ”Astăzi ştim mai multe decât ştiam în luna martie sau chiar în luna mai în privinţa transmiterii virusului. Copiii mici nu transmit virusul atât de mult, așa că putem stabili formule diverse pentru flexibilizare în școli. Ce este sigur acum este că şcoala începe în septembrie, la fel ca în fiecare an. Diferența este că acum trebuie să respectăm măsurile sanitare și de distanțare impuse de situație”, a anunțat ministrul.

Măsurile prin care s-a propus angajarea de noi cadre didactice, precum și personal auxiliar a atras însă nemulțumirea unor regiuni din Spania. Regiunile Madrid, Catalonia și Ţara Bascilor au anunțat că resping propunerile ministrului, motivând că sunt irealizabile. Ar fi vorba de 40 de mii de profesori angajați în plus, cu un cost de două miliarde de euro.

Germania: cu masca în clase în primele nouă zile

O jucărie la maxim doi copii este regula în Germania pentru copiii de la grădiniță. Școlarii trebuie să mențină o distanță de  1,50 – 2 metri față de colegi, iar masca este obligatorie. În școli s-au montat aparate cu la intrare, dar și la fiecare sală de curs.

Presa din Germania a anunțat că pentru prima dată în istoria statului liber, toți copiii și adolescenții din clasa a cincea trebuie să stea în clasă cu o mască de față. Această măsură instaurată deocamdată numai pentru primele nouă zile de școală. ”Cele aproximativ 6.200 de școli din Bavaria au trebuit să dezvolte concepte de igienă pentru prevenirea infecțiilor. Printre altele, acestea stipulează că elevii rămân împreună în grupuri fixe de clasă și păstrează o distanță de cel puțin 1,50 metri de copiii din alte clase. Fără excepție, chiar și elevii de clasa întâi trebuie să poarte măști pe coridoare și toalete, mâinile trebuie spălate în mod regulat și camerele aerisite. În plus, Ministerul Culturii a elaborat un plan pas cu pas, care intră în vigoare atunci când numărul infecțiilor dintr-un district crește. Dacă limita de 35 de noi infecții la 100.000 de locuitori este depășită în decurs de o săptămână, toți elevii de liceu trebuie să poarte din nou protecție pentru gură și nas în clasă după 18 septembrie. Dacă există mai mult de 50 de infecții noi, acest lucru se aplică și elevilor din învățământul primar. Acest caz a avut loc și în orașul Landshut, oraș înfrățit cu Sibiul. În plus, distanța de siguranță de 1,50 metri în clasă va fi reintrodusă în acest caz, ceea ce, din cauza restricțiilor structurale, va însemna de obicei că orele vor fi împărțite și predate săptămânal alternativ acasă și la școală. Cu toate acestea, departamentul de sănătate și inspectoratul școlar se pot abate de la această cerință dacă creșterea infecțiilor este limitată la comunități individuale.

Ministrul Educației, Michael Piazolo, a anunțat că este de așteptat ca în acest an școlar numărul absențelor să crească. „Copiilor și adolescenților li se permite să meargă la școală numai dacă nu au dezvoltat febră în decurs de 24 de ore, dar se face o excepție pentru elevii din învățământul primar. Copiii bolnavi cu febră, tuse, dureri în gât sau urechi, dureri severe de stomac, vărsături sau diaree trebuie să rămână cu siguranță acasă”, a anunțat ministrul. La orele de sport, copiii nu au voie să folosească mingile, iar la grădiniță fiecare copil poate folosi jucării, dar nu mai mult de o jucărie la doi copii.

Belgia: fără școală on-line, fără măști în clasă, fără restricționarea numărului de elevi într-o clasă

Belgia este una din țările europene care are cele mai puțin restricții în școli, în contextul pandemiei de SARS CoV-2. ”Școala a început de la 1 septembrie, iar  în clase sunt tot atâția copii, câți erau înainte de pandemie. Nu se poartă mască, doar profesorii o fac, însă nici aceștia tot timpul. Atunci când predau, profesorii își dau masca jos. Atunci când sunt copii foarte aproape de ei își pun masca. Părinții nu au voie să intre în curte, copiii se așteaptă pe trotuar, iar școlarii ies pe rând la intervale de 10 minute, întâi cei mici, apoi cei mijlocii și cei mari. Fiecare părinte este încurajat să rețină copii acasă atunci când aceștia nu se simt bine”, spune jurnalista Sanda Nicola, stabilită în Belgia de câțiva ani.

Ea spune că activitățile din școli sunt normale, la fel ca înaintea pandemiei. ”Acum e program absolut normal, cu activități și indoor și outdoor, dar cumva cu copiii grupați în bule. Există circuite clare, iar staff-ul circulă pe la fiecare bulă, în așa fel, încât dacă mai apare vreun caz, să izoleze doar bula cu pricina, să nu mai trebuiască să închidă toată școala”, a declarat Sanda Nicola pentru Turnul Sfatului.

Pe perioada verii, grădinițele au rămas deschise, iar dacă a apărut un caz de infecție acestea au fost închise pe perioada anchetei epidemiologice. ”Fetița noastră merge la  grădinița Parlamentului European, care a fost deschis toată vara. Toată vara,  cu excepția unei perioade de două săptămâni, când au avut un caz de Covid în rândul staff-ului și au testat copiii care au fost contați direcți”, spune Sanda Nicola.  

În mediul universitar, restricțiile sunt puțin mai mari, dar fără exagerări. Concret, doar pentru clasele de peste 50 de studenți, purtarea unei măști obligatorii va fi întotdeauna obligatorie, la fel ca și respectarea unei distanțe de un metru între oameni sau ocuparea unui loc din două. Camerele practice și laboratoarele pot fi utilizate la capacitate maximă, cu măști obligatorii.

Facilitățile universitare și-au capacitatea cu 25%., iar studenții din anul I și cei din anul de absolvire au prioritate pentru prezența în aceste infrastructuri. În interioare este stabilit un traseu semnalizat, iar purtarea unei măști este obligatorie pe coridoare. La fel și în biblioteci, mediateci și săli de calculatoare, unde trebuie aplicat respectul pentru distanțarea socială și dezinfectarea sistematică a meselor și computerelor.

Franța: Distanțare doar dacă se poate, măști obligatorii

Autoritățile franceze au introdus un nou set de reguli care trebuie aplicate în școli, în context pandemic. Printre principalele măsuri: distanțarea între elevi “nu mai este obligatorie, atunci când nu este posibilă din punct de vedere fizic sau când nu permite găzduirea tuturor elevilor”. Presa franceză critică guvernul pentru că noul protocol de sănătate pentru deschiderea școlilor a fost publicat cu maximă discreție de către Ministerul Educației, în condițiile în care mulți părinți se tem de impactul reluării școlii asupra infectărilor cu noul coronavirus. Protocolul autorităților franceze stabilește ca obiectiv principal relaxarea regulilor, așa încât să nu fie afectată revenirea elevilor la clasă, scrie publicația Le Figaro.

Printre regulile incluse în protocol sunt: Distanțarea fizică nu va fi aplicată nici la locurile de joacă sau în alte spații exterioare; Masca este obligatorie pentru elevii de peste 11 ani, în interior și în exterior, “atunci când distanța de 1 metru nu poate fi garantată”; Educatoarele din grădiniță nu sunt obligate să poarte mască. Profesorii de școală primară, colegii și licee trebuie să o poarte, dacă nu se află la o distanță mai mare de un metru de elevi: Este permisă și folosirea obiectelor educative/sportive/jucăriilor, băncilor și spațiilor colective exterioare, atât timp cât ele sunt utilizate de grupuri restrânse (elevii dintr-o singură clasă); Este eliminată și interdicția ca diversele grupuri de elevi (clase, ani) să se amestece, dar trebuie limitată intersectarea acestora, pe cât posibil.

Italia: Cu toții semnează ”pactul pentru sănătate”

Italienii suflă și în iaurt după sutele de decese survenite în urma pandemiei cu coronavirus din primăvară. Începutul școlii este văzut ca o sursă de potențială creștere a cazurilor de infecție cu SARS CoV-2, astfel că oficialii au luat o serie de măsuri severe. Chiar și așa, fiecare școală are posibilitatea de a gestiona singură situația, în funcție de numărul de copii, de capacitate și de zona geografică în care se află. În Italia, există un nivel generos de descentralizare, chiar și la nivelul educației: o unitate de învățământ este condusă de un consiliu administrativ în fruntea căruia se află un președinte. Ei sunt executivul care pot decide inclusiv concedierea și angajarea unui nou director.

În școli s-au făcut proceduri exacte, care au fost transmise cu calm elevilor și părinților prin videoconferințe. De la școli s-au transmis mailuri cu data și ora conferințelor, precum și modalitățile de acces, iar precizările s-au făcut în videoconferințe, cu exactitate, pornind de la ce ar trebui să aibă elevul la el când pleacă la școală, până la felul în care se desfășoară cursurile, recreațiile, orele de sport și plecare înapoi, acasă.

Fiecare profesor, cadru auxiliar și părinte semnează un ”pact pentru sănătate”, în care semnează că nu va intra în școală dacă prezintă simptome de răceală și că va respecta toate elementele de securitate sanitară. În școli nu va exista un responsabil sanitar, sistemul se bazează pe buna credință a tuturor. Este specificat clar că nu un profesor poate decide care elev nu poate intra la ore, asta ține de responsabilitatea părinților, iar absențele de mai mult de cinci zile, în cazul ciclului gimnazial, pot fi motivate doar de către reprezentanți ai sistemului sanitar. Până la cinci zile, părintele poate transmite școlii că elevul stă acasă pentru că nu se simte bine.

În școlile aglomerate se va desfășura învățământ alternativ – școală și online – s-au făcut trasee de circulație, iar capacitatea claselor a fost mult redusă. Măștile de protecție sunt obligatorii în școală, inclusiv în clasă, până la venirea profesorului. Când acesta observă că toată lumea stă în bancă și există distanțiere, atunci acestea se pun într-o cutie de plastic, ce va fi așezată pe fiecare bancă. Băncile sunt așezate pentru a asigura distanțiere fizică, însă nu sunt montate protecții de plexiglas. La orele de sport s-au eliminat jocurile de echipă, se va face doar gimnastică sau jocuri care nu necesită folosirea mingilor, inclusiv ore de Zumba. Chiar și pentru lucrările de control s-a luat decizia unei protecții sanitare a profesorilor. Pentru a nu intra direct în contact cu hârtiile scrise de elevi, profesorul le va lăsa într-un recipient în clasă timp de două zile. După aceea, acestea sunt luate la corectat. Laboratoarele de fizică și chimie, clasele de muzică și informatică sunt închise până când se pot lua măsuri de protecție. De exemplu, în cazul laboratoarelor de informatică, s-au comandat protecții de plastic de unică folosință pentru tastaturi, astfel încât să se poată desfășura aceste ore.

Foto: https://pixabay.com

Vizualizari: 2038

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus