Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

Conflict la Brukenthal între părinții elevilor din ani terminali și conducere. Motivul: orele de după-amiaza

Conflict la Brukenthal între părinții elevilor din ani terminali și conducere. Motivul: orele de după-amiaza

Colegiul Național „Samuel von Brukethal” este singura unitate școlară din județul Sibiu unde elevii de clasa a VIII-a învață de după amiază, în ciuda unui ordin de ministru publicat la sfârșitul lunii august prin care se stipulează ca preșcolarii, elevii din învățământul primar și cei din ani terminali trebuie să învețe de dimineața. Părinții acestor elevi au reacționat și cer conducerii aducerea copiilor în programul de dimineață. Directorul colegiului, Monica Hay a refuzat să dea declarații pe acest subiect spunând că totul se va discuta într-un consiliu de administrație.   

Părinții elevilor de clasa a VIII-a de la Colegiul Național „Sammuel von Brukenthal” din Sibiu atrag atenția asupra faptului că reprezentanții unității școlare nu fac eforturi ca elevii de clasa a VIII-a să învețe dimineața. Sesizările au fost făcute în contextul în care, prin Ordinul de Ministru Nr. 1456, Art. 16, Al. 4 emis de Ministerul Sănătății se menționează că „Antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV) și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineața”. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, în 28 august 2020.

„Copiii învață acum de la 14:15 și, cel mai probabil, vor avea cel puțin trei zile pe săptămână în care vor termina orele la 19:30. Am ridicat problema la conducerea colegiului și așteptăm un consiliu de administrație. Am reacționat pentru că, de la finalul lunii august, există un ordin de ministru emis de Ministerul Sănătății unde se spune că pe perioada asta de pandemie cursurile de primar, de clasa a VIII-a și de a XII-a vor avea loc numai de dimineața. Până acuma nu există așa ceva în lege. În Legea Învățământului spuneau, până acum, de regulă dimineața, dar se lăsa la latitudinea școlii posibilitățile de organizare. Asta până la sfârșitul lunii august când a apărut această nouă reglementare legislativă. Acesta este motivul pentru care cerem ca elevii să învețe dimineața. Noi știam în momentul în care copiii au mers la Brukenthal că cei de clasa VIII-a vor avea cursuri de după-amiază. Era o chestie asumată. Anul acesta, însă, este cu susul în jos și atunci am încercat să obținem învățarea de dimineață așa cum se face peste tot”, spune mama unui elev al colegiului.

Femeia povestește că, după ce au fost anunțați, în urma unui consiliu de administrație, cum se va desfășura anul școlar, reprezentanții părinților din cele trei clase de a VIII-a ale colegiului au trimis e-mailuri către conducerea școlii și au propus două soluții. Fie, în baza ordinului de ministru copiii să fie aduși dimineața, fie să fie prezenți fizic, la școală, la materiile de examen, iar restul materiilor să fie făcute on line.  

„Pentru copii o îmbolnăvire în această perioadă ar fi groaznică. Mai au 10 luni până la examene, iar dacă se îmbolnăvesc, o lună de stat pe tușă înseamnă pierderea a 10% din timpul pe care îl mai au pentru pregătire. Nu mai vorbim de faptul că atunci când se întorc nu vor fi în formă maximă, dar ne asumăm toate acestea, pentru că este un an greu. În urma email-ului pe care noi le-am trimis conducerii școlii ni s-a răspuns de către reprezentantul părinților în aonsiliul de administrație că nu se poate lua în considerare nicio soluție propusă dacă nu există semnăturile a jumătate plus unul dintre părinți, drept pentru care ne-am organizat și marți seara am trimis o petiție cu 72 de semnături, copiii fiind 92 la număr, în total, în cele trei clase”, mai spune mama elevului.

Aceasta, mai menționează și faptul că petiții au fost făcute și la Inspectoratul Școlar Județean și la Primăria Sibiu.

„Noi nu ne dorim să facem rău nimănui, ci să vedem dacă se găsește o soluție pentru copii. Am trimis și către primărie cerere de sprijin și către inspectorat. De la inspectorat nu avem încă un răspuns, iar cei de la primărie ne-au dat dreptate și au spus că ar trebui să se găsească soluții pentru organizarea cursurilor, conform ordinului de ministru. De asemenea, cei de la Primărie ne-au spus că nu s-au făcut cerere de la colegiu pentru găsirea de spațiu. În aceste condiții ne este greu să acceptăm scuza principală a conducerii cum că nu este spațiu. Știu că nu este ușor, dar se poate”, încheie mama elevului.

Inspectoratul nu se bagă, directoarea nu comentează

Contactată telefonic de reporterii Turnul Sfatului, directoarea Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” nu a dorit să comenteze situația spunând că va urma un consiliu de administrație și că se va respecta legislația în vigoare, din spusele ei toată legislația, până la ordinul de ministru.

„Nu am niciun fel de declarație de făcut în acest sens. Se va discuta în consiliul de administrație și se va respecta legislația în vigoare. Toată legislația care este acum în vigoare: Legea Educației Naționale, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, măsurile de prevenire COVID”, a spus Monica Kay. Atunci când ordinul de ministru a fost menționat, aceasta a insistat că nu are nimic de comentat.

„Nu am de făcut alte declarații față de ceea ce v-am spus”.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu spun că nu au nici un cuvânt de spus în felul în care au fost organizate orele.

„Decizia ca elevii să învețe după amiaza a fost luată în consiliul de administrație și poate fi întoarsă doar în contencios administrativ și asta spune tot legea. Inspectoratul nu poate face nimic în acest caz”, spune prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al instituției.

Pe de altă parte, inspectorul școlar general Alexandru Dumbravă declară că nu are cunoștință de altă școală din județ la care clasele de a VIII-a să învețe de după amiază.  

„Nu avem cunoștință să fie altă școală în afară de cei de la Brukenthal. Din câte știm noi nu ne-a mai anunțat nicio școală că ar mai avea cursuri după-amiaza la clasa a VIII-a”, a precizat acesta.  

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

12 comentarii

Jo Santos

Acum 1 an

Acesti vasnici parinti stiau din clasa a V-a ca elevii de gimnaziau de la Bruk invata dupa amiaza. Acum scandal: de ce ei si nu cei de a 10-a, sau a 9-a. Si spun de un ordin care e vechi si nu se mai aplica, deoarece in 9 septembrie a aparut un regulament de functionare al scolilor, in monitorul oficial, ce spune ca doar clasele primare, de regula, invata dimineata. Dar nu ne intereseaza legea. Legea suntem noi. Scoala o conducem noi, parintii. Iar doamna primar, sa nu supere, le da dreptate. Are nevoie de voturi! Jos cu legea, sus cu placerea!
Raspunde

Me Me

Acum 1 an

Gresit. Sunt si alte scoli in Sibiu unde elevii de clasa a VIII-a merg de dupa amiaza.
Raspunde

Iulia Nistor

Acum 1 an

La Școală Gimnaziala Nicolae Iorga elevii de clasele a VIII-a învață tot de după amiaza. Inspectoratul nu recunoaște ca mai sunt scoli unde se învață de după-amiază sau conducerea scolii a trimis date neadevărate către inspectorat?
Raspunde

Petre De la Bruk

Acum 1 an

La Brukenthal clasa a 8a nu mai are ore dimineata de la mijlocul anilor 90. Nu este o noutate, iar parintii care isi trimit copiii la aceasta scoala cred ca stiu lucrul acesta de la bun inceput. Pe deoparte parintii care isi doresc cu tot dinadinsul ca juniorii sa invete in aceasta scoala fac presiuni ca creasca numarul de elevi respectiv de clase, pe de alta parte isi doresc ca toti sa mearga la scoala dimineata. Desi impunatoare, cladirea liceului Brukenthal este mica pentru o scoala. Nu poate adaposti atatea clase in paralel in program de dimineata. Cand a aparut discutia despre revendicarea cladirii Liceului De Arta si transformarea ei in corp pentru Liceul Brukenthal, respectiv relocarea Liceului de Arta intr-o cladire noua si adecvata tipului de invatamant specific, toata lumea a sarit in sus de furie. Ei iaca, asta e repercursiunea: elevii ciclului 5-8 inca merg dupa-masa la scoala.
Raspunde

Grigore Velinescu

Acum 1 an

Si la Sc. I.L. Caragiale clasa a -VIII-a invata de la ora 13.
Raspunde

Ham Ham Ham

Acum 1 an

Mamicile astea plictisite, ce tin neaparat sa se bage in seama, trebuie sa stie ca ani de zile toti parinti care ne-am dus copii la Brukenthal am inteles si acceptat situatia cu acest program de dupa-amiaza. Acum se trezeste cate o matracuca semidocta sa dea lectii cum trebuie organizat programul. Nu i-ti convine situatia, muta plodul in alta parte!!!!!!!
Raspunde

Giurgea Mihaela

Acum 1 an

Si la Colegiul National Pedagogic Andrei Saguna elevii din singura clasa de a VIII a invata intre orele 14-19 in fiecare zi. Cum e posibil ca dl inspector scolar Dumbrava sa nu stie? .... si acum ca a fost informat poata sa schimbe ceva?
Raspunde

Parinte elev de liceu De la Bruk

Acum 1 an

Mi se pare revoltator atitudinea acestei mame naive, lipsa spatiului nu este o scuza, ci realitate dura. Faptul ca se emite un Ordin Guvernamental fara a verifica realitatea din scolile noastre nu este nimic nou, astia sunt politicienii nostri...dar sa se faca demersuri pentru a forta mana Consililului de Administratie este revoltator. Dragi parinti ai claselor a VIII-a, cererea dumneavoastra inseamna inevitabil discriminarea claselor de liceu prin fortarea acestora sa mearga la ore dupa masa...asta dupa ce ei au mers deja 4 ani dupa masa, acceptand ca la randul lor, ca liceeni, sa poata mearga la ore de dimineata...Va asiguram, ca noi, parintii claselor de liceu nu o sa stam cu mana in san si sa acceptam o decizie discriminatorie...si noi am mers in clasa a VIII-a dupa masa la scoala pentru ca toata lumea stie ca nu exista destul spatiu fizic. Cand ati ales Colegiul National Samuel v. Brukenthal, stiati ca si clasa a 8-a va merge la scoala dupa masa din cauza lipsei de spatiu. Un Ordin Guvernamental nu rezolva aceasta problema. In ultimii 20 de ani Primaria Sibiu nu a pus spatii suplimentare la dispozitie, este penibil sa ceara Consiliului de Administratie sa se descurce si sa vina cu solutii. Suntem convinsi ca CNSvB va mentine atitudinea vertebrala in gasirea unei solutii care sa nu discrimineze pe nimeni.
Raspunde

Apolitic W

Acum 1 an

Liceul Samuel von Bruckenthal nu trebuia sa ofere clase de primar si gimnaziu daca stiau ca nu au spatii pentru ele. Parintii care fac acuma scandal desi stiau de orele de dupa amiaza sunt absolut penibili. Adica sa profitam de Covid ca sa ne atingem interesele sau mai frumos zis : "dupa mine potopul"
Raspunde

Honica May

Acum 1 an

Cred ca directoarea se numeste Hay nu Kay. In alta ordine de idei va dati seama ce harababura este la nivel local in invatamant daca avem un inspector aerian.
Raspunde

Hannah Ineian

Acum 1 an

Si care este de fapt problema? Este mai important sa se imbolnaveasca sau sa invete??? Nu inteleg de ce atata scandal din moment ce este vorba de aceleasi cursuri... Abia sunt mai fresh dimineata daca seara sunt obositi dupa ore
Raspunde

Raluca Ionescu

Acum 1 an

Conducerea Colegiului trebuie sa respecte legislatia in viogoare astfel incat elevii claselor a VIII-a si a XII-a sa faca toate cursurile de dimineata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus