Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

Vaccinul antigripal încă de negăsit în farmacii. „Reveniți în noiembrie”

Vaccinul antigripal încă de negăsit în farmacii. „Reveniți în noiembrie”

În ziua cu cele mai multe cazuri noi de coronavirus raportate la nivel național (2.158) și cu cele mai multe decese înregistrate în 24 de ore în județul Sibiu (5), am fost în recunoaștere în câteva din cele mai mari lanțuri de farmacii din oraș, pentru a vedea care este situația stocurilor de vaccin antigripal, recomandat a fi făcut în această perioadă, mai ales în contextul pandemiei COVID-19. Răspunsul a fost același peste tot – „Nu avem”.

Am făcut o plimbare prin centrul Sibiului, încercând să găsim o farmacie în care se găsește măcar o doză de vaccin antigripal, însă nu am avut succes. Unele au avut câteva cutii dar le-au dat rapid, altele nu au avut deloc până acum. 

„Am avut zece cutii acum două săptămâni, dar le-am dat rapid”, a mărturisit o angajată a farmaciei Sensiblu, care ne-a îndemnat să sunăm în fiecare zi, poate vom avea noroc. Același lucru este valabil și la Dr. Max unde s-au dat 30 de doze într-o singură zi, iar acum au rămas din nou fără. Au început chiar și o listă, dar atunci când au ajuns la peste 50 de solicitări, au renunțat, pentru că nu mai puteau ține pasul, iar dozele oricum nu vin. 

La Catena am fost îndemnați să revenim eventual prin noiembrie. Liste de așteptare nu se fac aici. În schimb, la farmacia Polisano din capătul Bulevardului Nicolae Bălcescu am avut posibilitatea să ne înscriem pe o listă de așteptare, cu mențiunea că „deja sunt alte câteva zeci de persoane înscrise, așadar probabil va mai dura”.

În același context, săptămâna trecută a fost publicat un alt articol în cadrul căruia Felicia Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu, a mărturisit că într-adevăr dozele de vaccin alocate farmaciilor au fost insuficiente.

„Situația este într-adevăr tristă. Au intrat în ultimele zele cantități extrem de mici de vaccin antigripal, 10, 15 bucăți. Cele mai multe farmacii au făcut liste de așteptare pentru clienți, pentru a nu mai fi toată ziua o plimbare, având în vedere și contextul pandemiei. (...) Situația este una complicată pentru că nici în depozite nu există vaccinuri și acestea fiind în așteptare. Deci, și farmaciile sunt cu liste de așteptare la depozite. S-au făcut precomenzi, ca în fiecare an, încă din luna august, dar până acum nu au primit”, spunea Felicia Gligor, în 23 septembrie.

Raed Arafat – „vaccinarea antigripală este extrem de importantă”

Recent, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că vaccinarea antigripală este importantă, cu atât mai mult în contextul pandemiei de coronavirus, făcând apel la populație să se vaccineze. 

„Sunt persoane care vor avea poate ambele infecții simultan, sunt persoane care vor avea numai una sau numai alta și persoanele vulnerabile, din păcate, sunt vulnerabile pentru amândouă. Persoanele vârstnice, persoanele cu comorbidități sunt vulnerabile și pentru gripă și pentru COVID. Vaccinarea este extrem de importantă și de data asta trebuie c oamenii să înțeleagă măcar acum să nu mai asculte de atacurile împotrivă și să se vaccineze. Au o șansă mult mai bună să scape măcar de riscul acesta al gripei sezoniere sau să-l atenueze, pentru că vaccinarea nu garantează că nu vei face deloc, dar poate ajută că dacă faci (gripă – n.r.) să fie mai ușor impactul bolii respective asupra organismului”, a fost mesajul lui Raed Arafat, citat de formaremedicala.ro.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Gabriela Https://mobartis.ro

Acum 2 ani

Vaccinarea este extrem de importanta dar i-a vaccinul de unde nu-i...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus