Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Grevă japoneză în sistemul medical: Aproximativ 1.500 de membri ai Federației SANITAS Sibiu i se vor alătura

Grevă japoneză în sistemul medical: Aproximativ 1.500 de membri ai Federației SANITAS Sibiu i se vor alătura

Aproximativ 1.500 de membri ai Federației SANITAS din Sibiu se vor alătura unui demers național și vor intra în grevă japoneză din data de 7 noiembrie, dacă reprezentanții Guvernului nu vor accepta organizarea unei întâlniri pentru identificarea unor soluţii la revendicările organizaţiei sindicale. Un comunicat transmis de Federaţia SANITAS anunță că la grevă vor participa membrii sindicatului din toată țara.

„Din data de 7 octombrie s-a hotărât declanșarea unei greve japoneze cu purtarea de banderolă și atât, activitatea continuă, pentru că nu au fost respectate o serie întreagă de elemente. Unul dintre acestea referă la faptul că, pentru asistența socială nu s-a acordat suplimentul acela, aprobat prin lege, de 2.500 de lei pentru izolare și pentru COVID. Noi declanșăm greva, vor fi încă negocieri cu Guvernul, respectiv cu primul ministru și se va vedea în continuare ce se va întâmpla. Deocamdată este un prim pas de nemulțumire din partea noastră cu privire la faptul că nu se respectă anumite înțelegeri care s-au făcut sau reglementările legale. Momentan, nu am primit niciun semn din partea Guvernului. Rămâne să vedem săptămâna viitoare dacă vor fi negocieri și să vedem dacă în urma acestor negocieri problemele vor fi rezolvate. Nemulțumirea trebuie să ne-o exprimăm. Probabil va fi și o manifestare la București cu pichetarea Ministerului de Finanțe, a Ministerului Muncii și așa mai departe. Vor fi și alte manifestări dacă nu se rezolvă situația, dar, deocamdată, acesta este primul pas”, spune Dan Pirnoiu, președintele sindicatului SANITAS județul Sibiu și prim vicepreședinte CNSLR „Frăția”.

Liderul de sindicat precizează că la grevă vor participa toți cei aproximativ 1.500 de membri de sindicat din Sibiu.

În comunicatul transmis la nivel național și preluat de Agerpres, sindicaliștii  au mai multe solicitări de natură financiară: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii nr. 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/94/2087/2020; acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară; acordarea sporului de 55 - 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018. Pe lângă acestea, se mai solicită deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială; asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

„Federaţia SANITAS solicită pe această cale organizarea unei întâlniri de urgenţă cu participarea primului-ministru Ludovic Orban şi a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluţii optime pentru revendicările membrilor noştri. (...) În lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgenţă la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv ai Federaţiei SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanşa 'greva japoneză' în toate unităţile sanitare din ţară şi în cele de asistenţă socială, urmând să anunţăm în scurt timp calendarul acţiunilor revendicative următoare!", se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale”, se arată în comunicatul trimis de federație.

Sursa Foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Pacientul Englez

Acum 2 ani

Oare ce salarii,ce sporuri,cate suplimente si vouchere mai trebuie acordate pentru a-i multumi pe acesti vesnic nemultumiti!Si ca sa o spunem pe cea dreapta,in afara de cei din prima linie,ceilallti trag barca pe uscat de vreo 8 luni(cu salariile intregi,bineinteles)!Se vorbeste ca in spatele fiecarei miscari sindicale s-ar afla opozitia dar eu nu cred in ruptul capului! PS-Daca aflati cati bani duc acasa(doar din salariu!) cei din sanatate,chiar va imbolnaviti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus