Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-5°C

Alegeri parlamentare. Cu cine vor defila organizațiile din Sibiu

Alegeri parlamentare. Cu cine vor defila organizațiile din Sibiu

Prima mare necunoscută a alegerilor parlamentare este dacă se vor organiza în acest an sau anul viitor.

Pe de-o parte, Guvernul liberal și președintele Iohannis susțin organizarea alegerilor generale în 6 decembie. Majoritatea parlamentară, formată din PSD, ALDE și Pro România, susțin alegeri în luna martie a anului viitor.

Alegeri în decembrie sau martie?

Prima dispută, provocată de întrebarea cine stabilește data alegerilor, a fost câștigată la Curtea Constituțională de către majoritatea parlamentară. CCR a decretat că data alegerilor e stabilită de Parlament, nu de Guvern. Pe de altă parte, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, susține că alegerile parlamentare nu pot fi amânate prin lege, însă mandatul parlamentarilor poate fi prelungit pentru situații clar prevăzute în Constituție. ”Alegerile pentru Parlament pot fi amânate numai pentru situațiile prevăzute în Constituție și atunci se amână de drept. Dar nu se amână alegerile, se prelungește mandatul. (...) Ce se poate întâmpla, însă? Se pot amâna alegerile, nu mandatul Parlamentului. La împlinirea termenului de 4 ani pentru care Parlamentul a fost ales, în termen de 3 luni din ziua aceea trebuie să fie făcute alegeri pentru noul parlament”, a explicat Zegrean pentru Digi24.ro. Acesta a precizat că în perioada în care nu se fac alegeri imediat, Constituția rezolvă problema. „Atunci, Parlamentul rămâne în funcție până la intrarea în atribuții a noului Parlament, dar în această perioadă nu poate modifica Constituția, nu pot abroga sau adopta legi organice și practic nu prea au nimic de făcut. Dar Parlamentul trebuie să existe”, a mai spus Zegrean.

Constituția spune că alegerile parlamentare trebuie să se țină până cel mai târziu trei luni după data la care se împlinesc patru ani de la preluarea mandatului. Data la care expiră mandatul actualului Parlament este 21 decembrie, iar prelungirea permisă de Constituție este până la 21 martie. Problema este că între 21 decembrie și 21 martie, dacă rămâne actualul Parlament, nu vor putea fi adoptate legi organice, inclusiv legea bugetului, ci doar ordinare, cu impact mai mic.

USR, posibil candidat surpriză

În acest moment, în Alianța USR PLUS se știe foarte clar un singur candidat care va deschide lista partidului pentru Camera Deputaților sau Senat: e vorba de copreședintele Dan Barna. Barna, actual deputat de Sibiu, a anunțat deja că va candida pentru un nou mandat și le va cere tot sibienilor votul. ”În momentul în care am intrat în politică și am decis să candidez la președinția USR, am spus că obiectivul meu personal este ca USR, iar acum USR Plus, să fie o prezență politică pe termen lung și relevantă în politica românească. Să nu fim o altă speranță efemeră a politicii. Din această perspectivă, vreau să continui și vreau să continui alături de cetățenii din Sibiu, alături de sibieni, intenția fiind în acest moment să candidez în circumscripția Sibiu. Chiar dacă au mai fost oferte, chiar și din București, prin poziția mea de președinte de partid, intenția mea este să candidez în județul Sibiu. Consider că începând alături de sibieni și având susținerea sibienilor, vreau să merg mai departe tot în această calitate de parlamentar de Sibiu”, a declarat președintele USR pentru Turnul Sfatului.

Față de alegerile locale, la alegerile parlamentare procedura de alegere a candidaților va fi diferită. Se va organiza o conferință județeană comună, la care vor participa membrii USR și PLUS, iar în cadrul acestei conferințe se vor desemna candidații, în urma unui vot. 

Un posibil candidat – surpriză pe lista USR ar putea fi Radu Szekely, unul din fondatorii Școlii Finlandeze din Sibiu, ne-au spus surse locale. El a candidat la alegerile locale pentru un loc în Consiliul Local Sibiu, însă voturile obținute, puțin peste o mie, nu i-au permis intrarea în ”legislativul” local. ”Apropierea mea față de USR e dintotdeauna, dar zvonurile legate de această situație nu știu de unde puteau să apară, pentru că eu nu am discutat cu nimeni legat de această posibilitate. Astăzi (n.r. joi) m-a sunat și un deputat USR, care mi-a spus același lucru. Nu știu de unde a apărut zvonul ăsta, pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic legat de asta, dacă ei discută între ei despre asta, se poate”, a declarat Szekely pentru Turnul Sfatului.

Această posibilitate este însă infirmată de copreședintele Alianței USR PLUS Sibiu, Adrian Echert. ”Nu poate fi posibilă o astfel de variantă pentru că în protocolul de fuziune dintre USR și PLUS s-a stabilit că vor candida la alegerile parlamentare doar candidați USR sau PLUS care erau membri la data semnării actului de fuziune, în 21 august”, a explicat Adrian Echert.

PMP, a treia forță politică din județ

PMP Sibiu este a treia forță politică la primari și consilieri locali a anunțat triumfalist președintele organizației județene a partidului, fostul senator și ministru Ion Ariton. “Sunt rezultate îmbucurătoare, care ne arată că organizația noastră a propus sibienilor oameni respectați în comunitățile lor. Le mulțumim tuturor celor care ne-au votat și îi asigurăm că îi vom reprezenta cu cinste şi profesionalism. De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor candidaților PMP pentru modul în care s-au implicat în această campanie electorală. Sunt convins că, la alegerile parlamentare, PMP Sibiu va obține un scor mai bun decât la alegerile locale”, a declarat președintele organizației județene, Ion Ariton.

Organizația județeană PMP Sibiu a obținut, la alegerile locale din 27 septembrie, 76 de mandate de consilieri locali în 36 de localități și două mandate de primar, la Roșia și Turnu Roșu, ceea ce situează partidul pe poziția a treia în județul Sibiu. De asemenea, candidatul PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu, Adela Muntean, a obținut 6,05%, cel mai bun scor electoral dintre partidele mici.

Pentru parlamentare, tocmai scorul bun, peste media partidului, obținut de Adela Muntean a va propulsa pe un loc eligibil pentru alegerile parlamentare. Cel mai probabil, Adela Muntean la Camera Deputaților și Ion Ariton la senat vor fi variantele cu care organizația județeană va ataca alegerile parlamentare.

ALDE: echipa înfrântă se schimbă?

Conducerea ADLE Sibiu a fost schimbată înaintea alegerilor locale, principala vină aruncată fostului președinte Gheorghe Tocaciu fiind plecarea celor patru primari pe care îi avea partidul în județ. Alegerile locale au adus însă un rezultat dezastruos pentru ALDE, iar noua conducere va trebui să-și asume eșecul. Cosmin Balcu, candidatul ALDE la președinția Consiliului Județean a obținut 2,42% din voturi (3.755 de voturi), în timp ce pentru Consiliul Județean organizația a strâns 2,46%. ”Unde a dispărut Demisia de onoare din politică? Deja se cunosc rezultatele la alegerile locale din județul Sibiu de către toți liderii partidelor politice implicate. Am avut învingători, dar avem și învinși. Firesc era să vedem primele demisii de onoare. Când ai obținut la alegerile locale scoruri lamentabile de sub 3%, ar fi fost firesc să îți dai demisia. Dar pentru asta trebuie să ai onoare și să recunoști că ai pierdut și că ai condus partidul spre eșec electoral. Nu poți da vina pe slaba participare la vot a cetățenilor pentru propriul tău eșec. Oamenii care au votat, au dat un semnal anumitor politicieni. Este vremea ca și în politica locală să apară elemente precum demnitatea și onoarea în discursul și faptele politice ale șefilor de partid. Doar așa un proiect politic mai are șanse să supraviețuiască sau chiar să renască”, a concluzionat, imediat după alegeri, fostul președinte al organizației. 

Tocaciu s-a referit la actualul președinte al ALDE Sibiu, Horațiu Marin. El a pus resultatul votului de la locale pe seama absenteismului. ”Nu pot să nu fiu dezamagit de absenteismul mare de votanți și la fel nu pot să înțeleg ”pretențiile” pe care le avem de la aleșii locali, dar comoditatea unor cetățeni de a nu vota, implicit de a nu exista un interes sau apreciere față de efortul depus de cei care aleg să se implice. Acelor ”absenți” le transmit că această indolență va fi și o consecință a eventualelor ”nemulțumiri” pe care, în general, tot cei care absentează, le reclamă. În continuare, eu, Horatiu Marin, aleg să mă implic pentru că, doar contribuind umăr la umar, o comunitate poate înflori. Și vă invit pe toți să o faceți! Implicarea face diferența!”, a comentat după vot Horațiu Marin.

Totuși, ”deficitul” de voturi față de acum patru ani nu este atât de major, pe cât lasă Tocaciu să se înțeleagă, ca procente. Ca număr de voturi, însă, diferența este mare. În 2016, pentru Consiliul Județean s-au strâns 6.325 de voturi - 3,99% din totalul voturilor exprimate, față de puțin peste 3.700 de voturi, obținute acum 92,42%. CHiar și așa, e de așteptat ca la alegerile parlamentare să avem în față, din partea ALDE, același ”tandem”: Cosmin Balcu - Horațiu Marin ca lideri de listă pentru Senat și Camera Deputaților.

Ganț – confirmat, Benedek depinde de organizația națională a UDMR

Ovidiu Ganț reprezintă minoritatea germană în Camera Deputaților, iar în cele trei mandate pe cate le-a avut până acum, de fiecare dată principala sursă a voturilor a fost județul Sibiu. Ganț a fost validat de forurile interne pentru un nou mandat încă din luna martie a acestui an. Consiliul de Conducere al Forumului a decis în unanimitate, prima ședință ordinară din anul 2020, din luna martie, că Ovidiu Ganț trebuie continue să reprezinte minoritatea germană în legislativ. ”S-a votat lista cu care FDGR va merge la alegerile parlamentare. Practic nu vom avea decât un loc, dar avem listă. E puțin probabil să fie făcute alegeri parlamentare mai repede, dar noi am făcut această listă pentru a fi pregătiți”, a declarat atunci dr. Paul Jurgen Porr pentru Turnul Sfatului.

Ganț este deputat în Parlamentul României din anul 2004, iar locurile doi și trei pe lista pregătită de Forum vr fi ocupate la alegerile parlamentare de Thomas Șindilariu, președintele FDGR organizația Brașov și Christine Manta-Klemens, vicepreședinta Consiliului Județean Sibiu.

Benedek Zacharie este sibian de loc, însă reprezintă UDMR în Camera Deputaților după ce a fost votat de simpatizanții partidului din județul Harghita. Spune că nu a avut încă o discuție cu liderii partidului pentru un nouă candidatură. ”Încă nu am discutat. Vom avea discuții în această vară, dar încă nu am avut discuții cu conducerea partidului. Nici eu nu sunt hotărât 100%, dar să zicem că în proporție de 60%, da, aș mai candida. Am o meserie pe care mi-o cunosc destul de bine. Am lucrat 25 de ani ca și constructor, mi-e dor de meserie, mi-e dor de șantiere. Încă nu sunt hotărât, nu am stabilit exact”, a declarat în urmcă cu câteva luni Benedek. Sibianul spunea că dacă va candida din nou este posibil să o facă pe listele UDMR din alt județ, ca acum patru ani.

PSD-iștii îl vor pe Trif pe liste la locale

Astăzi, Biroul Național al PNL va analiza scorurile obținute de organizații la alegerile locale, iar de aici discuția se va prelungi spre alegerile parlamentare. În discuții va intra și PSD Sibiu, organizație care are din nou unul din cele mai slabe scoruri din țară. ”Bogdan Trif este, oricum ai lua-o, lipit de vechea conducere a partidului. Chiar dacă este ales președinte al PSD, el poate fi demis și înlocuit cu un președinte interimar la baza deciziei fiind rezultatul alegerilor locale. Pe de altă parte, la locale, în județ, totul a fost praf, mai puțin câteva localități, dar unde vorbim de câteva sute de voturi. La Mediaș, de exemplu, e inadmisibil să ai 1.500 de voturi, aproape câte a obținut Maria Greavu. La Sibiu, PSD are doi consilieri locali. Sitterli, acum hulit de toți, a scos 11-12 mii de voturi, iar acum s-au obținut 3.700. Unde e PSD-ul?”, se întreabă oamenii din organizație.

Actualii parlamentari, Viorel Arcaș, Ioan Terea și Nicolae Avram vor trebui să aștepte până la judecata națională, ca apoi să se facă calcule la nivel local. Cu toții, însă și-ar dori încă un mandat.

”Până în toamnă e mult se schimbă multe. Se schimbă oamenii, se schimbă partidele, se schimbă totul. Nu mă pronunț acum, e prea devreme. În acest moment nu spun dacă voi candida pentru funcție publică locală, județeană sau națională Nu exclud nimic, deocamdată așteptăm. Lumea e într-o continuă schimbare”, a explicat situația senatorul Nicolae Avram, în urmă cu două luni. Nici celălalt senator PSD, Viorel Arcaș nu știe exact dacă va mai candida sau nu. ”Nu e o discuție pe care să o am în acest moment. Nu m-am gândit la asta”, spunea medieșanul.

Organizația i-a cerut lui Bogdan Trif să-și asume o candidatură la alegerile locale, pentru a avea în continuare pretenții la conducerea PSD Sibiu și de a apărea pe listele de la alegerile parlamentare. Scorul obținut de Trif a fost peste media partidului, iar aceasta este singurul avantaj pe care îl are în fața celor care nu-l mai vor la conducerea organizației. ”Lucrurile sunt complicate pentru PSD Sibiu și pentru că noi am avut în 2016 doi senatori și doi deputați. Acum nu cred că mai scoatem decât maxim un senator și un deputat, iar lupta pentru cele două poziții va fi mare”, spun surse din cadrul organizației.

Liberalii nu schimbă echipa

Toți parlamentarii liberali vor să-și continue activitatea în parlament, însă printre doritori au apărut și alte nume, în urma alegerilor locale. ”Intenția există. Iar aceasta este categoric de a continua activitatea parlamentară”, a declarat ferm deputatul Nicolae Neagu, întrebat în urmă cu două luni dacă va candida din nou. Liberalul ar candida pentru al treilea mandat. Și senatorul Mircea Cazan spune că își dorește continuarea activității în legislativ. ”Intenția mea este de a candida în continuare, de a-mi aduce aportul și de a continua proiectele începute, cele legate de tehnologie și telecomunicații. Fac parte și din grupul 5G, unde sunt implicate mai multe instituții ale statului unde ne pregătim să implementăm noile tehnologii. Vreau să-mi duc mai departe proiectele începute. Aceasta este intenția mea,  aș dori să continui mandatul”, a declarat Cazan pentru Turnul Sfatului. Constantin Șovăială spune și el că ar candida pentru al doilea său mandat de deputat. ”Da, intenția mea este să candidez”, a spus deputatul. Raluca Turcan nu a fost fermă în a spune da sau nu la un eventual nou mandat de parlamentar. ”E mult prea devreme pentru a discuta despre alegerile parlamentare”, a spus Turcan înaintea alegerilor locale, însă este mai mult ca sigur că aceasta va fi din nou pe liste, la alegerile parlamentare.

Pe de altă parte, în organizație sunt mulți liberali care vor cere acum un loc pe liste după munca depusă la alegerile locale. În plus, există un curent care cere înlocuirea a cel puțin doi dintre actualii parlamentari și promovarea mai multor tineri.

 

Ce a fost acum patru ani:

Voturi pentru Camera Deputaților:

Total alegători înscriși pe liste: 376.350

Total alegători prezenți la urne: 139.316

Prezența: 37,01%

Total voturi exprimate: 135.090

PNL – 53.398 voturi (39,52%)

PSD – 38.100 (28,2%)

USR – 19.000 (14,06%)

PMP – 5.527 (4,09%)

ALDE – 4.998 (3,69%)

 

Voturi pentru Senat:

Total alegători înscriși pe liste: 376.350

Total alegători prezenți la urne: 139.316

Prezența: 37,01%

Total voturi exprimate: 135.089

PNL – 53.863 voturi (39,86%)

PSD – 37.409 (27,69%)

USR – 19.097 (14,13%)

PMP – 5.870 (4,34%)

ALDE – 5.647 (4,17%)

 

 

 

 

Vizualizari: 2568

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Oigo Kukuruku

Acum 1 an

pe dracu pmp a treia forta politica, au castigat si ei pe cateva sate. au consilieri in sibiu si la judet? nu. presupun ca ii zice miscarea populara datorita miscarii traseistilor de la alte partide spre ei. ariton, primarii din turnu si rosia...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus