Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
4°C

M-am urcat în noile mașini ale Poliției Sibiu. ”Meseria aceasta e frumoasă, dar când ai dotări bune e și mai frumoasă”

08 Octombrie 2020 08:16

M-am urcat în noile mașini ale Poliției Sibiu. ”Meseria aceasta e frumoasă, dar când ai dotări bune e și mai frumoasă”

Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a primit anul acesta 70 de mașini noi, Dacia Logan și Duster, special adaptate muncii de polițist, și urmează să mai primească până la finalul anului încă 53 de mașini nou nouțe. În schimb, au casat 48 de mașini vechi și alte 54 sunt pe drumul spre a deveni fiare vechi.

Subinspectorul Constantin Oprișiu, împuternicit la comanda Secției numărul 1 de Poliție Rurală Șelimbăr, spune că diferența între vechile mașini pe care le aveau în dotare și cele noi se simte imediat. Practic, a trecut de la un Logan cu aproape 300.000 de km în bord la unul exact 295 de km parcurși.

”În primul rând diferă modul în care au fost colantate, așa cum multă lume a putut observa pe stradă. Acum au un aspect mult mai plăcut și sunt mai vizibile în teren, ceea ce ne ajută în munca de zi cu zi pe componenta de prevenire, întrucât descurajează posibile încălcări ale legii. Un alt avantaj este că sunt mai puternice, mai rapide, ceea ce ne ajută la scăderea timpilor de intervenție la sesizările cetățenilor”, spune Constantin Oprișiu. La Secția 1 Șelimbăr printre cele mai des întâlnite sesizări se numără furturile, actele de violență și scandalurile.

Subinspectorul Oprișiu și colegii parcurg cu mașina din dotare, în medie, 60 de kilometri într-un schimb de opt ore. Nu au în grijă doar satele aparținătoare de Șelimbăr, ci și nouă alte localități din zonă, ajungând până la Slimnic sau Poplaca.

”Un alt avantaj al noilor mașini este că sunt mai sigure, ceea ce este benefic atât pentru noi, lucrătorii din Poliție, cât și pentru cetățenii care sunt transportați cu aceste autospeciale”, completează Constantin Oprișiu.

Ca orice civil într-o mașină de Poliție, bineînțeles că l-am întrebat despre ”girofar” și care este butonul de la care se pornește ”sirena”. Am fost puțin dezamăgit pentru că mașina are un fel de stație de emisie recepție, iar ”girofarul” și ”sirena” sunt acționate din niște butoane de pe stație. Nu-i deloc ca-n filme. Polițiștii, în schimb, mi-au explicat să sunt încântați de noile sisteme acustice și luminoase pentru că folosesc tehnologia LED și sunt incomparabil mai vizibile decât precedentele.

Revenind la mașini, trebuie să vă spun că există și un al doilea model, care are un separator dur între scaunele din față și bancheta din spate. Care banchetă a fost scoasă și înlocuită cu două scaune fix din plastic pentru transportul persoanelor ce ar putea deveni violente sau necooperante.

”Faptul că aceste modele au locurile pentru șofer și pasager delimitate de cele din spate face să scadă pericolul ca cei din față să fie atacați de pasagerii transportați. Iar în plină pandemie mai există un avantaj, evident pentru toată lumea. Mașinile sunt dotate cu un display pe bord și o cameră de monitorizare în timp real pentru supravegherea permanentă a celor transportați”, mai spune Constantin Oprișiu. I-am cerut câteva exemple în care va folosi această mașină. În afara persoanelor violente și agresive mai sunt oameni ai străzii, cerșetori, dar și oameni în stare de ebrietate.

La doar 31 de ani să fii împuternicit la comanda unei secții de Poliție nu este deloc puțin lucru. Așa că l-am lăsat pe subinspectorul Constantin Oprișiu – fost polițist al anului în Sibiu, să tragă o concluzie:

”Consider că Poliția este pe drumul cel bun. Meseria aceasta de polițist este frumoasă, dar când ai dotări bune este și mai frumoasă”.

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Teofan Zacuscă

Acum 2 săptămâni

Daca le-ar si ingriji, atunci ar fi mai bine, ar arata si ei ca o institutie civilizata. De multe ori umbla cu masini foarte ruginite, nespalate si extrem de murdare si pe interior, incat te face sa te intrebi...chiar nu are nimeni grija de parcul ala auto ? Inca nu s-o schimbat mentalitatea aia cu "lasa ca ne da statu altele" ?! Sunt tari in Euroopa, unde masinile scoase din uz, arata de parca ar mai putea fi folosite inca 15 ani, iar la noi, arata de parca ar fi trebuit casate de 10 ani. E o diferenta.
Raspunde

Herlock Sholmes

Acum 2 săptămâni

Deși sunt noi, se odihnesc aproape toate în fața instituției, în loc să fie pe teren. Ar fi atâtea de făcut !
Raspunde

Giorgina Lolobrigida

Acum 2 săptămâni

Singura chestie interesanta in asa numitul articol nu este dotarea noilor rable, ci o alta dotare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus