Sâmbătă,
31.10.2020
Ploi Scurte
Acum
5°C

Konak: au ajuns turcii în centrul Sibiului (probabil printre ultimele cronici de restaurant de anul acesta)

11 Octombrie 2020 22:21

Konak: au ajuns turcii în centrul Sibiului (probabil printre ultimele cronici de restaurant de anul acesta)

În afară de Kaptan-ul din parcarea de la Veștem (care între timp și-a schimbat numele și meniul), în preajma asta de centru de țară turcii n-au găsit cale să deschidă un loc de-al lor. Până la sfârșitul acestei veri, când în clădirea construită acum câteva secole pentru pușcăriașii orașului – cea de pe str. Turnului, nr. 17 – s-a deschis Konak.

Sâmbătă către seară, la Konak era plin. Mai puțin la mesele din curtea interioară care nu sunt acoperite și pe care câțiva stropi de ploaie le-au făcut nefrecventabile. Ospătarii erau într-un iureș continuu, așa că șeful de restaurant a fost cel care ne-a preluat indicându-ne singura masă liberă, una pentru opt persoane. Căci locul pentru asta pare gândit: pentru reuniuni mai largi, cu prietenii sau cu familiile prietene. Sunt multe mesele mari, iar în meniu sunt multe oferte de platouri pentru câte șase sau chiar zece persoane.

”Oh, habibi, oh, habibi” în surdină, țesături cu motive orientale pe băncile comode, lampadare cu pietre colorate sunt printre elementele turcești care – în ciuda spațiilor largi – fac locul confortabil. 

La vedere au fost lăsate flăcările celor două cuptoare interioare, căci meniul de la Konak în special pe ce iese din cuptoare pare să se axeze. De la piept de pui, la frigărui cu tot felul de combinații de carne și platouri mixte sau feluriți pești (doradă, biban, păstrăv, somon) mai tot ceea ce e propus în meniul de la Konak trece printr-unul din cele două cuptoare.

Mai poți alege, însă, și ciorbe (trei la număr, de burtă, de vițel și o supă de linte), sărmăluțe în foi de viță, dar și ardei și dovlecei pentru vegetarieni (sau pentru cei care țin post, dacă vreți), plus o listă lungă de tot felul de salate turcești.

Kebab cu carne de pui, vită și oaie la Konak

Ne-am oprit asupra unui cotlet de berbecuț și a unui kebab, în care carnea de vită e amestecată cu cea de oaie. În niciun sfert de oră au venit platourile, spre spaima unei vecine de masă care și-a și văzut paltonul distrus: cum mâncarea e așezată pe platouri drepte din lemn, zeama pe care ”o lasă” mâncarea mai are obiceiul de a respecta legile fizice ale inerției. În cazul nostru, din fericire pentru vecină, zeama n-a pătat nimic, dar astfel de mici situații am mai văzut în ora petrecută la Konak. A nu se înțelege că ospătărițele nu își fac treaba fain, cu zâmbetul acoperit de mască.

Cu excepția cărnii, practic ambele platouri care ne-au fost aduse erau identice. Aceeași aranjare, aceleași legume: roșii (din păcate, nu cu foarte mult gust), varză albă, varză roșie, castraveți cruzi, inele de ceapă, cartofi prăjiți, ardei iute bun și trecut peste gratar, ardei copți și lipie așternută peste carne. Nu numai din descriere, dar și din experiență, porțiile sunt mari și își îndeplinesc cu brio misiunea, aceea de a te sătura cu o mâncare bine pregătită. Desertul – un künefe ca la turci acasă – l-am împărțit pe din două, căci pentru noi nu mai era loc de mai mult.

Künefe la Konak

Când vine vorba de prețuri, turcii nu se vând tocmai ieftin. Pentru experiența de la Konak descrisă mai sus, am plătit 196 de lei. 70 de lei au fost cotletele de berbecuț, 60 de lei platoul cu kebab, 25 de lei a costat desertul, 30 de lei – două pahare cu vin rose și alți 11 lei – sticla de apă de 750 de ml.

Aferim, Konakule!

Vizualizari: 8124

Comentarii

9 comentarii

Sbian Sibian

Acum 2 săptămâni

Proverbul romanesc : " La pomul laudat sa nu te duci cu sacul" s-a potivit cum nu se poate mai bine .Cunoscand mancarea turceasca de la mama ei (si nu din all inclusive ci din bodegi si carciumi turcesti ) am vrut sa retraiesc gustul si aroma produselor de altadata. Nici vorba , carnea de vita indiferent de cum a fost gatita a fost ca talpa de la pantof , de oaie cam la fel iar celelalte preparate obisnuite fara ceva mai deosebit.La final nota care nu a fost deloc mica .in concluzie . a doua oara - Konak yok !
Raspunde

Sbian Turkan

Acum 2 săptămâni

Si cam de cate ori ai mancat acolo, din moment ce zici ca indiferent cum a fost gatita carnea de vita sau de oaie, a fost ca talpa de pantof? Presupun ca de multe ori, ca asta reiese din acel "indiferent cum a fost gatita". De unde vine urmatoarea intrebare: daca mergi la un restaurant unde nu-ti place mancarea, si mergi din nou si din nou, cum se cheama ca esti?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bob Bink

Acum 2 săptămâni

Sa faca bine sa isi puna masca cei din bucatarie, managerii care circula prin bucatarie la fel. Am fost, am vazut, am plecat......
Raspunde

Nabil Murad

Acum 2 săptămâni

Sunt un cunoscator al bucatariei turcesti. Konak nu are nici o treaba cu ea. Am asteptat 40 de minute pt o bere (Efes nu exista) si inca o ora (o ora 40 in total) pt mancare. Doar salata. Nimic fript sau copt. Mancarea e fara gust, cu zeama. Cine da salata de boeuf la un restaurant turcesc. Lipia ok dar humusul fad, tabouleh nu e tabouleh, pasta picanta nu e pasta, salata de masline e facut de doamna care face mancare la Cantina saracilor. Acesta nu este un restautant turcesc. PRobabil va avea destinul celorlalte restaurante care au existat in acea locatie.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 săptămâni

M-am nimerit într-o dimineață prin zona și dintr-o mașină a coborât un nene mustăcios cu un fes care cred că se vroia tradițional turcesc și o vestuta neagra....ce m-a mirat oarecum era că mașina avea număr de Vâlcea.Acum nu e asta un bai,dar stau totuși și mă gândesc cat e turcesc și cat e românesc aici....
Raspunde

Mare Cunoscator

Acum 2 săptămâni

Foarte fin cunoscator al bucatariei turcesti esti daca vrei sa gasesti salata tabbouleh la un restaurant turcesc. Dar sa dam din gura din spatele tastaturii e cel mai usor lucru.
Raspunde

Adana Kebab

Acum 2 săptămâni

cel mai prost ever restaurant turcesc in cate am fost.....servire proasta, gust de turc din jina. daca vreti konak, mergeti la ala din constanta.
Raspunde

Sibian Get beget

Acum 2 săptămâni

1. Așteptat comanda o ora și jumătate 2. Mâncarea nu se poate compara nici de departe cu Konac Constanta. 3. Preț puțin cam mare. Fără alte comentarii pt că nu vreau sa par răutăcios.
Raspunde

Lorand Bajka

Acum 2 săptămâni

Sincer nu pot confirma cele spuse de cei care au comentat inainte. Nu cunosteam pana acum prea bine bucataria turceasca. Sincer sa fiu am ramas placut surprins, gusturi bune, mancaruri in portii mari, diversificate, continut mare de legume etc. Servirea a fost excelenta, si localul este minunat. M-a impresionat si faptul ca este in plin, mai ales in weekenduri. Inca ceva, eu nu ma ascund in spatele unor nume false gen Kebab, sibian get beget etc.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus