Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
4°C

Ură

11 Octombrie 2020 22:37

Ură

Ne făceam reale probleme în urmă cu câțiva ani, în legătură cu nivelul comentariilor de pe site. Un limbaj infect, atacuri la persoană, jigniri, un val de ură revărsat asupra unor oameni care, orice ar fi făcut sau spus, nu ar fi meritat așa ceva. Ne-am întrebat unde începe rolul nostru de moderatori. De la ce nivel este permisă cenzura. De la ce înjurătură în jos trebuie oprit comentariul. Abuzul, deja. Am încercat, într-o primă fază, să blocăm cuvinte, direct din soft. Barajul a fost ocolit cu ușurință, pentru că limba română e cu adevărat bogată atunci când e vorba să-ți umilești semenul din vorbe. Ne-am gândit că ar fi mai bine să oprim comentariile definitiv, însă ideea libertății cuvântului a învins. Și ce cuvinte...

Era perioada în care nu exista Facebook la nivelul de acum. Era perioada în care, dacă unii se porcăiau în ultimul hal pe site, pe baby-Facebook erau prieteni. Observ, după nu foarte mulți ani, că nivelul jignirilor a ajuns pe Facebook la nivelul site-ului de acum câțiva ani. Numai că, dacă pe vremuri unii se ascundeau în spatele unui IP necunoscut, acum se prezintă în toată splendoarea lor. Cu toată familia, cu copii, pisici, veri, bunici și părinți. Nu mai există rușine, nu mai există niciun nivel al decenței.

Nu există contra-opinii, ci doar injurii. La orice greșeală, replica trebuie să fie tăioasă, sfâșietoare. E o luptă permanentă, sângeroasă, la baionetă. Nu există duel aristocratic, cu reguli, ci un măcel crunt. Cuvintele au rol de șiș, trebuie să sfârtece, să taie carne, să lase urme. În plus, se aruncă cu gunoaie. O zloată. Și totul se petrece într-un loc mai public decât Piața Mare.

În acest limbaj sunt atrași oameni de la care ai avea chiar pretenții. Sibieni despre care n-ai fi zis că sunt în stare să treacă prin Obor, în zi de târg, fără să roșească de vreo trei ori, latră ca orice bișnițar. Fără argumente, fără subiect. Doar să latre, să fie admirat în propria bulă și să fie catalogat drept lătrător-șef.

Nu sunt psiholog. Nu știu care sunt motivele pentru care s-a ajuns aici, habar nu am unde se poate ajunge. Observ doar mult nerv, mult jeg. În celălalt taler e extrem de puțină decență și din ce în ce mai puțin argument. De ce?

Vizualizari: 4089

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Viorel Catu

Acum 2 săptămâni

Te plictisesti cam mult.
Raspunde

Apolitic W

Acum 2 săptămâni

Sper ca te referi la Bubico si nu la Vecerdea.
Raspunde

2 Cents

Acum 2 săptămâni

Retelele de socializare distrug. Exact ceea ce vedem si aici
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus