Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-16°C

Procesul de validare al primarului Sibiului, amânat de două ori. Următorul termen: 19 octombrie

Procesul de validare al primarului Sibiului, amânat de două ori. Următorul termen: 19 octombrie

Dosarul inițiat de Biroul Electoral al Circumscripției Municipale Sibiu pentru validarea primarului ales al Sibiului, Astrid Fodor, a fost amânat în două rânduri de către judecătorii Judecătoriei Sibiu.

Primul termen a fost stabilit în 6 octombrie, însă termenul de judecată a fost amânat ”din oficiu” pentru 16 octombrie. Ulterior, termenul a fost preschimbat pentru 19 octombrie, fără mențiuni suplimentare.

”La data de 01.10.2020, pe rolul Judecătoriei Sibiu a fost înregistrată cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipiului Sibiu, prin care se solicită validarea mandatului de Primar al dnei Astrid Cora Fodor, în baza rezultatului alegerilor organizate la data de 27.09.2020. În cauză, a fost stabilit termen de judecată la data de 16.10.2020, ora 9:00, în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Pe adresa Judecătoriei Sibiu a fost comunicată, de către Agenţia Naţională de Integritate, o adresă cuprinzând lista persoanelor aflate în perioada de interdicţie de 3 ani de a mai ocupa una din funcţiile prevăzute la art. 1 din Legea nr. 176/2010. În această listă, publicată inclusiv de publicaţia dvs, se regăseşte şi primarul ales al Municipiului Sibiu. Despre soluţia ce va fi pronunţată în dosarul susmenţionat urmează să fiţi informaţi prin intermediul unui comunicat de presă, ce va fi emis ulterior”, anunță reprezentanții Judecătoriei Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Sesizare trimisă de ANI Judecătoriei Sibiu: incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat în urmă cu două săptămâni lista cu aleșii locali din urma alegerilor din 27 septembrie, care nu pot fi validați de către judecători, aflându-se în stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Printre aceștia se afla și Astrid Fodor, primarul Sibiului. Conform informării ANI, Astrid Fodor nu mai poate fi aleasă timp de trei ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Aceste sesizări au fost transmise tuturor instanțelor de judecată unde se validează mandatele aleșilor locali, în urma alegerilor din 27 septembrie.

Amintiri din 2012

ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, când a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru în consiliile de administraţie de la Colegiul German ‘Samuel von Brukenthal’ şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat la momentul respectiv că în cadrul normativ de la acea dată avea obligația ca în calitate de ales local să fie membru neremunerat în consiliile de administraţie ale instituțiilor de învățământ. Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI şi a trimis motivaţia către părţile în proces şi Prefectura Sibiu.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost suspendată din funcţie, în 3 iulie, de către fostul prefect, Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fodor, care atunci era primar ales al Sibiului a atacat decizia prefectului la Tribunalul Sibiu, iar instanța a decis anularea ordinului prefectului de atunci, care a suspendat-o din funcţie.

Apărarea primarului

Avocați specializați în spețele generate de rapoartele întocmite de Agenția Națională de Integritate consideră că lista dată publicității acum ignoră multe prevederi legale. O astfel de lege ”ignorată” de ANI este cea cu numărul 59, adoptată în aprilie 2019, și care stabilește că un ales poate fi ”pedepsit” pentru o incompatibilitate doar în interiorul mandatului în care acest lucru a fost descoperit.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a susținut că există o sentință definitivă a Tribunalului Sibiu prin care constată că efectele stării de incompatibilitate, sugerate de Agenția Națională de Integritate (ANI) au încetat în anul 2016, astfel încât ea poate fi validată în funcţia de primar. "Această problemă, a duratei efectelor constatării unei stări de incompatibilitate, a fost supusă unei dezlegări juridice, prin pronunţarea sentinţei civile nr. 570/CA/2019 a Tribunalului Sibiu, sentinţă definitivă, ce intră sub efectul puterii lucrului judecat. Tribunalul Sibiu, luând în considerare prevederile Legii nr. 59/2019 care modifică Legea 161/2003, în cuprinsul căreia se reglementează regimul incompatibilităţilor şi faptul că raportul ANI stabileşte că starea de incompatibilitate a avut loc în perioada 27.09.2012 - 3.07.2014, perioadă în care am fost membru în Consiliul de Administraţie al unei şcoli, constată că efectele stării de incompatibilitate s-au terminat încă de la data încetării de drept a mandatului de viceprimar, încetare care s-a produs în anul 2016", a precizat primarul reales al municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Trei primari au fost deja validați

Nicolae Dancu din Păuca, Vasile Budin din Poplaca și Ioan Seuchea din Cristian sunt primii primari din județ care au intrat efectiv în mandatul 2020 – 2024, ei fiind validați de către Judecătoria Sibiu. Multe alte dosare sunt încă pe rol, iar în altele, instanța a cerut lămuriri suplimentare, cauzele fiind, de asemenea, amânate. Este cazul primarului din Râu Sadului, unde a fost citat primarul ales Dumitru Daniel Minea și din Roșia, acolo unde în dosar nu a fost depus toate documentele cerute prin lege. 

Ce spune legea

Articolul 149, Validarea alegerii primarului, din Codul Administrativ spune că mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală. ”Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii”, se arată în lege.

În caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor locale, pe baza solicitării prefectului, stabilește data alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile legii.

Încheierea judecătoriei privind validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarului se comunică de îndată prefectului și secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, care are obligația aducerii la cunoștință publică prin afișarea acesteia la sediul unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare. ”În termen de 2 zile de la aducerea la cunoștință publică, cei interesați pot formula apel împotriva încheierii judecătoriei de validare sau invalidare a alegerii primarului la tribunal. Apelul se soluționează de tribunal în termen de 5 zile de la sesizare, hotărârea fiind definitivă. Hotărârea se comunică de îndată prefectului, secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, primarului declarat ales și se aduce la cunoștință publică. (...) Pronunțarea încheierii judecătoriei, respectiv pronunțarea hotărârii tribunalului se poate amâna, o singură dată, cel mult 24 de ore, iar termenul pentru motivarea încheierii, respectiv a hotărârii este de cel mult 48 de ore de la pronunțare” scrie în Codul Administrativ.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Un Sibian

Acum 2 ani

ar fi o mare realizare sa nu-i valideze mandatul!!! ar scapa Sibiul de-un primar ignorant si incompetent!!!
Raspunde

Luca Luca

Acum 2 ani

Totusi , daca are varsta de pensionare , ar trebui sa lase pe cineva mai tanar . Nu degeaba s-a "inventat" pensia ! Ma uitam ca alti primari se "laudau" in campania electorala cu diverse realizari . Dna Fodor , din pacate nu a putut sa se laude cu nimic ! Daca avea realizari , nu avea nevoie de sustinerea lui Iohannis ... :-(
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 2 ani

Partidul libertarian in actiune.... mor de ciuda ca n-au acaparat si primaria. Mare prostie au facut romanii ca au pus stampila pe PNL...
Raspunde

Lulu May

Acum 2 ani

Ce n-ar face 'penele', pcr si restul apelor de ploaie, sa puna gheara pe inca o primarie. Cam stam bine in gatul la bucale pt. ca votam altcumva, cel putin local le cam stricam calculele de coruptie la hectar.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Bai Zacusca sa sti ca cu 8 la suta cat are falitul tau de la psd nu poti ajunge primar.

Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 2 ani

Nu sunt fan al pesedeului Dragane, ..dar nici al PNL-ului. PSD si PNL nu reprezinta alb si negru...sunt amandoua mai mult sau mai putin gri si complici in hotie. PSD-ul a furat tot ce se putea fura si era construit inainte de 89.... sa nu ne uitam mai departe, decat la noi in oras, unde toate fostele fabrici au intrat pe mana unor securisti si s-au facut praf incet incet. Acum odraslele lor, traiesc din chirii. PNL-ul actioneaza mai cu manusi....vezi cazul Microsoft, une penelistii de la vremea aia s-au gandit cum sa iti dea un tun de cateva miliarde la buget. Vezi si cazul actual, unde PNL-ul vrea sa vanda centrala de la Cernavoda, americanilor, mascat...ca asa face PNL. Nu vinde, dar preda controlul, contra cost. Vor sa-ti fac si o autostrada, ca sa isi plimbe americanii tancurile intre Romania si Polonia si, eventual migrantii pe care vei fi nevoit sa-i accepti, ca doar ti-au facut autostrada "gratis".... cam cum au facut cu Germania, dupa al doilea razboi mondial, cand au reconstruit, dar i-au obligat tacit sa o faca cu imigranti din Turcia....acum Germania are 5 milioane de turci, plus alti musulmani.. aia numai Germania nu mai e... Deci, cam cu asta se ocupa PSD+PNL si n-ai cum sa pui stampila pe asa ceva, daaca ai macar 1 neuron intreg, functional.
Raspunde

Dan .

Acum 2 ani

eu zic ca decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie , bate decizia Tribunalul Sibiu si sper ca d-na Fodor sa mearga in bine meritata pensie - ce o merita inca de acum 4 ani. Daca ANI a zice clar interzis la a fi ales 3 ani dupa 2020, minima decenta ar fi insemnat retragerea din cursa a d-nei si nu aere de superioritatea deasupra legii.

Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Cam in ce tara vrei sa traiesti o tara in care sa fie doar romani neaosi ? Se pare ca singura granita domnule Zacusca prin care ai trecut e cea intre Oltenia si Ardeal. Europa de azi inseamna altceva ar fi bine sa vezi cu ochi tai macar tarile de mai jos si o sa iti dai seama ca de exemplu turcii muncesc mai mult ca noi si nu musca. Germania Franta Belgia Olanda Spania Luxemburg Italia Turcia Cehia Polonia
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus