Marţi,
07.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-6°C

DSP Sibiu: Doar șase persoane fac anchetele epidemiologice

DSP Sibiu: Doar șase persoane fac anchetele epidemiologice

Șase persoane lucrează, în acest moment, la anchetele epidemiologice în cazul bolnavilor de COVID, făcute la Direcția de Sănătate Publică. Potrivit directorului instituției, Gabriel Budescu, trei dintre acestea sunt medici epidemiologi, iar trei sunt persoane care au acceptat să vină pe aceste posturi. Având în vedere numărul mare de infectări din ultima perioadă, acesta ar fi unul dintre motivele pentru care anchetele epidemiologice durează, iar unele dintre ele sunt făcute cu întârziere.  

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care a avut loc marți, 13 octombrie, directorul DSP, dr. Gabriel Budescu (foto) a vorbit despre efectivul mic care lucrează, în acest moment, pe anchetele epidemiologice. Acesta vorbește și despre perioada vacanței de vară, când echipei DSP i s-a alăturat și personalul medical din unitățile școlare, ajutor de care nu mai beneficiază, medicii și asistentele întorcându-se pe posturile lor. De asemenea, directorul precizează că realizarea anchetelor nu are legătură cu incidența raportată zilnic.

„În acest moment, persoanele implicate în anchetele epidemiologice sunt în număr de șase. Aceștia lucrează zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica. Când aveam și medicii școlari aveam 40 de persoane. La șase oameni, când avem peste 100 de cazuri, faceți o socoteală câte anchete revin unui om. O anchetă poate să dureze și o oră. Într-o zi de lucru, un singur om ar trebui să lucreze, 13, 14 ore la anchetele care îi revin. Ținând cont de acest lucru, da, este adevărat că unele anchete care sunt mai simple sunt rămase în urmă, dar incidența nu ține de anchetă, pentru că noi primim aceste date. Există o procedură. În fiecare zi se introduc datele în platformă până la ora 9.30. Între 9.30 și 10.00 se îngheață platforma, iar noi toate aceste informații le avem după ora 10.30. Până la ora 12.00 adunăm toate informațiile și putem avea acești indici pregătiți”, spune Gabriel Budescu.

Cu toate că personalul este puțin, directorul DSP spune că este foarte greu de găsit soluții. Nu se organizează concursuri, medici epidemiologi nu se prezintă pentru angajare, medicii de familie nu vor să ajute voluntar, iar situația este dificilă. Totodată, a ținut să precizeze că cei de la DSP își fac treaba cu stoicism.

„În acest moment nu se organizează concursuri. Direcției de Sănătate Publică i s-au suplimentat posturile acum șase luni cu 14 posturi dintre care doi medici de epidemiologie pe care nu i-am găsit și n-au fost ocupate posturile. Noi avem numai trei epidemiologi, ceilalți trei fiind persoane care au venit pe aceste posturi. Ancheta nu poate fi făcută acum decât de un medic și de un medic epidemiolog. Am cerut ajutorul medicilor de familie și nu am găsit medici interesați care să vină, bineînțeles voluntar, să facă aceste anchete. Situația este destul de delicată, dar asta nu înseamnă că noi nu ne descurcăm. Chiar dacă din martie și până acum acești medici au stat cu telefonul la ureche, unii dintre ei, vă pot spune că aproape mai aud, pentru că în permanență au făcut acest lucru, fiecare își face treaba acolo unde este pus. Sigur că da, și medicii noștri s-au îmbolnăvit, nu de coronavirus, ci de altele, dar și dacă au fost bolnavi și au stat acasă și acolo au făcut aceste anchete. Anchetele sunt foarte clare, sunt transcrise, nu sunt ușor de făcut, pentru că în unele cazuri, informațiile primite la telefon nu sunt reale și atunci trebuie să căutăm și altă cale să le verificăm. De asemeni, pacienții sunt nemulțumiți, sunt nervoși, au o anumită cultură, răspund urât, deci este foarte greu, dar eu chiar sunt foarte mulțumit de aceste persoane care într-adevăr lucrează. V-am spus, sâmbăta și duminica să-i vedeți pe toți aici, rămân și surprins cum de mai reușesc să ajungă la serviciu. Situația este mai deosebită acum, pentru că a crescut această infectare. Când cazurile erau mai puține anchetele se făceau mai repede și mai pe larg, dar când avem peste 80 este foarte dificil. Eu sper că va scădea această incidență a pozitivilor și că vom reveni la o normalitate”, a mai spus directorul DSP.

În prezent, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu spun că sunt în discuții cu trei, patru medici, însă acestea sunt delicate și lungi și nu s-au definitivat încă.

„Suntem în discuții cu trei, patru medici pentru că și-au oferit într-adevăr serviciile, în prima parte voluntar, să vină fiecare câte patru ore să ne ajute, dar încă nu s-au definitivat. Discuțiile sunt delicate și lungi, dar să sperăm, că până la urmă, vom căpăta înțelegere”, a încheiat Budescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rodica Ciobanescu

Acum 2 ani

Cand spui Sibiu, spui perfectiune!
Raspunde

Nic Nemer

Acum 2 ani

Rodica, Rodica, ce făcuși? Refulași?
Raspunde

Mr. Mr.

Acum 2 ani

Si gugustiucul de la geam nu face anchete sau el este doar derector?
Raspunde

Andrei 2

Acum 2 ani

E bine ca sunt 81 de angajati si doar 6 fac anchete, restul au treburi mult mai importante ca de exemplu sa cheltuiasca banii care-i iau degeaba...traiasca DSP-urile
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus