Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Primăria scoate terenurile private de fotbal din școlile sibiene. ”Vor putea fi utilizate, gratuit, de cetățeni”

Primăria scoate terenurile private de fotbal din școlile sibiene. ”Vor putea fi utilizate, gratuit, de cetățeni”

Terenul de fotbal pe gazon sintetic amenajat în curtea Colegiului Pedagogic este ultima astfel de facilitate amenajată de un investitor privat în interiorul unei instituții de învățământ din Sibiu. De la finele acestei luni și acest teren acoperit va fi desființat, ca urmare a schimbării strategiei la nivel local.

Închirierea terenurilor de sport ale școlilor din Sibiu către investitorii privați interesați de amenajarea unor facilități cu gazon sintetic a fost o practică promovată la nivel local de mai bine de zece ani. Prin decizia consiliilor de administrație ale școlilor din oraș după aprobarea consilierilor locali, terenurile de sport erau scoase la licitație în vederea închirierii. Cei care le închiriau aveau posibilitatea de a amenaja terenuri de minifotbal cu gazon sintetic. În timpul orelor școlare, aceste terenuri erau folosite gratuit de către elevi, iar după ore, investitorii le închiriau. În unele cazuri, spre nemulțumirea locuitorilor din zonă, care se plângeau de zgomotul și înjurăturile iscate în timpul meciurilor.

”Rușine să vă fie”

Hermannstadt Arena (foto principală) este numele terenului cu gazon sintetic amenajat în curtea Colegiului Pedagogic ”Andrei Șaguna” din Sibiu, de pe str. Aleea Turnu Roșu. Este ultimul astfel de teren de fotbal amenajat în oraș de un investitor privat în interiorul unei unități de învățământ și care mai poate fi închiriat după ore. De la finele acestei luni, însă, și acest teren va fi închis ca urmare a schimbării de strategie la nivel municipal. Situație care i-a nemulțumit pe reprezentanții Hermannstadt Arena. ”O rog pe doamna primar a orașului, doamna Fodor, care a dispus încetarea oricărui contract între școlile din Sibiu și bazele private sportive, să îmi spună public dacă e etic și logic să demontăm o sală de sport perfect funcțională, în care și-au desfășurat orele de sport în ultimii zece ani o mulțime de copii în timpul orelor de curs? Afectăm oare interesele FDGR-ului sau care e treaba? Ne-ați încasat impozitul ca și clădire retroactiv pe ultimii ani și acum vreți să plecăm cu coada între picioare că nu mai suntem buni, după chirie de vreo 60.000 de euro plătită, plus taxe, impozite și supraviețuire Covid? Câte baze sportive ați construit, încât ați decis să o dărâmați și pe a noastră?! Rușine să vă fie”, a scris Ciprian Turcu, reprezentant al Hermannstadt Arena, pe pagina sa de Facebook (între timp, el și-a șters postarea).

Recent, același lucru s-a întâmplat și cu terenul amenajat din anul 2013 în curtea Școlii nr. 25 din cartierul Valea Aurie. Între orele 14:00 și 22:00, aceste teren putea fi închiriat cu 115 lei pe oră, preț în care erau incluse și utilizarea vestiarelor, a dușurilor și a instalației de nocturnă. Terenul sintetic și facilitățile aferente au fost dezafectate, urmare a încetării contractului de închiriere.

”Lucrările vor fi finalizate în scurt timp”

Decizia de a nu mai prelungi contractul pentru Hermannstadt Arena a aparținut reprezentanților Colegiului Pedagogic, arată reprezentanții Primăriei Sibiu. ”Ultimul contract de închiriere a terenurilor de sport din unitățile de sport sibiene este cel de la Colegiului Pedagogic Andrei Șaguna, încheiat cu firma SC Tudco SRL, acesta expirând în 31 octombrie 2020. Fiind informat de intenția Primăriei de a amenaja un teren de sport multifuncțional în această locație, Consiliul de Administrație al Colegiului a votat împotriva continuării închirierii terenului. Primăria va aloca fondurile necesare amenajării terenului în această lună, lucrările urmând să se finalizeze în scurt timp. Acest teren va fi pus la dispoziția elevilor pentru orele de sport, iar după cursuri acesta va putea fi utilizat de sibieni, promovându-se astfel practicarea sportului de masă pentru sănătate”, promit reprezentanții administrației locale, într-un răspuns transmis redacției Turnul Sfatului.

Referitor la situația Școlii generale nr. 25, motivele care au determinat încetarea contractului sunt mai numeroase, dar scopul final este același. ”Decizia a fost luată atât în contextul intenției de a moderniza terenul, cât și pentru faptul că, în prezent, pe acest teren au fost amplasate containere pentru suplimentarea spațiilor dedicate activității didactice de la Școala «I. L. Caragiale», ca măsură  pentru asigurarea distanțării în contextul pandemiei. După ce containerele nu mai sunt necesare, iar terenul va fi eliberat, se va trece la amenajarea unui teren de sport multifuncțional care va fi pus la dispoziția sibienilor pentru activități fizice și sportive în aer liber”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Promisiune: toate curțile școlare vor fi modernizate

Reprezentanții administrației locale spun că planurile lor sunt de a amenaja toate terenurile de sport școlare din oraș, iar acestea să fie deschise după ore, gratuit, oricui dorește să practice sportul. ”Primăria Sibiu intenționează să modernizeze toate terenurile de sport din curțile școlilor pentru le pune la dispoziția elevilor pentru orele de sport. De asemenea se dorește deschiderea acestora și după cursuri pentru a putea fi utilizate gratuit de cetățeni, așa cum se întâmplă deja în cazul a 14 unități de învățământ din Sibiu. În acest sens, Primăria Sibiu a început de câțiva ani un program de modernizare a curților școlilor și liceelor și a terenurilor de sport, pe care îl va continua cu noi proiecte”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Printre școlile ale căror terenuri de sport sunt deschise după cursuri tuturor sibienilor interesați de mișcare se numără – potrivit unei decizii a administrație locale luată în urmă cu trei ani - Școala Gimnazială nr.4 (str. Spartacus nr. 4-6), Școala Gimnazială Regina Mar (str. Zaharia Boiu, nr.1), Școala Gimnazială Nicolae Iorga (str. Nicolae Iorga, nr. 56), Școala Gimnazială nr.8 (str. Lupeni, nr. 50), Școala Gimnazială nr.13 (str. Lungă nr.74), Școala Gimnazială „Radu Selejan” (str. Șoimului, nr.13), Școala Gimnazială nr.18 (str. Lungă nr. 65), Școala Gimnazială Ioan Slavici (str. Macaralei nr.1), Școala Gimnazială nr. 21 (str. Luptei, nr.27), Școala Gimnazială nr. 23 (str. Țiglarilor) și Școala Gimnazială ”Regele Ferdinand” (str. Șureanu nr.1).

Sursa foto: Facebook / Hermannstadt Arena

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 6086

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Vlad P.

Acum 1 an

cand vor fi disponibie gratuit si terenurile de minifotbal de langa stadion ?? Sunt facute din bani publici, din taxele noastre asa ca ACCESUL TREBUIE SA FIE GRATUIT pentru sibieni. E nevoie de terenuri cu teren sintetic cu acces liber pentru sibieni. Asfaltul din cutea scolii e prea f. oldies. Suntem aproape in 2021.
Raspunde

Un Cetatean

Acum 1 an

Cine o sa raspuna de eventualele stricaciuni care o sa fie facut de sibienii care o sa vina gratuit sa faca sport si sctivitati recreative cu bere, votca si tigari? Elevi unde mama dracu o sa faca orele de sport in aer liber? doar pe asfalt? lasati terenul doar pentru scoala nu pentru intrarea libera a oricarui idiot, daca vrea sa joace pe el sa plateasca, asa o sa fie si bani de repartii/intretinere. Clasa politica de idioti.
Raspunde

Bubu Cel mare

Acum 1 an

Ia mai gandeste-te putin inainte de a arunca cu cuvinte urate. Eu mi-am petrecut copilaria jucand baschet si fotbal in curtile scolilor, gen 21, Goga, Ghibu si altele. De ce nu ar face la fel si copiii mei? Iar pt stricaciuni exista paznici platiti de scoala, sa ii foloseasca. S-au inventat si camerele care exista prin toate curtile scolilor. Hai sa comentam sa ne aflam in treaba.
Raspunde

Un Cetatean

Acum 1 an

M-am gandit bine inaine sa scriu, si eu jucam (iar in legatura cu galagia o sa fie si mai rau), legat de paznici zi-mi te rog si mie unde ai vazut tu vreunul in Valea Aurie. Da sunt de acord sa lase liber la terenurile de baschet (cu toate ca o sa fie distruse cosurile si panourile), dar la cel de fotbal amenajat cu iarba sintetica nu sunt de acord, e al scolii sa ramana doar pentru scoala. Cine o sa faca curat in curtea scolii sau pe teren dupa fiecare seara (coji de seminte, etc), presupun ca veniti voi. Iar legat de camere probabil au o rezolutie extraordinara. Eu gandesc spre binele scolii si al elevilor ce merg acolo, nu ma intereseaza de particulari, ziceam ca ar fi mai bine asa pentru ca le poate impune prin contract o administrare mai buna si reparatii. Poti sa ceri primariei sa-ti faca locuri amenajate pentru sport in alte spatii, de ce nu faci asta? Legat de ce am zis de politicieni, imi mentin ideea, sa vina si ei cu niste idei mai bune, sau nu ai vazut pistele de biciclete din oras in ce hal sunt.
Raspunde

A B

Acum 1 an

- si cu terenul de minifotbal din curtea scolii 21 ce e? Ala nu e privat? - sa inteleg ca ai voie in curtea scolii dupa ore? Poate doar in visele lor si pe hartie.
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 1 an

In sfarsit ! Cineva se opune acestei prostii cu terenuri private in curtile scolilor ! @Un Cetatean - domnule cetatea, nu va veni nimeni cu mici si bere sa faca chef in curtea scolii, ca totusi e curtea scolii, iar cand nu erau aceste terenuri, copiii se putea juca acolo in voie si in afara orelor ! Noi jucam handbal, fotbal si alte jocuri in curtea scolii si dupa ore......dar de la o vreme nu s-o mai putut, pentru ca niste indivizi au pus mana pe curtile scolilor si si-au facut terenuri private, iar noi copii fiind, am ramas fara locuri de joaca. Trebuia sa cerem bani parintilor, ca sa platim pentru a ne juca in curtea scolii !!! Tare cred ca aceste terenuri au fost facute cadou unor neamuri de politruci de pe vremuri, pentru "a face bani", in detrimentul copiilor, care, pe modelul meditatiilor, erau cumva obligati sa plateasca pentru a se juca in continuare pe acele terenuri !!! Adica...doar cine avea bani se mai putea juca.
Raspunde

Un Cetatean

Acum 1 an

Cu mici probabil nu o sa vina, presupun ca ai copii si mergi sau i-ai dus prin parcurile din Sibiu prin care gaseai (mai ales inainte de pandemie) mucuri de tigari, coji de seminte, gunoaie si chiar cioburi de sticle sparte (se mai incingeau spiritele ...). Nu spun ca e in general valabil, dar in scoliile fara paznic cine o sa raspunda? tot noi prin impozite? Si eu jucam in curtea scolii dupa ore dar si inainte erau vandali, cosurile de baschet tineau cateva luni. Din pacate asa e, ca sa joci pe ceva mai de calitate trebuie si sa platesti, daca nu joci in spatele blocului (care acum e parcare).
Raspunde

Leonard Lomota

Acum 1 an

Sunteți toți o apă si-un pământ! Injurati la adresa Primăriei degeaba! Dacă directorul Pedagogicului nu vrea prelungire care-i problema lui Turcu Ciprian de înjură Primăria?
Raspunde

Un Cetatean

Acum 1 an

Din articol cam asta reiese, Primaria si reprezentantii administratiei locale. Sa inteleg ca toti directorii s-au gandit sa faca un bine cetateniilor si sa deschida portiile? Poti sa-mi spui cat timp i-a luat Primariei sa asfalteze o curte de scoala sau sa aprobe o reparatie? Curtea scolii nr.25 i-a luat muuuuulti ani, erau gropi imense. Dar intradevar e important doar centrul. Nu spun ca inchirierea spre privati e buna, dar atata timp cat administratia locala nu reuseste sa faca ceva in timp util, sau daca o fac lasa de dorit, de ce sa nu am voie la opinia mea despre ei? la fel ai si tu dreptul la opinie, care e de obicei formata in functie de ceea ce vezi si se intampla in jurul tau.

Raspunde

Ovidiu

Acum 5 luni

"Decizia de a nu mai prelungi contractul pentru Hermannstadt Arena a aparținut reprezentanților Colegiului Pedagogic, arată reprezentanții Primăriei Sibiu"
Raspunde

Profesor ULBS

Acum 1 an

Sa ne deie mici ca și noi avem drepturi!!! Mici subventionati!!!! Carnea de mici gratuita!!! Avem excedent si nu avem proiecte!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus