Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-15°C

Pașii juridici în urma invalidării mandatului primarului ales Astrid Fodor: Se poate ajunge la alegeri anticipate în municipiul Sibiu

Pașii juridici în urma invalidării mandatului primarului ales Astrid Fodor: Se poate ajunge la alegeri anticipate în municipiul Sibiu

Judecătoria Sibiu a anunțat astăzi că a invalidat cererea Biroului Electoral al Circumscripției Municipale Sibiu de validare a mandatului primarului Astrid Fodor. Primarul ales al Sibiului poate face însă apel la această decizie, care, conform Codului Administrativ, trebuie depusă în termen de două zile de la anunțul de invalidare.

Eventualul apel care va fi formulat de Astrid Fodor va fi judecat de Tribunalul Sibiu, în termen de 5 zile de la sesizare, hotărârea fiind definitivă. În situația în care și Tribunalul Sibiu constată că mandatul nu poate fi validat, atunci Guvernul, pe baza solicitării prefectului, stabilește data alegerilor. ”Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile legi”, se arată în art 149, alin. 8 din Codul Administrativ.

Articolul 149 – Validarea alegerii primarului – din Codul Administrativ

(1) Mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă. Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii.

(2) Invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.

(3) Încheierea judecătoriei privind validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarului se comunică de îndată prefectului și secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, care are obligația aducerii la cunoștință publică prin afișarea acesteia la sediul unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare.

(4) În termen de 2 zile de la aducerea la cunoștință publică, cei interesați pot formula apel împotriva încheierii judecătoriei de validare sau invalidare a alegerii primarului la tribunal.

(5) Apelul se soluționează de tribunal în termen de 5 zile de la sesizare, hotărârea fiind definitivă. Hotărârea se comunică de îndată prefectului, secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, primarului declarat ales și se aduce la cunoștință publică.

(6) Pronunțarea încheierii judecătoriei, respectiv pronunțarea hotărârii tribunalului se poate amâna, o singură dată, cel mult 24 de ore, iar termenul pentru motivarea încheierii, respectiv a hotărârii este de cel mult 48 de ore de la pronunțare.

(7) Rezultatul validării sau invalidării alegerii primarului se prezintă în prima ședință privind ceremonia de constituire sau, după caz, într-o ședință extraordinară a consiliului local.

(8) În caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor locale, pe baza solicitării prefectului, stabilește data alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile legii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2977

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Bebe Bebe

Acum 2 ani

And justice for all !!!!!!!!
Raspunde

George Pann

Acum 2 ani

Oare cat o fi platit PNL-ul acestei judecatoare, pentru a putea pune mana pe tot judetul, total ? Doar Fodor nu mai e de la PNL si trebuie data jos, este ?
Raspunde

New Sibian

Acum 2 ani

OLE OLE, ASTRID FODOR NU MAI E!!!! Doamna jude, sarutari de mâini!!!
Raspunde

Ion So

Acum 2 ani

PNL-ule, grija mare, azi esti sus maine jos daca urmezi calea PSD.

Raspunde

Leonard Lomota

Acum 2 ani

Tipic românesc. Eu cred că Doamna Primar Fodor trebuie lăsată în pace să-si ducă la bun sfarsit mandatul. PNL vrea să pună mâna pe ciolan dar nu asa.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus