Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Care sunt principalele greșeli pe care le fac sibienii în colectarea selectivă a deșeurilor?

Care sunt principalele greșeli pe care le fac sibienii în colectarea selectivă a deșeurilor?

Gradul de succes al sistemului de colectare selectivă a deșeurilor implementat la Sibiu este direct legat de modul în care cetățenii sortează deșeurile. Cu cât aceștia respectă regulile de sortare, cu atât sistemul are un grad de eficiență mai ridicat: la groapa de gunoi sunt depuse cantități mai mici de deșeuri, iar din valorificarea deșeurilor reciclabile sortate și a deșeurilor rezultă sume mai mari de bani, care se întorc în bugetele localităților pentru susținerea funcționării sistemului.

Operatorii din domeniu arată că principalele erori pe care cetățenii le fac în sortarea deșeurilor sunt în ceea ce privește deșeurile depozitate în recipientele galbene, destinate deșeurilor din plastic și metal. “De multe ori, în aceste recipiente sunt depozitate și deșeuri reziduale. Dar, în același timp, observăm și faptul că în recipientele negre, destinate deșeurilor reziduale, mulți cetățeni depozitează și deșeuri reciclabile, precum PET-urile din plastic. Totodată, în recipientele pentru deșeurile reziduale sunt aruncate adesea și deșeurile electrocasnice, care se colectează gratuit în cadrul unor campanii separate. Practic, mulți cetățeni aruncă la rezidual toate deșeurile, inclusiv cele reciclabile și biodegradabile. Ar trebui mai multă atenție în sortarea acestora“, arată operatorii din domeniul colectării selective.

La Stația de sortare de la Șura Mică se vede cel mai bine cât de corect sortează sibienii deșeurile

Nerespectarea semnificației culorilor recipientelor de colectare a deșeurilor constituie, prin urmare, principalele greșeli ale cetățenilor, care afectează funcționarea sistemului de gestiune integrată a deșeurilor.

Totodată, există încă un grad mare de cetățeni care preferă să arunce deșeurile rezultate din lucrări de amenajare a imobilelor în recipientele pentru deșeurile reziduale. În acest caz, sibienii pot fie solicita alocarea unui container destinat deșeurilor rezultate din construcții fie, în cazul unor lucrări de mai mică amploare, pot solicita ridicarea acestor deșeuri precolectate în saci.

Reguli minime de sortare a deșeurilor biodegradabile și reciclabile

În recipientele de culoare maro (pentru deșeurile biodegradabile) se vor depune doar deșeuri precum frunze, iarbă, crengi, resturi de fructe și legume, pliculețe de ceai sau zaț de cafea, coji de fructe și legume.

În recipientele de culoare galbenă (pentru deșeurile din plastic și metal) se vor depune doar deșeuri precum pahare și tacâmuri de unică folosință, sticle de plastic (PET-uri), jucării vechi, pixuri stricate, doze de băuturi, cutii de conservă.

În recipientele de culoare albastră (destinate deșeurilor din hârtie și carton) se vor depune doar deșeuri precum cutii de pantofi, cutii de aparatură electrocasnică, plicuri, fotografii, pahare de carton, etichete de haine, pungi de cadouri etc.

În recipientele de culoare verde (pentru deșeurile din sticlă) se vor depune doar deșeuri precum sticle și borcane goale, resturi de geamuri etc.

 

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda comunității

 

Parteneri:

Soma

Clinica Ofta Total

Azets

CineGold

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2995

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus