Vineri,
28.01.2022
Parțial Noros
Acum
3°C

Fostul viceprimar al Sibiului, propus pentru administrarea Romgaz. ”Am în vedere gândirea economică de ansamblu”

Fostul viceprimar al Sibiului, propus pentru administrarea Romgaz. ”Am în vedere gândirea economică de ansamblu”

Ministrul Economiei, în calitate de reprezentant al Statului Român – acționar majoritar al Romgaz, propune ca în consiliul de administrație al societății să fie cooptat și Virgil Popa, liberalul care a fost viceprimar al Sibiului timp de aproape zece ani.

Virgil Popescu, în calitate de ministrul al Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, propune intrarea lui Virgil Popa în Consiliul de administrație al Romgaz alături de alte două nume, care să reprezinte astfel interesele Statului Român, care deține 70% din acțiunile societății naționale de gaze naturale.

”Cu privire la punctul 7 al ordinii de zi, «Alegerea Consiliului de administrație al Societății naționale de gaze naturale Romgaz SA prin metoda votului cumulativ», formulăm următoarele propuneri de candidați: Firu Cristian, Andrei Dimitriu, Popa Virgil”, se arată în adresa transmisă conducerii administrative a Romgaz sub semnătura lui Virgil Popescu.

”Eu am trimis CV-ul în urmă cu aproximativ două săptămâni și chiar nu știam dacă va fi sau nu acceptată candidatura mea. De fapt, este prima dată când aflu că a fost promovată candidatura mea”, declară Virgil Popa, pentru Turnul Sfatului. Referitor la aportul pe care fostul viceprimar îl poate aduce la Romgaz (având în vedere specificul societății și pregătirea sa profesională), Virgil Popa consideră că regulile administrării unei companii nu cer obligatoriu și pregătire de specialitate. ”Nu este vorba de o funcție executivă, iar eu consider că documentațiile care ajung în discuția Consiliului de administrație sunt întocmite de specialiști. În spatele oricăror decizii ale unui astfel de consiliu de administrație sunt studii și proiecte întocmite de profesioniști. Pentru apartenența mea la consiliul de administrație al Romgaz eu am în vedere gândirea economică de ansamblu, nu cea strict de specialitate în domeniul gazelor naturale, în cazul de față”, a adăugat Virgil Popa.

Adresa semnată de Virgil Popescu, ministrul Economiei

Candidatura lui Virgil Popa pentru consiliul de administrație al Romgaz va fi suspusă discuțiilor în ședința Adunării generale a acționarilor societății programată pentru 23 octombrie. Ceilalți doi candidați propuși de ministrul Economiei provin tot din zone fără legătură cu industria energetică. Cristian Firu este controlor de trafic în cadrul Direcției regionale de drumuri și poduri Craiova, iar Andrei Dimitriu – consilier al vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente.

Virgil Popa este unul din cei mai înstăriți aleși pe care i-a avut Sibiul. Înainte de a deveni viceprimar (perioada 2007 - 2016), a derulat tranzacții în domeniul substanțelor de combatere a dăunătorilor în agricultură. A investit și în societăți care activează în domeniul medical și are, în continuare, investiții în dezvoltarea de ansambluri imobiliare.

Membru de partid din 1992 (din Alianța Civică Sibiu a ajuns, prin absorbție, liberal), Virgil Popa este prim vicepreședinte al organizației municipale a PNL Sibiu din 1996. Conform ultimei declarații de avere făcută publică și completată în 2018 în calitate de consilier local al municipiului Sibiu, Virgil Popa are împreună cu soția sa peste 14.000 de mp de teren intravilan, trei spații comerciale, două case și mai multe apartamente. În conturi, Virgil Popa declara în primăvara anului 2018 depozite în sumă de peste 1,1 milioane de euro și aproape două milioane de lei, la care se adăugau împrumuturi acordate în nume personal echivalent a peste un milion de euro.

Virgil Popa nu este singurul fost viceprimar al Sibiului care a cochetat cu Romgaz-ul. Eugen Mitea, viceprimarul care l-a precedat, a fost numit director general adjunct în 2007, tot în contextul unei guvernări liberale și a unui control politic liberal asupra Ministerului Economiei. În urma celor 11 luni cât a stat în funcția de director general adjunct, numele lui Eugen Mitea a ajuns să fie citat și într-un dosar întocmit de DNA, care – în cele din urmă – s-a dovedit a nu-l incrimina de fapte penale.

Cea mai mare companie din județul Sibiu, cu importanță strategică în sistemul energetic românesc, Romgaz trece printr-o perioadă mai puțin fericită. Cifra de afaceri a Romgaz a scăzut în primul semestru al anului la 2,193 de miliarde de lei (de la 2,874 de miliarde în perioada similară din 2019) în contextul în care consumul de gaze naturale la nivel național a crescut ușor. Practic, cota de piață a Romgaz a scăzut cu aproape opt procente. În ceea ce privește profitul net, scăderea este de aproape 18 procente: 800,8 milioane de lei profit net în primele șase luni din 2020, față de 975,9, în perioada ianuarie – iunie 2019.

Vizualizari: 4021

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Pro Sibieni

Acum 1 an

Nu este de ajuns că fostul viceprimar, punctat de ANI ca fiind incompatibil, este milionar în euro, îl mai trimiteți în Consiliul de Administrație să mai”suplimenteze” bugetul personal cu zeci de mii de euro. Halal atitudine din partea PNL-iștilor!!!! Continuați să îi votați!
Raspunde

@ Pro Sibieni

Acum 1 an

Este milionar in euro pentru ca este antreprenor de meserie, cu businessuri in mai multe domenii, iar in perioada in care a activat ca viceprimar, a fost suspendat din toate calitatile respective. Imi cer scuze in numele lui pentru ca nu este de meserie vanzator de inghetata ca sa fii tu multumit ca are un venit de mizerie.
Raspunde

Adriana Cazan

Acum 1 an

Ce sa facă domnul Popa Virgil la Romgaz?Poate își aduce aminte de numele de Cazan caci am fost în audiență la domnia lui când era viceprimar în legătură cu o conductă de gaz pusă pe proprietate mea tocmai de cei de la Romgaz si aprobat de Primaria Sibiu fara a lua nici o masura. O rusine fara margini pentru ei .Va face doar pentru interesul sau si atat
Raspunde

Mc D

Acum 1 an

Pai cum ce sa faca ? Probabil ca nu si-a recuperat contributia trimisa catre partid pentru postul de viceprimar al Sibiului si acum mai sunt ceva restante de incasat...cum partidul nu mai are de unde, se numesc fostii donatori si sponsori in functii importante unde salariile lunare depasesc probabil 6-7000€ dar asta fara sporurile de performanta si de stres!!! Sa lasam politica , ca oricum nu putem schimba nimic in tara asta...pleaca ai nostri, vin ai nostri....ciclu fara sfarsit!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus