Ministrul Economiei, în calitate de reprezentant al Statului Român – acționar majoritar al Romgaz, propune ca în consiliul de administrație al societății să fie cooptat și Virgil Popa, liberalul care a fost viceprimar al Sibiului timp de aproape zece ani.
Virgil Popescu, în calitate de ministrul al Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, propune intrarea lui Virgil Popa în Consiliul de administrație al Romgaz alături de alte două nume, care să reprezinte astfel interesele Statului Român, care deține 70% din acțiunile societății naționale de gaze naturale.
”Cu privire la punctul 7 al ordinii de zi, «Alegerea Consiliului de administrație al Societății naționale de gaze naturale Romgaz SA prin metoda votului cumulativ», formulăm următoarele propuneri de candidați: Firu Cristian, Andrei Dimitriu, Popa Virgil”, se arată în adresa transmisă conducerii administrative a Romgaz sub semnătura lui Virgil Popescu.
”Eu am trimis CV-ul în urmă cu aproximativ două săptămâni și chiar nu știam dacă va fi sau nu acceptată candidatura mea. De fapt, este prima dată când aflu că a fost promovată candidatura mea”, declară Virgil Popa, pentru Turnul Sfatului. Referitor la aportul pe care fostul viceprimar îl poate aduce la Romgaz (având în vedere specificul societății și pregătirea sa profesională), Virgil Popa consideră că regulile administrării unei companii nu cer obligatoriu și pregătire de specialitate. ”Nu este vorba de o funcție executivă, iar eu consider că documentațiile care ajung în discuția Consiliului de administrație sunt întocmite de specialiști. În spatele oricăror decizii ale unui astfel de consiliu de administrație sunt studii și proiecte întocmite de profesioniști. Pentru apartenența mea la consiliul de administrație al Romgaz eu am în vedere gândirea economică de ansamblu, nu cea strict de specialitate în domeniul gazelor naturale, în cazul de față”, a adăugat Virgil Popa.
Adresa semnată de Virgil Popescu, ministrul Economiei
Candidatura lui Virgil Popa pentru consiliul de administrație al Romgaz va fi suspusă discuțiilor în ședința Adunării generale a acționarilor societății programată pentru 23 octombrie. Ceilalți doi candidați propuși de ministrul Economiei provin tot din zone fără legătură cu industria energetică. Cristian Firu este controlor de trafic în cadrul Direcției regionale de drumuri și poduri Craiova, iar Andrei Dimitriu – consilier al vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente.
Virgil Popa este unul din cei mai înstăriți aleși pe care i-a avut Sibiul. Înainte de a deveni viceprimar (perioada 2007 - 2016), a derulat tranzacții în domeniul substanțelor de combatere a dăunătorilor în agricultură. A investit și în societăți care activează în domeniul medical și are, în continuare, investiții în dezvoltarea de ansambluri imobiliare.
Membru de partid din 1992 (din Alianța Civică Sibiu a ajuns, prin absorbție, liberal), Virgil Popa este prim vicepreședinte al organizației municipale a PNL Sibiu din 1996. Conform ultimei declarații de avere făcută publică și completată în 2018 în calitate de consilier local al municipiului Sibiu, Virgil Popa are împreună cu soția sa peste 14.000 de mp de teren intravilan, trei spații comerciale, două case și mai multe apartamente. În conturi, Virgil Popa declara în primăvara anului 2018 depozite în sumă de peste 1,1 milioane de euro și aproape două milioane de lei, la care se adăugau împrumuturi acordate în nume personal echivalent a peste un milion de euro.
Virgil Popa nu este singurul fost viceprimar al Sibiului care a cochetat cu Romgaz-ul. Eugen Mitea, viceprimarul care l-a precedat, a fost numit director general adjunct în 2007, tot în contextul unei guvernări liberale și a unui control politic liberal asupra Ministerului Economiei. În urma celor 11 luni cât a stat în funcția de director general adjunct, numele lui Eugen Mitea a ajuns să fie citat și într-un dosar întocmit de DNA, care – în cele din urmă – s-a dovedit a nu-l incrimina de fapte penale.
Cea mai mare companie din județul Sibiu, cu importanță strategică în sistemul energetic românesc, Romgaz trece printr-o perioadă mai puțin fericită. Cifra de afaceri a Romgaz a scăzut în primul semestru al anului la 2,193 de miliarde de lei (de la 2,874 de miliarde în perioada similară din 2019) în contextul în care consumul de gaze naturale la nivel național a crescut ușor. Practic, cota de piață a Romgaz a scăzut cu aproape opt procente. În ceea ce privește profitul net, scăderea este de aproape 18 procente: 800,8 milioane de lei profit net în primele șase luni din 2020, față de 975,9, în perioada ianuarie – iunie 2019.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: administrație , Romgaz , Virgil Popa
Vizualizari: 4567
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Alzara 1918
Acum 2 ore
Unul
Acum 2 ore
Ron
Acum 3 ore
Unul
Acum 3 ore
Ion