Aproximativ un milion de euro au fost investiți în modernizarea Căii Cisnădiei, la intrarea în oraș dinspre cartierul Arhitecților. Turnul Sfatului a verificat impactul investiției asupra traficului, atât dimineața, cât și seara.
”Doar de la pompă (benzinăria de la intrarea în Sibiu – n.r.) în jos, doar de acolo se circulă mai bine”, spune unul din zecile de șoferi care, în jurul orei 07:00 dimineața, se oprește în coloana cu o lungime de aproape un kilometru, pe sensul de intrare în Sibiu. Coloana își ”trage seva” dimineață de dimineață dintre sutele de blocuri și case ridicate în ultimii ani în cartierul Arhitecților de pe teritoriul orașului Cisnădie.
În dimineața în care am ”testat” efectele lucrărilor de modernizare a Căii Cisnădiei, în urma cărora pe sensul de intrare în oraș au fost amenajate două benzi de circulație, vremea era răcoroasă, dar fără a vesti ploaia. ”Când plouă plec cu 10 – 15 minute înainte de ora 07:00, deoarece coloana se duce hăt, până către Seviș. Parcă se circulă un pic mai bine, căci nu mai e acel semafor și chiar dacă circuli încet, măcar circuli”, este părerea unui alt șofer, rostită prin geamul deschis al mașinii.
În diminețile ”fără ploaie”, coloana dinspre cartierul Arhitecților are o lungime medie de un km
Emil Sârbulescu, locuitor al cartierul Arhitecților, dar și paznic în zonă, nu este convins că lucrurile s-au schimbat foarte mult. ”Se circulă la fel de prost ca și înainte. Dacă mai stați puțin și așteptați o să vedeți cum se formează coloana către Cisnădie. Deci, nicio problemă: traficul e același”.
În fine, un taximetrist ”cu 15 ani vechime” are și o adăugire proprie. ”Acum e și pandemia asta, mulți de aici, din cartierul Arhitecților, încă lucrează de acasă, mai sunt și copii care nu mai merg temporar la școală. Căci, altfel, coloanele ar fi mai mari decât înainte de șantier”.
Șapte minute
În dimineața în care am verificat traficul pe sensul de intrare în Sibiu, o mașină care se așeza în capătul coloanei (care oscila în zona bisericii ridicată în cartierul Arhitecților) avea nevoie de aproximativ șapte minute pentru a ajunge la sensul giratoriu de la intersecția Căii Cisnădiei cu str. Gheorghe Dima.
Practic, mare parte din drum era parcursă cu viteza unui pieton, abia pe ultima sută de metri înainte de intrarea în oraș traficul fiind fluent. Pe porțiunea modernizată de către administrația Sibiului, după ce traficul se împărțea de pe una pe două benzi de circulație, traficul se derula cât se poate de lejer.
Atât dimineața, cât și seara, pe porțiunea lărgită a Căii Cisnădiei se circulă lejer. Dar numai pe porțiunea lărgită
Invers: coloanele rezistă
După amiaza, coloanele se formează pe celălalt sens de mers. Cam din zona intersecției cu str. Nicolae Iorga
Dacă dimineața se formează coloane la intrarea în Sibiu dinspre cartierul Arhitecților, după-amiaza coloanele se mută pe sensul opus, doar că nu pe porțiunea modernizată, ci înainte de aceasta. Practic, coloanele se formează pe teritoriul municipiului Sibiu din zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu Calea Cisnădiei. Porțiunea de 350 de metri pe care se formează coloana se parcurge, la volan, în aproximativ cinci minute și jumătate. ”Dacă e ceva diferit? Da, că acum văd că se formează cozi și pe strada Nicolae Iorga. În rest, nu văd mari diferențe decât o porțiune cu asfalt nou”, este părerea unei șoferițe.
Primăria e mulțumită
103.000 de lei, fără TVA, au costat întocmirea documentației și asistența tehnică pentru lucrările de lărgire parțială a Căii Cisnădiei. Pentru execuția propriu-zisă a lucrării, Primăria Sibiu a mai semnat un contract, în sumă de 4,46 de milioane de lei, fără TVA. Valoarea finală a contractului va fi, însă, mai mică, deoarece, după emiterea ordinului de începere a lucrărilor proiectul a fost modificat: porțiunea de 366 de metri dintre str. Gh. Dima și ieșirea din oraș a mai fost lărgită la trei benzi, în loc de patru câte erau planificate inițial.
Care este exact valoarea lucrărilor urmează a fi stabilit în cursul acestei săptămâni, arată reprezentanții Primăriei Sibiu. ”În prezent se lucrează la verificarea situațiilor de lucrări finale, a notelor de renunțare și a notelor de comandă suplimentară”.
În ceea ce privește rezultatul investiției, reprezentanții Primăriei Sibiu se arată mulțumiți. ”Din punctul de vedere al creșterii fluenței traficului, din studiul în teren realizat de reprezentanții Direcției Tehnice, precum și din feedback-ul primit din partea cetățenilor, considerăm că lucrarea și-a atins scopul, acela de a crește fluența traficului într-o zonă foarte aglomerată. Cu siguranță, efectul va fi și mai vizibil după ce va fi realizată lărgirea carosabilului și pe drumul județean care leagă Sibiul de cartierul Arhitecților din Cisnădie”, mai comunică reprezentanții Primăriei Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului.
Lărgirea drumului la trei benzi de circulație (dintre care două dedicate sensului spre Sibiu) a DJ 106C, de la podul Seviș la intrarea în Sibiu este o lucrare derulată la comanda Consiliului Județean Sibiu. Proiectul este implementat dinspre Seviș către Sibiu, iar în prezent se lucrează la noul pod care va avea patru benzi de circulație.
Ordinul de începere a lucrărilor pe DJ 106C a fost emis pe 3 septembrie. Lucrările sunt concentrate, în continuare, în zona noului pod peste Seviș
Pe tronsonul de drum în lungime de trei km, până la intrarea în Sibiu, vor fi amenajate și trei sensuri giratorii, patru stații de autobuz și un pasaj subteran pentru subtraversarea drumului județean de către bicicliști și pietoni. Lucrarea ar trebui finalizată în prima parte a verii anului 2021.
Vizualizari: 7110
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Adrian
Acum 4 ore
Dan
Acum 5 ore
X
Acum 5 ore
Dan
Acum 5 ore
Adrian