Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
-1°C

VIDEO Un milion de euro și trei benzi ”mai târziu”. Cum se circulă după lărgirea Căii Cisnădiei

VIDEO Un milion de euro și trei benzi ”mai târziu”. Cum se circulă după lărgirea Căii Cisnădiei

Aproximativ un milion de euro au fost investiți în modernizarea Căii Cisnădiei, la intrarea în oraș dinspre cartierul Arhitecților. Turnul Sfatului a verificat impactul investiției asupra traficului, atât dimineața, cât și seara. 

”Doar de la pompă (benzinăria de la intrarea în Sibiu – n.r.) în jos, doar de acolo se circulă mai bine”, spune unul din zecile de șoferi care, în jurul orei 07:00 dimineața, se oprește în coloana cu o lungime de aproape un kilometru, pe sensul de intrare în Sibiu. Coloana își ”trage seva” dimineață de dimineață dintre sutele de blocuri și case ridicate în ultimii ani în cartierul Arhitecților de pe teritoriul orașului Cisnădie.

În dimineața în care am ”testat” efectele lucrărilor de modernizare a Căii Cisnădiei, în urma cărora pe sensul de intrare în oraș au fost amenajate două benzi de circulație, vremea era răcoroasă, dar fără a vesti ploaia. ”Când plouă plec cu 10 – 15 minute înainte de ora 07:00, deoarece coloana se duce hăt, până către Seviș. Parcă se circulă un pic mai bine, căci nu mai e acel semafor și chiar dacă circuli încet, măcar circuli”, este părerea unui alt șofer, rostită prin geamul deschis al mașinii.

În diminețile ”fără ploaie”, coloana dinspre cartierul Arhitecților are o lungime medie de un km

Emil Sârbulescu, locuitor al cartierul Arhitecților, dar și paznic în zonă, nu este convins că lucrurile s-au schimbat foarte mult. ”Se circulă la fel de prost ca și înainte. Dacă mai stați puțin și așteptați o să vedeți cum se formează coloana către Cisnădie. Deci, nicio problemă: traficul e același”.

În fine, un taximetrist ”cu 15 ani vechime” are și o adăugire proprie. ”Acum e și pandemia asta, mulți de aici, din cartierul Arhitecților, încă lucrează de acasă, mai sunt și copii care nu mai merg temporar la școală. Căci, altfel, coloanele ar fi mai mari decât înainte de șantier”.

Șapte minute

În dimineața în care am verificat traficul pe sensul de intrare în Sibiu, o mașină care se așeza în capătul coloanei (care oscila în zona bisericii ridicată în cartierul Arhitecților) avea nevoie de aproximativ șapte minute pentru a ajunge la sensul giratoriu de la intersecția Căii Cisnădiei cu str. Gheorghe Dima.

Practic, mare parte din drum era parcursă cu viteza unui pieton, abia pe ultima sută de metri înainte de intrarea în oraș traficul fiind fluent. Pe porțiunea modernizată de către administrația Sibiului, după ce traficul se împărțea de pe una pe două benzi de circulație, traficul se derula cât se poate de lejer.

Atât dimineața, cât și seara, pe porțiunea lărgită a Căii Cisnădiei se circulă lejer. Dar numai pe porțiunea lărgită

Invers: coloanele rezistă

După amiaza, coloanele se formează pe celălalt sens de mers. Cam din zona intersecției cu str. Nicolae Iorga

Dacă dimineața se formează coloane la intrarea în Sibiu dinspre cartierul Arhitecților, după-amiaza coloanele se mută pe sensul opus, doar că nu pe porțiunea modernizată, ci înainte de aceasta. Practic, coloanele se formează pe teritoriul municipiului Sibiu din zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu Calea Cisnădiei. Porțiunea de 350 de metri pe care se formează coloana se parcurge, la volan, în aproximativ cinci minute și jumătate. ”Dacă e ceva diferit? Da, că acum văd că se formează cozi și pe strada Nicolae Iorga. În rest, nu văd mari diferențe decât o porțiune cu asfalt nou”, este părerea unei șoferițe.

 Primăria e mulțumită

103.000 de lei, fără TVA, au costat întocmirea documentației și asistența tehnică pentru lucrările de lărgire parțială a Căii Cisnădiei. Pentru execuția propriu-zisă a lucrării, Primăria Sibiu a mai semnat un contract, în sumă de 4,46 de milioane de lei, fără TVA. Valoarea finală a contractului va fi, însă, mai mică, deoarece, după emiterea ordinului de începere a lucrărilor proiectul a fost modificat: porțiunea de 366 de metri dintre str. Gh. Dima și ieșirea din oraș a mai fost lărgită la trei benzi, în loc de patru câte erau planificate inițial.

Care este exact valoarea lucrărilor urmează a fi stabilit în cursul acestei săptămâni, arată reprezentanții Primăriei Sibiu. ”În prezent se lucrează la verificarea situațiilor de lucrări finale, a notelor de renunțare și a notelor de comandă suplimentară”.

În ceea ce privește rezultatul investiției, reprezentanții Primăriei Sibiu se arată mulțumiți. ”Din punctul de vedere al creșterii fluenței traficului, din studiul în teren realizat de reprezentanții Direcției Tehnice, precum și din feedback-ul primit din partea cetățenilor, considerăm că lucrarea și-a atins scopul, acela de a crește fluența traficului într-o zonă foarte aglomerată. Cu siguranță, efectul va fi și mai vizibil după ce va fi realizată lărgirea carosabilului și pe drumul județean care leagă Sibiul de cartierul Arhitecților din Cisnădie”, mai comunică reprezentanții Primăriei Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului.

Lărgirea drumului la trei benzi de circulație (dintre care două dedicate sensului spre Sibiu) a DJ 106C, de la podul Seviș la intrarea în Sibiu este o lucrare derulată la comanda Consiliului Județean Sibiu. Proiectul este implementat dinspre Seviș către Sibiu, iar în prezent se lucrează la noul pod care va avea patru benzi de circulație. 

Ordinul de începere a lucrărilor pe DJ 106C a fost emis pe 3 septembrie. Lucrările sunt concentrate, în continuare, în zona noului pod peste Seviș

Pe tronsonul de drum în lungime de trei km, până la intrarea în Sibiu, vor fi amenajate și trei sensuri giratorii, patru stații de autobuz și un pasaj subteran pentru subtraversarea drumului județean de către bicicliști și pietoni. Lucrarea ar trebui finalizată în prima parte a verii anului 2021.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Eu Cisnadianul

Acum 1 an

Doar mie mi se pare ca s-au zgarcit cu vopseaua la marcajele din sensul giratoriu?
Raspunde

Leonard Lomota

Acum 1 an

Vă dați seama ce poluare este în zona aceea? Noxele eliminate de masini. Chiar este o bătaie de joc.
Raspunde

Sibian din Cartierul Arhitecților

Acum 1 an

Foarte bine întocmit articolul(incl. editarea secvențelor video). Felicitări!
Raspunde

Der Konig

Acum 1 an

Acel cartier, ca de altfel, toata zona, nu are ce cauta in UAT Cisnadie! Trebuie facuta presiune pe Guvern (oricare ar fi), pentru ca acele zeci de hectare sa apartina de UAT Sibiu! Problemele nu vor fi gestionate perfect, dar in tot cazul, mult mai bine! Nu poti sa ai un cartier la 10 m de tine dar care sa tina administrativ de o localitate aflata la 10 km.
Raspunde

Gigi Di

Acum 1 an

Ghetoul arhitectilor!
Raspunde

Yasser Din Cisiordania

Acum 1 an

Cisiordania si Gaza! Aia e Carttierul Arhitectilor! E si Selimbar si Cisnadie, dar tine de Sibiu!
Raspunde

Da H.

Acum 1 an

Ha-ha-haa, exact ca inainte, numai o inapta CA COra credea ca daca largeste drumul pe o portiune de 3-400m, rezolva o problema acuta de aglomeratie :) A spus bine cetateanul acela, stai sa vezi daca se va termina vrajala cu "lucrul" de acasa si vor incepe scolile sa fie facute in cladiri, nu "online" ...va veni si momentul ala.
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

Dar vai, serios? Pai cum? Bibu... da, ala care candida la Primaria Sibiu, isi facea poze prin cartierul Arhitectilor si se lauda ca problemele locuitorilor sunt si ale lui. In timp ce colegul de partid, huja... facea si el ce putea mai bine. Asta clar, inaintea alegerilor, ca dupa alegeri nu mai sunt si problemele lui ;)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Guguștiucul Pensat

Acum 1 an

Noi, cei de la USR, suntem singurii care putem rezolva aceste probleme!
Raspunde

Eu Shadow

Acum 1 an

Coadă se face până la Profi, pe Cedonia. Se blochează toată partea aia a orașului. Orice, dar să nu le bage cumva un autobuz în cartierul Arhitecților. Și da, acum e bine, să vezi când trece toată pandemia și trebuie iar toți să meargă la birou.
Raspunde

Soluția e la Cisnădie

Acum 1 an

Ce tot îi dați cu Primăria Sibiu!?! Vă plângeți la ușa greșită. Blocajele alea de trafic pot fi rezolvate doar acolo unde s-au creat, adică în Primăria Cisnădie. Consiliul Local Cisnădie este singura instituție care poate să decidă refacerea sistematizării în Cartierului Arhitecților. Mergeți la Huja și propuneți exproprierea unei benzi de câțiva metri din terenurile dezvoltatorilor pentru lărgirea DJ 106C.
Raspunde

Banda lui Moebius

Acum 1 an

Lătrați degeaba la poarta Primăriei Sibiu, fiindcă problema este în Cisnădie. Numai de-acolo poate porni soluția. Mergeți cu petiție la Huja să refacă sistematizarea zonei. Consiliul Local Cisnădie împreună cu Consiliul Județean pot lua decizia de a expropria o fâșie de câțiva metri pentru lărgirea cu încă o bandă a drumului județean 106C.
Raspunde

Iulia Neumann

Acum 1 an

Putea să facă și 6 benzi. În Arhitecților locuiesc 5.000 de oameni. Toți adulții de acolo lucrează și fac naveta automat în Sibiu. Copiii lor învață tot în Sibiu. Ei sunt secondați fix la intrare de fluxul imens dinspre cartierul Cireșica, care vine pe Siretului. Așa că orice i-ai face, tot o să ai trafic. Soluția asta nu îmbunătățește cu nimic, atât timp cât în continuare nu ai 3, 4 benzi ca în acea porțiune, ci 2 sau chiar sens unic. Iar până la intrare în oraș ai doar 2 benzi. E logic. Zona asta nu a fost concepută pentru un astfel de trafic. Și chiar dacă ar fi peste tot 4 benzi, până în bulevarde, până în centrul Sibiului, tot nu ar rezolva mare lucru, căci oamenii ăștia vin toți cu mașina personală. Ei au nevoie urgent de un transport în comun acolo, dar deh, Arhitecților ține de Cisnădie, nu de Sibiu, aici e buba.
Raspunde

@Iulia Neumann

Acum 1 an

Ai mare dreptate!Oare nu inteleg cei de la primarie ca nu se rezolva nimic pana nu se va face inca cel putin o iesire din Calea Cisnadiei,eventual prin Ariesului-Tursib-Dumbravii?Doar Dima si Rahovei nu pot prelua traficul chiar daca vine pe doua,patru sau zece benzi pana aici!
Raspunde

@ Iulia Neumann

Acum 1 an

Indiferent unde lucrează, ei plătesc taxele la Cisnădie, votează la Cisnădie, au apartamentul în Cisnădie, acolo trebuie rezolvată treaba. Tot prin lărgirea străzilor sau deschiderea unor artere noi prin zona fostei autobaze Tursib. Doar transportul în comun nu va rezolva problema, deoarece cei 5.000 care pleacă acum cu automobilele nu vor sări de mâine în autobuze, ci vor continua să blocheze traficul în continuare.
Raspunde

Zzz Zzz

Acum 1 an

Cate scoli si gradinite exista in cartierul arhitectilor, unde locuiesc 5000 de oameni?
Raspunde

ASA NU

Acum 1 an

Nicio gradinita ,nicio scoala, niciun obiectiv de utilitate publica. Peste tot numai blocuri si parcari, in zona care a fost reglementata ca zona rezidentiala cu locuinte individuale.Sunt pline sertarele primariei si a altor institutii ale statului de sesizarile locuitorilor pentru stoparea emiterii de autorizatii de constructie pentru blocuri, oriunde si oricum. Cosmarul urbanistic , cu toate urmarile generate,este oglinda incompetentei serviciului arhitect sef din ultimii 5 ani. Calitatea vietii locuitorilor din acest cartier , nu a fost niciodata prioritatea primarului sau a consilierilor locali. Cei care si-au construit locuinte individuale,conform documentatiilor de urbanism aprobate, s-au trezit sufocati de blocuri si parcari. Inactiunea institutiilor statului este cauza principala a tot ce s-a intamplat in Cartierul Arhitectilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus