Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Ce trebuie să se întâmple cu deșeurile din construcții?

Ce trebuie să se întâmple cu deșeurile din construcții?

Este o imagine adesea întâlnită cea a mormanelor de moloz, cărămizi și alte resturi din construcții, aruncate pe marginea drumurilor, a pădurilor și a râurilor. Sibienii au alte variante la care trebuie să apeleze când vine vorba de astfel de deșeuri.

Deșeurilor provenite din gospodării și generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor trebuie predate operatorului SC Soma SRL. "Deșeurile din construcții provenite de la populație sunt deșeuri solide generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor proprietate individuală. În mod uzual, aceste deșeuri conțin beton, ceramică, cărămizi, țigle, materiale pe bază de ghips, lemn, sticlă, materiale plastice, metale, materiale de izolație și altele asemenea", arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sibiu, cea care asigură implementarea proiectului de colectare selectivă la nivelul județului.

Cu alte cuvinte, înaintea demarării unui șantier care va produce deșeurile din construcții, sibienii trebuie să contacteze operatorul SC Soma SRL fie prin telefon (0269 988), fie prin intermediul e-mailului ([email protected]), în vederea obținerii unui recipient (containere metalice standardizate) pentru depozitarea deșeurilor din construcții. Plata serviciilor va fi făcută în în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu generatorul de deșeuri.

După preluarea acestor deșeuri rezultate din construcții și demolări, cei de la Soma vor recupera materialele reutilizabile, iar cele care nu pot fi valorificate sunt transportate la depozitul conform de la Cristian (groapa de gunoi). 

Amenzi

Este interzisă abandonarea și depozitarea deșeurilor din construcții și demolări pe domeniul public sau privat al autorității administrației publice locale. La nivelul fiecărei localități au fost adoptate hotărâri care stabilesc și cuantumul amenzilor pentru cei care încalcă aceste recomandări. Spre exemplu, în municipiul Sibiu Consiliului Local a adoptat hotărârea 210/2001, pentru aprobarea normelor și regimul contravențiilor privind gospodărirea, păstrarea ordinii și liniștii publice, comerț și transport în municipiul Sibiu. Potrivit prevederilor actualizate ale acestei hotărâri, sibienii persoane fizice care nu respectă regulile în ceea ce privește deșeurile din construcții sunt pasibil de amenzi cuprinse între 300 și 500 de lei, iar sibienii persoane juridice pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

 

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda comunității

 

Parteneri:

Soma

Clinica Ofta Total

Azets

CineGold

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2979

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus