Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
9°C

Primăria Sibiu: Zona verde de pe bulevardul Corneliu Coposu, curățată prin filtre de aer 

Primăria Sibiu: Zona verde de pe bulevardul Corneliu Coposu, curățată prin filtre de aer 

În cadrul programului de bugetare participativă 2019, un sibian a propus un proiect care prevedea instalarea unor filtre de aer în zonele intens circulate ale orașului pentru a curăța aerul. Primăria Sibiu implementează acest proiect și urmează să instaleze într-un proiect pilot 6 astfel de dispozitive pe bulevardul Corneliu Coposu.

Direcția Tehnică a căutat cea mai bună soluție ce poate fi adaptată și poate funcționa în Sibiu. Biofiltrele propuse nu se potriveau din punct de vedere al climei, dar s-a identificat un dispozitiv similar.

„Vom instala în această săptămână 6 filtre speciale care curăța aerul prin absorbția unor particule nocive generate de traficul auto. Aceste dispozitive vor fi instalate pe bulevardul Corneliu Coposu, una dintre cele mai tranzitate artere din oraș, creând astfel o perdea de protecție pentru parcul dintre str. Gimnasticii și bulevardul Coposu. Dacă proiectul va genera rezultate pozitive, intenționăm să extindem această soluție și în alte zone”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Filtrele achiziționate au formă cilindrică și vor fi montate în jurul stâlpilor de iluminat public, fiind conectate la rețeaua de electricitate. Acestea vor atrage și vor reține prin ionizare particule nocive fine, aflate în suspensie în aer, care dăunează sănătății. Filtrele sunt ușor de întreținut și sunt confecționate din materiale rezistente, ceea ce le face durabile.

Pentru a măsura eficiența acestor filtre, împreună cu acestea au fost achiziționate și două stații de măsurare a calității aerului din punctul de vedere al tipului de particule pe care dispozitivele le curăță.   

 

Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing

Primăria Municipiului Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

2 Cents

Acum 1 an

Din pacate solutia nu are cum sa aduca beneficii serioase. Daca era instalata intr-un tunel sau parcare subterana, da, era ceva. Dar asa nu cred ca va aduce vreun beneficiu palpabil. Solutia cea mai eficienta ramane scoaterea din trafic a vehiculelor poluante si inlocuirea lor cu unele cat mai putin poluante (scutere, motociclete, autoturisme, autobuze, si camioane). Uneltele cele mai eficiente ar trebui sa fie taxele si impozitele aplicate corect plus bonusuri sau scutiri de impozite pentru cei care se conformeaza.
Raspunde

Co Pac

Acum 1 an

Daca se plantează copaci adulți intre stâlpi efectul este mult mai benefic decât filtrele astea. Filtrele nu au efect decât in incinte închise, la exterior cea mai eficienta soluție este sa plantezi copaci adulți, de preferat care sunt mereu verzi din specia coniferelor combinat cu foioase, au un aspect plăcut, absorb praf si zgomot, sunt un adăpost pentru păsări cântătoare care mai îndulcesc sunetul de motoare. In toate zonele din oraș daca se plantează un mix de conifere cu foioase copaci adulți pe marginea drumului care absorb foarte mult praf zgomot si substanțe nocive si funcționează fără curent, au un aspect plăcut, produc oxigen.
Raspunde

Verax V

Acum 1 an

Frectie cu apa de ploaie la picior de lemn. Ce fel de filtre is alea si cum exact functioneaza? Tin minte ca erau niste proiecte prin china la un moment dat cu niste statii imense(de dimensiune unor cladiri) de filtrare a aerului si concluziile au fost ca nu merita si ca efectele sunt aproape insesizabile. Solutia e eliminarea cauzei si anume a masinilor poluante nu montarea de filtre inutile. Daca vreti rezultate faceti banda 1 doar pentru autobuze si biciclete. Dupa ce termina bizonii de facut spume, peste un an asa, o sa avem si mai multi biciclisti si aer mai curat.
Raspunde

Vasalie Margineanu

Acum 1 an

Cum dracu sa inlocuiesti copacii care produc oxigen, filtreaza si retin particule de praf cu niste filtre "la supra pret". PS. Acum cativa ani de pe acelasi bulevard Corneliu Coposu (mai in stanga imagini) au defrisat cativa zeci de copaci ca sa faca loc unor parcari cu taxa.(PNL+PSD+FDGR= aceias mizerie)
Raspunde

Don Quijote

Acum 1 an

E la mintea cocoșului ca sunt bani aruncati. Cat la suta din aerul din zona Coposu va trece prin filtrutele de pe stalpi? Bai, sa arunci cu banii asa mi se pare ofensator fata de cetatenii orasului care se trudesc ca sa poata plati taxe si impozite. Mai bine foloseau banii sa monteze un sistem de irigat pentru spatiile verzi de pe Coposu ca tot sunt uscate cand nu ploua .
Raspunde

Miki Maus

Acum 1 an

Nu se prea potriveste proiectul din bugetarea particpativa https://bugetareparticipativa.sibiu.ro/proiecte/citytree/ . Propunerea era pe baza unor culturi de mușchi care atrag poluanți. vad ca Primaria Sibiu a transformat in aparat de ozonizare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus