Joi,
03.12.2020
Cer Senin
Acum
-4°C

Iohannis: alegerile parlamentare sunt esențiale, tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară

21 Octombrie 2020 19:59

Iohannis: alegerile parlamentare sunt esențiale, tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară

Alegerile trebuie să aibă loc la termen și sunt esențiale, pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă, a spus președintele României, miercuri, într-o conferință de presă. 

"Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistență ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor, în ciuda situației epidemiologice actuale, și că acestea se pot amâna. Nimic mai fals! Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ și legitimat prin votul cetățenilor. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit sau cu mai multe șanse peste câteva luni" a declarat Klaus Iohannis.

Președintele crede că alegerea unui nou Legislativ legitimat prin vot este esențială pentru gestionarea situației epidemiologică, care este îngrijorătoare, "dar pandemia nu va lua sfârșit, mă tem, nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor".

 "Alegerile trebuie să aibă loc la termen! Este fundamental pentru modul în care vom gestiona la începutul anului viitor pandemia, dar și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție, să avem o nouă majoritate parlamentară solidă și un Guvern susținut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României.

Actuala majoritate pesedistă este una ilegitimă, care nu mai reflectă de o bună bucată de timp voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică și nereprezentativă din martie, de când ne confruntăm cu această epidemie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize sanitare, așa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă! Actuala majoritate pesedistă a întârziat și chiar a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.

Trebuie să fim cu toții onești față de cetățeni și să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparență. Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit, mă tem, nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor. Mecanismele democratice ale funcționării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert - mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu și legi organice, care sunt extrem de importante. Vă dați seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunță a fi foarte grea, să nu avem Parlament funcțional.

Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară, tocmai pentru că traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social, trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Legislativ cu puteri depline" a mai spus Președintele.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus