Duminică,
16.05.2021
Parțial Noros
Acum
12°C

Ești veriga slabă!

Ești veriga slabă!

La măcelărie nu pot intra mai mult  de nouă persoane. Este un calcul făcut în funcție de dimensiunea spațiului. Cu toate acestea, deși sunt doar două persoane înăuntru, restul stau afară. Distanțați. Cu mască. După ce cei doi clienți pleacă, iese casierița: ”Vă rog, poftiți! Puteți intra până la nouă persoane”, le spune oamenilor. ”Mulțumim, e mai sigur afară”, răspunde o doamnă trecută bine de prima tinerețe. Ceilalți încuviințează și nu intră decât trei persoane. Restul așteaptă.

În oraș nu am văzut pe nimeni care să nu poarte mască. Nici măcar o singură persoană. Mai mult, sunt numeroși șoferi care poartă masca la volan, atunci când au pe altcineva în mașină. Dar nu numai. Am întrebat care-i rostul purtării măștii la volan, atunci când ești singur. ”E riscant să tot manevrezi masca. O dai, o pui, riști ca între timp să fi atins altceva. Mai bine o ții mereu”, vine răspunsul.

În biserică, slujbele se țin în continuare. Fără boxe, fără procesiuni în curte sau în mijlocul străzii. Un număr limitat de enoriași, în funcție tot de dimensiunea spațiului, poate intra să participe la ceremonie - restul, poate săptămâna viitoare.

La cafenea, înainte să se închidă de tot, vedeam doamne care stăteau cu masca pe față. Pauza la protecție exista doar atunci când sorbeau din ceașcă. Teoretic, legea le permitea să dea măștile jos. S-au gândit, însă, că e mai sigur așa.

La frizerie, fiecărui client i se pune la dispoziție o pungă pentru poșetă sau servietă, astfel încât obiectul să nu atingă nimic altceva. Evident, punga este aruncată după ce clienții părăsesc incinta.

Sunt zeci de astfel de reguli la care oamenii recurg fără a fi împinși neapărat de la spate de vreo lege. Cu toate acestea, Italia, țara din care vă comunic aceste lucruri, e lovită din nou, puternic, de răspândirea coronavirusului. Nu e suficient sută la sută nici măcar atunci când respecți tot ceea ce e legal și-ți mai iei și responsabilități în plus. Concluzia celor de aici este că transmisia virusului se face în familie. În cercul de prieteni, ori la locul de muncă. Atunci când lași orice măsură de precauție la o parte, pentru că te știi alături de cei dragi, de prieteni. Atunci când îți vizitezi nașii de cununie, prietenii, nepoții, verii. E suficientă o simplă verigă slabă, încât toți să sufere, apoi.

Sunt cifre în creștere în Italia, în condițiile în care oamenii pe care îi văd chiar sunt responsabili, înțeleg și încearcă să nu fie ei breșa. Tind să cred că vor reuși să aplatizeze curba mai curând decât noi. Se înțelege de ce.

Vizualizari: 11115

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus