Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

”Profit maxim, în defavoarea interesului public”. Arhitecții cer Primăriei să apere ”grădina publică istorică” de pe bd. Victoriei

”Profit maxim, în defavoarea interesului public”. Arhitecții cer Primăriei să apere ”grădina publică istorică” de pe bd. Victoriei

Autorizarea unor clădiri cu patru sau cinci niveluri supraterane în spatele Reședinței de vară a mitropoliților, de pe bulevardul Victoriei din Sibiu, pune în pericol caracterul de ”grădină publică istorică” a locului, avertizează arhitecții sibieni. Aceștia solicită administrației locale să echilibreze indicatorii urbanistici propuși în zonă în cadrul unui proiect care are aspectul ”unei dezvoltări punctuale pentru profit maxim, în defavoarea vecinătăților, respectiv a interesului public”.

Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea, atrage atenția conducerii Primăriei Sibiu și urbaniștilor acestei instituții că recentul proiect de dezvoltare a unui ansamblu mixt (comercial și de locuire) propus pe strada Theodor Neculuță pune în pericol echilibrul zonei. Pe strada respectivă (paralelă cu bulevardul Victoriei) a fost inițiat un plan urbanistic pentru zone construite protejate (PUZCP), în baza căruia - în zona din spatele Reședinței de vară a mitropoliților și a fostului Seminar evanghelic din Sibiu – să fie ridicat un ansamblu cu subsoluri cu rol de parcări, spații comerciale la parter plus alte două sau trei etaje și etaj retras în care să fie amenajate locuințe.

Una din principalele observații ale arhitecților sibieni referitoare la acest proiect este aceea că, în forma în care a fost supus consultării publice, va duce la crearea unor majore dezechilibre urbanistice. 

Și asta deoarece pe terenul pe care se intenționează această investiție, atât procentul de ocupare a terenului, cât și coeficientul de utilizare a acestuia sunt cu mult mai mari decât a tuturor celorlalte parcele învecinate. Mai precis, procentul de ocupare a terenului pentru parcela pe care se vrea ridicată noua clădire cu subsol (sau demisol) și patru niveluri supraterane este propus să ajungă la 55%. Comparativ cu parcelele vecine care au POT-uri cuprinse între 15% și maxim 30%. La fel, și coeficientul de utilizare a terenului propus – de 1,92 – este cu mult mai mare decât cel al celorlalte parcele (pentru care CUT-ul maxim este propus a fi între 0,3 și 0,9). O astfel de împărțire a indicatorilor urbanistici este un semn de investiție care va afecta interesul public, sunt de părere arhitecții sibieni.

”Privind ansamblul zonei reglementate se observă un dezechilibru major al indicatorilor urbanistici în favoarea parcelei inițiatoare, înconjurată de parcele cu inițiatori urbanistici semnificativi mai mici, ceea ce va determina un conflict funcțional în zonă, specific unei dezvoltări punctuale pentru profit maxim, în defavoarea vecinătăților, respectiv a interesului public. Propunere: echilibrarea indicatorilor urbanistici (marcați cu roșu în tabel) pentru reducerea impactului negativ al îndesirii urbanistice propuse prin prezenta documentație”, se arată în adresa transmisă autorităților locale de Ion-Cristian Șandru, președintele filialei Ordinului Arhitecților.

Spațiul verde trebuie să rămână predominant

O discuție mai aprofundată este necesară în cadrul acestui proiect având în vedere profilul istoric al zonei: acela de grădină urbană publică. ”... caracter de care trebuie ținut cont la o îndesire urbanistică precum cea propusă prin prezentul PUZCP. Indiferent de mobilarea propusă, spațiul verde trebuie să rămână dominant pe toate cele patru parcele ale zonei reglementate prin PUZCP”, arată președintele filialei sibiene a OAR. Mai mult, acesta observă și faptul că documentația urbanistică nu a fost realizată pe baza datelor reale, din teren, în ceea ce privește spațiul verde, preluând doar informații generale din Planul urbanistic general al Sibiului. Tocmai de aceea, arhitecții sibieni propun ”detalierea situației din teren a spațiilor verzi, inclusiv pe parcela inițiatoare, ținând cont de caracterul (încă prezent) de grădină publică istorică”. ”Pentru aceasta propunem completarea PUZCP cu cartarea arborilor maturi din zonă și suprapunerea ei peste mobilarea urbanistică propusă”, se mai arată în adresa trimisă de OAR atât conducerii Primăriei, cât și urbaniștilor din Primărie, consilierilor locali, dar și arhitectului care a realizat proiectul în discuție.

Tot pentru a păstra cât mai mult din spațiul verde al zonei, arhitecții mai propun reanalizarea parcajelor propuse. Pentru care, cei care au inițiat proiectul, au ”copiat” ceea ce scrie în PUG arătând că ”maxim 20% din parcelă să fie ocupată cu parcaje și circulații”. ”Pentru conservarea caracterului de grădină urbană publică din zona istorică studiată este necesar ca parcajele să fie amplasate obligatoriu la subsol, cu păstrarea câtorva locuri de parcare la suprafață, pentru vizitatori, conform prevederilor PUG”, se mai arată în adresa semnată de Cristian Șandru.

”Zona propusă pentru reglementare face parte dintr-un ansamblu unitar istoric, cu caracter urban exemplar pentru orașul nostru, care merită îngrijit și abordat conform valorii sale”, adresa OAR către Primăria Sibiu

În analiza acestui proiect supus de Primăria Sibiu consultării publice, arhitecții sibieni au în vedere și chestiuni precum istoria recentă a terenului în discuție, care a fost dezmembrat. Această operațiune cadastrală nu ar trebui să oprească o viziune de ansamblu asupra impactului acestui proiect imobiliar, sunt de părere arhitecții sibieni. ”Zona de reglementare a PUZCP cuprinde patru parcele, rezultate prin dezmembrare recentă (circa 2008) a două parcele oridinare de pe bulevardul Victoriei (nr. 38 și nr. 40). Parcela inițiatoare (neconstruită) de pe strada Theodor Neculuță este rezultatul dezmembrării (2008) parcelei originare de pe bulevardul Victoriei, nr. 40, celelalte două parcele (bulevardul Victoriei 38 și 38 A) fiind la origine o singură parcelă. Această observație trebuie să conducă la o abordare unitară a arealului reglementat, din perspectiva unității urbanistice a celor două mari parcele originare”.

Consultă aici, integral, Opinia profesională a OAR filiala Sibiu – Vâlcea referitoare la proiectul de pe str. Th. Neculuță

Citește și Proiect: ansamblu cu două și trei etaje în spatele Reședinței de vară a mitropoliților

Sursa foto principală: Google Earth

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

2 Cents

Acum 1 an

In sfarsit vad niste reactii din partea profesionistilor. Pacat insa ca in 30 de ani nu prea s-au facut remarcati si au lasat orasul sa fie efectiv strangulat de urbanismul de cumetrie. Strazile vechi si noi, in loc sa fie niste artere veritabile sunt acum niste biete capilare colmatate de osânza nesimtirii urbanistice.
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

Arhitecții lui pește prăjit. După mintea lor întunecată nu ar lăsa să se construiască nimic în Sibiu. E un fix constant cu păstrarea spațiilor verzi atât pe terenul public cât și privat. Dar construcția noului palat mitropolitan nu v-a deranjat? Și că au lăsat palatul vechi sa se degradeze, chiar l-au sabotat că sa se prăbușească nu v-a deranjat, așa e? Sau că Compa vrea să facă nu știu câte hoteluri și construcții în vecinătatea parcului și a zonei rezidențiale, nu va deranjează? Mai multa verticalitate mai arhitecților.
Raspunde

Hh Hh

Acum 1 an

pe strada Balea nr. 10 s-a construit o hardughie de 5 etaje in "parcelarea Fonn", contrar PUG, ordinul... nimic?
Raspunde

Șandru Cuc

Acum 1 an

Astia-s dupa cum le bate vantul in punga mereu, nu va asteptati la alta motivatie pentru asa zise opinii.
Raspunde

Abramburel Rocketman

Acum 1 an

Iar blocuri si magazin ?.... ba, nu va mai satura mniezo de cotete la suprapret si locuri de adapat/consumat produse proaste din Turcia....ca la noi nu cresc legumele. Faceti o facultate, facilitati de cercetare, ceva, o cladire in care puteti aduce chestii destepte in oras, nu aceleai mizerii repetate la nesfarsit, ca in Selimbar sau arhitectilor !.... nu va mai saturati de eternele "tunuri". Oameni cu viziuni inguste, prosti si vai de capu lor, pusi in tot felul de functii. Mai bine ati face un buncar nuclear.... ca si-asa, cu sediul NATO in oras, vom avea nevoie la un moment dat.
Raspunde

Newman Sibian

Acum 1 an

Ar trebui sprijiniti acesti profesionisti care ne vor binele, in comparatie cu ce ne face duamna Fodor.
Raspunde

Dan Kro

Acum 1 an

terenurile sint/erau a cui? politician,investitior,interlop?
Raspunde

Nicolae IVAN

Acum 9 luni

Ce ar fi să ne mai gândim și la elementele tradiționale ale Sibiului, la păstrarea acestora într-o formă și stadiu, care să le dea continuitate în timp. Nu uitați că zona Iosefin din Sibiu nu este una oarecare. Ea a definit oarecum, trecerea orașului Sibiu prin timp. Dar nu doar atât ! Lucrările presupuse, conform acestui proiect de PUZ avansat de arhitectul (?) Trăușan nu țin cont de situația geologică a zonei (structura luto-argiloasă, improprie unor asemenea construcții)! Apoi , se justifică creșterea peste normal a densității populației într-o zonă cu statut special ? Vrem oare să distrugem totul în acest oraș ?! Chiar credeți că parcările subterane aparținătoare blocurilor în cauză vor fi folosite curent ?! Eu nu sunt convins de acest lucru ! Ce facem ? Aglomerăm și mai mult zona parcărilor de pe str. Th. Neculuță și Dobrogei și așa supraaglomerate ?! De abia în anul 2020 pe str. Th. Neculuță și G. Coșbuc, a fost creat (la modul nefericit !) un culoar de mobilitate pe bani publici, europeni. Ce facem acum ? Ne batem joc de această investiție, pentru că transportul materialului excavat se va face pe str. Th. Neculuță, G. Coșbuc, Dobrogei, nepunându_se problema acordării dreptului de servitute de către vânzător ?! În acest context, îmi permit să afirm, că voi fi primul care voi sesiza Uniunea Europeană despre modul în care sunt alocate și folosite fondurile europene !!! Și apoi mă întreb din nou și nu pentru prima oară, până când interesele unui cetățean străin (Habermann din Elveția) vor prima în fața celor ale unei colectivități semnificative a sibienilor ?! Cum ați reacționa dumneavoastră doamna primar într-o asemenea situație ?! Noi sibienii suntem reduși doar la calitatea de plătitori de taxe și impozite ?! Domnul Habermann ar fi trebuit să știe care pot fi urmările unei tranzacții "pe bucățele" pe care a făcut-o cu consistoriul evanghelic din Sibiu înainte de anul 2010. Sau , știa că în România, inclusiv în Sibiu, orice poate fi cumpărat ?! Nu și voința fermă a unor cetățeni care nu consimt atât de simplu dorinței sale de înavuțire !!! Ce ziceți de un apartament cu două camere, vândut la 200 000 Euro, pentru că este situat într-o zonă exclusivistă ?! Până când noi românii continuăm să fim umiliți la noi acasă ?! Sau, greșesc oare ?! Nu mai suntem la noi acasaă ?!?!?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus