Autorizarea unor clădiri cu patru sau cinci niveluri supraterane în spatele Reședinței de vară a mitropoliților, de pe bulevardul Victoriei din Sibiu, pune în pericol caracterul de ”grădină publică istorică” a locului, avertizează arhitecții sibieni. Aceștia solicită administrației locale să echilibreze indicatorii urbanistici propuși în zonă în cadrul unui proiect care are aspectul ”unei dezvoltări punctuale pentru profit maxim, în defavoarea vecinătăților, respectiv a interesului public”.
Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea, atrage atenția conducerii Primăriei Sibiu și urbaniștilor acestei instituții că recentul proiect de dezvoltare a unui ansamblu mixt (comercial și de locuire) propus pe strada Theodor Neculuță pune în pericol echilibrul zonei. Pe strada respectivă (paralelă cu bulevardul Victoriei) a fost inițiat un plan urbanistic pentru zone construite protejate (PUZCP), în baza căruia - în zona din spatele Reședinței de vară a mitropoliților și a fostului Seminar evanghelic din Sibiu – să fie ridicat un ansamblu cu subsoluri cu rol de parcări, spații comerciale la parter plus alte două sau trei etaje și etaj retras în care să fie amenajate locuințe.
Una din principalele observații ale arhitecților sibieni referitoare la acest proiect este aceea că, în forma în care a fost supus consultării publice, va duce la crearea unor majore dezechilibre urbanistice.
Și asta deoarece pe terenul pe care se intenționează această investiție, atât procentul de ocupare a terenului, cât și coeficientul de utilizare a acestuia sunt cu mult mai mari decât a tuturor celorlalte parcele învecinate. Mai precis, procentul de ocupare a terenului pentru parcela pe care se vrea ridicată noua clădire cu subsol (sau demisol) și patru niveluri supraterane este propus să ajungă la 55%. Comparativ cu parcelele vecine care au POT-uri cuprinse între 15% și maxim 30%. La fel, și coeficientul de utilizare a terenului propus – de 1,92 – este cu mult mai mare decât cel al celorlalte parcele (pentru care CUT-ul maxim este propus a fi între 0,3 și 0,9). O astfel de împărțire a indicatorilor urbanistici este un semn de investiție care va afecta interesul public, sunt de părere arhitecții sibieni.
”Privind ansamblul zonei reglementate se observă un dezechilibru major al indicatorilor urbanistici în favoarea parcelei inițiatoare, înconjurată de parcele cu inițiatori urbanistici semnificativi mai mici, ceea ce va determina un conflict funcțional în zonă, specific unei dezvoltări punctuale pentru profit maxim, în defavoarea vecinătăților, respectiv a interesului public. Propunere: echilibrarea indicatorilor urbanistici (marcați cu roșu în tabel) pentru reducerea impactului negativ al îndesirii urbanistice propuse prin prezenta documentație”, se arată în adresa transmisă autorităților locale de Ion-Cristian Șandru, președintele filialei Ordinului Arhitecților.
Spațiul verde trebuie să rămână predominant
O discuție mai aprofundată este necesară în cadrul acestui proiect având în vedere profilul istoric al zonei: acela de grădină urbană publică. ”... caracter de care trebuie ținut cont la o îndesire urbanistică precum cea propusă prin prezentul PUZCP. Indiferent de mobilarea propusă, spațiul verde trebuie să rămână dominant pe toate cele patru parcele ale zonei reglementate prin PUZCP”, arată președintele filialei sibiene a OAR. Mai mult, acesta observă și faptul că documentația urbanistică nu a fost realizată pe baza datelor reale, din teren, în ceea ce privește spațiul verde, preluând doar informații generale din Planul urbanistic general al Sibiului. Tocmai de aceea, arhitecții sibieni propun ”detalierea situației din teren a spațiilor verzi, inclusiv pe parcela inițiatoare, ținând cont de caracterul (încă prezent) de grădină publică istorică”. ”Pentru aceasta propunem completarea PUZCP cu cartarea arborilor maturi din zonă și suprapunerea ei peste mobilarea urbanistică propusă”, se mai arată în adresa trimisă de OAR atât conducerii Primăriei, cât și urbaniștilor din Primărie, consilierilor locali, dar și arhitectului care a realizat proiectul în discuție.
Tot pentru a păstra cât mai mult din spațiul verde al zonei, arhitecții mai propun reanalizarea parcajelor propuse. Pentru care, cei care au inițiat proiectul, au ”copiat” ceea ce scrie în PUG arătând că ”maxim 20% din parcelă să fie ocupată cu parcaje și circulații”. ”Pentru conservarea caracterului de grădină urbană publică din zona istorică studiată este necesar ca parcajele să fie amplasate obligatoriu la subsol, cu păstrarea câtorva locuri de parcare la suprafață, pentru vizitatori, conform prevederilor PUG”, se mai arată în adresa semnată de Cristian Șandru.
”Zona propusă pentru reglementare face parte dintr-un ansamblu unitar istoric, cu caracter urban exemplar pentru orașul nostru, care merită îngrijit și abordat conform valorii sale”, adresa OAR către Primăria Sibiu
În analiza acestui proiect supus de Primăria Sibiu consultării publice, arhitecții sibieni au în vedere și chestiuni precum istoria recentă a terenului în discuție, care a fost dezmembrat. Această operațiune cadastrală nu ar trebui să oprească o viziune de ansamblu asupra impactului acestui proiect imobiliar, sunt de părere arhitecții sibieni. ”Zona de reglementare a PUZCP cuprinde patru parcele, rezultate prin dezmembrare recentă (circa 2008) a două parcele oridinare de pe bulevardul Victoriei (nr. 38 și nr. 40). Parcela inițiatoare (neconstruită) de pe strada Theodor Neculuță este rezultatul dezmembrării (2008) parcelei originare de pe bulevardul Victoriei, nr. 40, celelalte două parcele (bulevardul Victoriei 38 și 38 A) fiind la origine o singură parcelă. Această observație trebuie să conducă la o abordare unitară a arealului reglementat, din perspectiva unității urbanistice a celor două mari parcele originare”.
Consultă aici, integral, Opinia profesională a OAR filiala Sibiu – Vâlcea referitoare la proiectul de pe str. Th. Neculuță
Citește și Proiect: ansamblu cu două și trei etaje în spatele Reședinței de vară a mitropoliților
Sursa foto principală: Google Earth
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 4586
Ultimele comentarii
Acum 37 minute
C. Tățean
Acum 52 minute
Florin
Acum 54 minute
Canaris
Acum 56 minute
Florin
Acum 58 minute
GIL