Un plan urbanistic zonal supus consultării publice propune ca, pe terenurile din spatele Reședinței de vară a mitropolitului și, respectiv, a ansamblului Seminarului evanghelic, să fie ridicat un ansamblu de locuințe și spații de servicii cu înălțime redusă.
Subsoluri cu rol de parcări, spații comerciale la parter plus alte două sau trei etaje în care să fie amenajate locuințe cu o suprafață utilă de cel mult 100 de mp. Acestea sunt propunerile înaintate de reprezentanții Ha-Co Imobiliar SRL, prin intermediul unui plan urbanistic zonal tocmai lansat consultării publice.
Ansamblul de clădiri cu două sau trei etaje peste parter este propus a fi ridicat pe strada Theodor Neculuță, practic în spatele a două imobile înscrise în Lista monumentelor istorice din România. Unul din aceste imobile – fosta reședință de vară a mitropoliților și grădina aferentă – este de importanță națională, fiind clasat ca atare în decembrie 2018 (în spatele acestei foste reședințe a fost ridicată o nouă clădire cu destinația de locuință, neutilizată încă de reprezentații Arhiepiscopiei ortodoxe). Celălalt ansamblu de imobile înscrise pe lista monumentelor istorice este cel al fostului Seminar evanghelic din Sibiu.
„Subzona are, bineînțeles, un potențial de dezvoltare foarte mare, ținând cont de valorile culturale existente. Astfel că sunt posibile inserții noi pe terenurile neconstruite sau prea puțin construite, care să respecte și să reflecte spiritul inițial al dezvoltării și care să realizeze, alături de imobile cu valoare, un ansamblu coerent și care să aducă un plus de valoare zonei și orașului”, se arată în Memoriul general al PUZ-ului supus consultării publice.
Pe terenul cu o suprafață totală de de 5.159 de mp, ansamblul propus va avea o suprafață construită de peste 2.800 de mp, suprafața desfășurată obținută fiind estimată la 9.900 de mp.
”Arhitectura va fi de factură modernă, acordându-se o atenție deosebită integrării în peisajul urban existent. Fațadele care sunt orientate către oricare din clădirile monument se vor realiza elegant, simplificat, pentru a nu intra în concurență cu fațadele monumentelor”, PUZ-ul elaborat pentru proiectul de pe str. Th. Neculuță, nr. 3
Dincolo de valorificarea terenului neconstruit, cu acces din strada Theodor Neculuță, inițiatorii documentației urbanistice sunt de părere că efectele benefice sunt și cele care decurg din faptul că în zonă vor apărea locuințe. ”Prezența populației în zonă, în acest moment, este una relativ temporară în cadrul clădirilor de pe bulevardul Victoriei (diverse activități culturale și sportive). Pe strada Transilvaniei și Neculuță se află locuințe unifamiliale și diverse sedii de instituții (ex. Tribuna), restaurante (la colțul dintre Transilvaniei și Victoriei). Prin propunerile aduse se încearcă realizarea unei ocupări permanente a zonei, lucru care ar trebui să aducă doar beneficii”.
Eventualele observații sau propuneri ale sibienilor referitor la acest proiect pot fi transmise în atenția Primăriei Sibiu până pe 13 noiembrie 2020.
Consultă aici
Planșa de reglementări urbanistice
Regulamentul local de urbanism aferent PUZ-ului în discuție
Foto principală: Google Earth
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: mitropolit , de vara , resedinta , ansamblu
Vizualizari: 6696
Ultimele comentarii
Acum 37 minute
Barosanu
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florin
Acum 1 oră
Pop
Acum 1 oră
Dobrin ionut