Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Proiect: ansamblu cu două și trei etaje în spatele Reședinței de vară a mitropoliților

Proiect: ansamblu cu două și trei etaje în spatele Reședinței de vară a mitropoliților

Un plan urbanistic zonal supus consultării publice propune ca, pe terenurile din spatele Reședinței de vară a mitropolitului și, respectiv, a ansamblului Seminarului evanghelic, să fie ridicat un ansamblu de locuințe și spații de servicii cu înălțime redusă.

Subsoluri cu rol de parcări, spații comerciale la parter plus alte două sau trei etaje în care să fie amenajate locuințe cu o suprafață utilă de cel mult 100 de mp. Acestea sunt propunerile înaintate de reprezentanții Ha-Co Imobiliar SRL, prin intermediul unui plan urbanistic zonal tocmai lansat consultării publice.

Ansamblul de clădiri cu două sau trei etaje peste parter este propus a fi ridicat pe strada Theodor Neculuță, practic în spatele a două imobile înscrise în Lista monumentelor istorice din România. Unul din aceste imobile – fosta reședință de vară a mitropoliților și grădina aferentă – este de importanță națională, fiind clasat ca atare în decembrie 2018 (în spatele acestei foste reședințe a fost ridicată o nouă clădire cu destinația de locuință, neutilizată încă de reprezentații Arhiepiscopiei ortodoxe). Celălalt ansamblu de imobile înscrise pe lista monumentelor istorice este cel al fostului Seminar evanghelic din Sibiu.

„Subzona are, bineînțeles, un potențial de dezvoltare foarte mare, ținând cont de valorile culturale existente. Astfel că sunt posibile inserții noi pe terenurile neconstruite sau prea puțin construite, care să respecte și să reflecte spiritul inițial al dezvoltării și care să realizeze, alături de imobile cu valoare, un ansamblu coerent și care să aducă un plus de valoare zonei și orașului”, se arată în Memoriul general al PUZ-ului supus consultării publice. 

Pe terenul cu o suprafață totală de de 5.159 de mp, ansamblul propus va avea o suprafață construită de peste 2.800 de mp, suprafața desfășurată obținută fiind estimată la 9.900 de mp.

”Arhitectura va fi de factură modernă, acordându-se o atenție deosebită integrării în peisajul urban existent. Fațadele care sunt orientate către oricare din clădirile monument se vor realiza elegant, simplificat, pentru a nu intra în concurență cu fațadele monumentelor”, PUZ-ul elaborat pentru proiectul de pe str. Th. Neculuță, nr. 3

Dincolo de valorificarea terenului neconstruit, cu acces din strada Theodor Neculuță, inițiatorii documentației urbanistice sunt de părere că efectele benefice sunt și cele care decurg din faptul că în zonă vor apărea locuințe. ”Prezența populației în zonă, în acest moment, este una relativ temporară în cadrul clădirilor de pe bulevardul Victoriei (diverse activități culturale și sportive). Pe strada Transilvaniei și Neculuță se află locuințe unifamiliale și diverse sedii de instituții (ex. Tribuna), restaurante (la colțul dintre Transilvaniei și Victoriei). Prin propunerile aduse se încearcă realizarea unei ocupări permanente a zonei, lucru care ar trebui să aducă doar beneficii”.

Eventualele observații sau propuneri ale sibienilor referitor la acest proiect pot fi transmise în atenția Primăriei Sibiu până pe 13 noiembrie 2020.

Consultă aici

Planșa de reglementări urbanistice

Memoriul general

Regulamentul local de urbanism aferent PUZ-ului în discuție

Foto principală: Google Earth

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6862

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Dumitru Valentin

Acum 3 ani

Mai construim scoli, gradinite? Nr populatiei a crescut, numarul constructiilor de scoli si gradinite a ramas constant
Raspunde

Iulia Neumann

Acum 3 ani

Mergea de minune și un parc acolo, după părerea mea.
Raspunde

Xcvbhbh Cbhcx

Acum 3 ani

cum naiba sa construiasca acolo asa ceva? nu este destul de aglomerata zona? vor popii sa faca bani... cei din zona sesizati-va pana nu este prea tarziu ca altfel nu veti mai avea liniste si armonie in zona. nici unul din partidele politice nu se sesizeaza legat de acest proiect? USR-PLUS dorm ca doar au fost foarte activi si au ajutat la incadrarea in patrimoniu a monumetului...
Raspunde

Der Konig

Acum 3 ani

Halul de degradare si nepasare (intentionata) in care se prezinta fostul sediu al mitropolitului este strigatoare la cer! Cladirea, o bijuterie arhitectonica, are crapaturi de jumatate de metru si sta sa cada sub privirile pofticioase si pline de viclenie ale mai marilor mitropoliei. La un moment dat, in jurul cladirii, aproape de ziduri, a fost sapat un sant lasat descoperit pentru ca apa sa intre la fundatie si sa degadeze si mai mult cladirea, pentru ca apoi, fiind in pericol de prabusire, sa existe premizele demolarii sale...cu acte. Intr-o tara normala, in 3 secunde, as fi expropriat/nationalizat imobilul si as fi formulat plangere penala pentru proprietari. Directia de cultura doarme, cointeresata, primaria la fel. E bine la Sibiu, acest oras exemplu pentru conceptul de forma fara fond, ipocrizie si prostie!
Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

In Romania, "ansamblu rezidential" nu se potriveste deloc cu "atentie sporita"
Raspunde

2 Cents

Acum 3 ani

Urbanismul de cumetrie isi continua actiunile "binefacatoare" nestingherit. De 30 de ani incoace nimeni nu are interes sa schimbe ceva. Oare de ce? Chiar ii crede cineva cand rostesc cuvinte goale de genul "dezvoltare durabila"? Inseamna ca suntem foarte creduli. Sau poate mai rau de atat... Singura regula a urbanismului sibian a fost si inca este din pacate: inghesuiala maxima pentru profit maxim. Profitul unora, nu al orasului.
Raspunde

Al Capo

Acum 3 ani

Am cautat de curiozitate info despre firma HA CO Imobiliar SRL, sunt pe pierdere de la infiintare (de 12 ani), cifra afaceri zero si zero angajati. Nu vad nici experienta, nici calificarea care sa-i faca eligibili pentru un asemenea proiect. Iar daca va fi un proiect rezidential de calitate (finisaje, spatiu verde etc) la preturi bune, chiar ma intreb daca o sa ajunga la sibienii de rand sau o sa fie cumparat de sirul de cumetri si verisori din primarie & co
Raspunde

Dr Scridon

Acum 3 ani

de ati sti voi ce salarii mici sunt la Urbanism in Primarie...Copiii vor studii in strainatate, batranii un trai linistit la pensie...Cum sa faci toata lumea sa fie multumita cu salarii de mizerie de cateva mii de lei??
Raspunde

BSI Hermannstadt

Acum 3 ani

Cat amatorism intr-o argumentare care se vrea oficiala, profesionista: "lucru care ar trebui să aducă doar beneficii" - totul e ipotetic. Sper sa va bucurati de contestari serioase sa va puna un pic la treaba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus