Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
1°C

În plină pandemie, sibienii se înghesuie să iasă la pensie

În plină pandemie, sibienii se înghesuie să iasă la pensie

Datele Casei Județene de Pensii arată că, în primele zece luni ale anului 2020, au ieșit la pensie cu aproximativ 30% mai mulți sibieni decât în perioada similară a anului anterior. Conducerea CJP Sibiu spune că observă în ultimele luni un număr mare de dascăli și profesori care preferă liniștea retragerii, în condițiile incertitudinii școlii online.

În intervalul 1 ianuarie 2020 – 1 noiembrie 2020, numărul persoanelor cu domiciliul în județul Sibiu care s-au pensionat este de 4447, în comparație cu 3400, câte s-au pensionat în aceeași perioadă a anului 2019. De asemenea, în perioada 1 ianuarie 2018 – 1 noiembrie 2018 s-au pensionat 3909 sibieni.

În afara incertitudinii sistemului de învățământ, conducerea Casei Județene de Pensii pune creșterea numărului de pensionari și pe modificarea indicelui de corecție, de care multă lume a vrut să profite.

”Din punctul meu de vedere în acest caz văd două explicații, în baza datelor pe care le avem. Pe de o parte sunt mulți dascăli, profesori care din cauza pandemiei și a școlii online au preferat să renunțe la catedră și să iasă la pensie. Pe de altă parte, avem o modificare a indicelui de corecție, fapt care a favorizat foarte mulți sibieni”, explică Dorel Aldea, director al Casei de Pensii Sibiu.

La prima vedere, se pare că trendul va continua și în lunile următoare. Spre exemplu, în această perioadă numărul dosarelor aflate în lucru este aproape dublu față de o medie a anilor anteriori.

”În anii trecuți aveam, în medie, undeva la vreo 200, poate 300 de dosare de pensionare în lucru, acum am ajuns la aproape 600. Nu știu cum va fi în perioada următoare, însă nu avem semnale că se va schimba ceva”, mai spune Dorel Aldea.

Nu în ultimul rând, este important de menționat că în această perioadă românii care doresc pot să cumpere vechime în muncă, asigurându-și astfel cotizațiile necesare ieșirii la pensie. În județul Sibiu, numărul persoanelor care s-au asigurat pentru cumpărare de vechime în baza OUG 163/24.09.2020 este 18.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5616

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Liviu Popa

Acum 2 ani

Foarte bine, si asa sunt niste Tovarasi/Dinozauri depasiti de vremuri, viitorul este al tinerilor dascali.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristea Dumitru leonard

Acum 2 ani

Cum naiba vieusul asta super mortal care îl tratezi cu paracetamol. Doar în sibiu selimbar Cisnadie Talmaciu în restul județelor nu-i bai de carantină .Terminati cu minciunile ca veti plăti amarnic Se apropie 6 decembrie
Raspunde

Filofteia Popescu

Acum 2 ani

S au pensionat ptr ca anul acesta coeficientul de corecție este peste 1,40,ceea ce i favorizează f mult asa se guvernează la noi,se dau legi care i avantajează pe unii iar pe cei care s au pensionat mai înainte de 2020 îi lasă cu pensii mult mai mici datorită acestui coeficient de corecție.
Raspunde

Dan Kro

Acum 2 ani

aveti dreptate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus