A doua secție „verde” a Spitalului Clinic Județean Sibiu care a avut de înfruntat schimbările și dificultățile aduse de pandemia de COVID-19 este cea de cardiologie. Continuăm, astfel, serialul „ Celelalte boli în pandemie” demarat de ziarul Turnul Sfatului pentru a afla cum trec bolnavii cardiaci prin această pandemie. Potrivit medicului Gabriela Eminovici, medic șef secție Cardiologie I, pacienții cu patologie cardiovasculară ocupă primul loc în ierarhizarea cazurilor COVID cu evoluție severă, motiv pentru care, în ultimele opt luni, teama de COVID s-a dovedit mai mare decât teama de infarct.
Secțiile de Cardiologie I și II și-au desfașurat activitatea în aceste opt luni de pandemie ca și „zone verzi”, nonCOVID. În tot acest timp, reprezentanții secției spun că nu s-au înregistrat întreruperi în activitate. Astfel, sunt asigurate ca și până acum, nonstop, cele două linii de gardă, pe secție și în Compartimentul de primiri urgențe-UPU. Singura diferența fiind că în UPU se lucrează în „zona roșie”.
Medicul Gabriela Eminovici, șefa secției de Cardioligie I spune că, în aceste opt luni, adresabilitatea pentru secție a scăzut considerabil, fapt care nu înseamnă că sunt mai puțini pacienți cardiaci, ci că teama de infectare cu SARS CoV-2 este mai mare. Specialistul atrage atenția că, așteptarea în cazul patologiilor cardiace poate fi extrem de periculoasă și îi sfătuiește pe pacienți să folosescă la maxim serviciile ambulatorii și liniile telefonice ale spitalului, dirijate spre secții sau policlinică.
Dr. Gabriela Eminovici, șef secție Cardiologie 1
„Adresabilitatea pentru secția de cardiologie a scăzut considerabil în ultimele 8 luni. Se pare că pacienților le este acum mai frică de COVID decât de infarct. Problema majoră este că această diminuare semnificativă a incidenței bolii cardiace nu este reală. Am constatat că adresabilitatea pentru patologia cardiacă este contrabalansată de cea pentru COVID. În scurtele perioade de vară, când spitalul a primit mai puține cazuri COVID, a crescut considerabil numărul de pacienți cardiaci internați pentru patologie adesea gravă. Pacienții cu patologie cardiovasculară ocupă primul loc în ierarhizarea cazurilor COVID cu evoluție severă, astfel încât teama de spital este justificată. Sunt peste 25 de ani de când îngrijesc pacienți cardiaci și sincer nu am crezut că va exista vreodata un inamic mai înfricoșător decât infarctul miocardic, aritmiile maligne și alte asemenea dezastre. Am consultat în ultima perioadă și mulți pacienți cardiaci ce au depășit cu bine episodul COVID. Alții, însă, s-au prezentat cu stadii depășite de infarct, ischemii periferice ș.a.m.d. Sfatul nostru este să folosească la maxim serviciile ambulatorii, precum și liniile telefonice ale spitalului, dirijate spre secții sau policlinică”, spune medicul Gabriela Eminovici.
În intervalul orar 8.00 – 14.00, internările de urgență se pot efectua direct pe secție, prioritizate în funcție de patologie.
Momentele dificile ale secției pot fi depășite prin modernizare și accesare de programe suplimentare
Șefa secției de Cardiologie I vorbește și despre momentele dificile trăite în secție. Acestea sunt atunci când nu se poate interveni la Sibiu pentru pacienții cardiaci, iar aceștia trebuie transferați, de cele mai multe ori, de maximă urgență în centre regionale. Medicul spune că această situație ar putea fi rezolvată dacă, în cadrul Spitalului Județean Sibiu se vor întregi echipele în domeniul invaziv, se vor efectua cursuri de supraspecialitate se va constitui un Compartiment de Cardiologie Intervențională și un Laborator de Electrofiziologie. De asemenea, este extrem de necesară accesarea de programe suplimentare, cel mai urgent fiind programul de infarct miocardic acut.
„Momentele dificile rămân cele în care pacienții cardiaci nu pot fi rezolvați în Sibiu si necesită transport, adesea de maximă urgență în centrele regionale. Și mă refer aici la pacientul coronarian acut - respectiv infarctul miocardic , patologia vasculară periferică și cazurile ce necesită intervenții chirurgicale, acestea din urmă cu solicitarea chirurgiei cardiovasculare. Ne confruntăm cu patologie severă, ce necesită intervenții de maximă urgență.
Serviciile oferite în cadrul specialității de cardiologie, respectiv: consulturi de specialitate, electrocardiograme, ecografii cardiace, vasculare și transesofagiene, RMN cardiac si vascular, probe de efort, explorări invazive de tip angiografii coronariene și periferice, s-au diversificat în ultimii ani prin accesul la aparatura performantă, existentă în Centrul de cercetare (finalizat de Prof. Dr. Manițiu Ioan în 2015) dar și prin angajarea de personal calificat. Apreciez că, în mod special, colaborarea, munca în echipă este absolut necesară pentru finalizarea actului medical. Aceasta este și marea realizare a ultimilor ani: constituirea de colective: Sectia Cardiologie II-sub îndrumarea Șef secție: dr. Minodora Teodoru și Compartimentul Explorări Invazive, condus de Dr. Bitea Ioan. Contăm în continuare pe sprijinul factorilor de decizie ca acest progres să aibă viitor prin întregirea echipelor în domeniul invaziv, efectuarea de cursuri de supraspecialitate, constituirea Compartimentului de Cardiologie Intervențională, precum și a unui Laborator de Electrofiziologie. Este imperios necesară accesarea de programe suplimentare, dintre care programul de infarct miocardic acut îl considerăm urgent și prioritar”, mai spune Dr. Gabriela Eminovici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: patologie cardiaca , bolnavi cardiaci , Sibiu , Secția Cardiologie , coronavirus , Gabriela Eminovici
Vizualizari: 4925
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Golanule
Acum 12 ore
FLOD
Acum 13 ore
Mita
Acum 13 ore
Fly
Acum 13 ore
ID