Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Cum putem reduce consumul de plastic? A.D.I. Eco oferă sibienilor câteva soluții

Cum putem reduce consumul de plastic? A.D.I. Eco oferă sibienilor câteva soluții

Materialele de plastic sunt peste tot în jurul nostru și tocmai din această cauză este foarte greu să le evităm. Cu toate că în ultimii 10 ani rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80%, o cantitate considerabilă de plastic ajunge în continuare la groapa de gunoi, în regiuni rurale sau în ape, având efecte extrem de nocive asupra mediului și animalelor, arată datele furnizate de Harta Reciclării, platformă interactivă care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România.

Plasticul nu este un material biodegradabil și rămâne în mediu sute de ani, fapt ce duce la moartea anuală a peste 100.000 de animale marine și 1.000.000 de păsări. De asemenea, plasticul aflat în mediu se descompune în particule toxice mai mici care poluează resursele noastre de apă și intră în lanțul trofic, ajungând și în alimentele pe care le consumăm.

O soluție pentru a preveni aceste efecte negative este reducerea consumului de plastic. Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu îndeamnă sibienii să reducă pe cât posibil consumul de plastic și oferă câteva alternative la utilizarea produselor din plastic.

„Deși pare greu de crezut, plasticul s-a  bucurat o lungă perioadă de glorie după ce a fost descoperit în 1907. Plasticul era peste tot, pentru că putea să ia o mulțime de forme. La începutul anilor '90 au început însă primele recenzii negative pentru acest material, tot mai mulți cercetători atrăgând atenția asupra pericolului pe care acesta  îl reprezintă. Ceea ce este însă foarte greu este să-l înlocuim în viața de zi cu zi. Așadar trebuie să căutăm alternative:

Lufa este un gen de plantă din familia castravetelui care, după uscare se transformă într-o alternativă perfectă pentru bureții de spălat vase. Este 100% naturală și se dezintegrează într-o perioadă foarte scurtă;

Săpunul de vase: se poate folosi un săpun ambalat în hârtie, mult mai eco și  care se consumă mult mai greu;

Periuța de dinți din bambus: având în vedere că este recomandat să ne schimbăm periuța o dată la 3 luni, ar însemna că fiecare persoană să schimbe cel puțin 4 periuțe pe an. De aceea periuța de bambus ar fi o alternativă perfectă pentru a diminua consumul de plastic;

Nucile de săpun: fructe ale arborelui Sapindus mukoross, funcționează fix ca niște capsule de detergent, dar fără a fi învelite în microplastic dăunător”, arată reprezentanții A.D.I Eco Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 992

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus