Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Primăria Sibiu explică de ce a alocat 100 de mii de lei pentru spectacolul folcloric de 1 Decembrie. ”Nu va fi o simplă redifuzare”

Primăria Sibiu explică de ce a alocat 100 de mii de lei pentru spectacolul folcloric de 1 Decembrie. ”Nu va fi o simplă redifuzare”

Banii nu trebuie neapărat cheltuiți în totalitate, pe lângă redifuzarea unor momente înregistrate se fac și filmări noi și se face în plus un set de emisiuni despre Sibiu. Acestea sunt o parte din explicațiile Primăriei Sibiu, legate de cei aproximativ 20 de mii de euro, câți sunt alocați Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

”Best of” de 1 Decembrie

Evenimentul "Noi suntem români!" însoțește sibienii de Ziua Națională de 3 ani, fiind realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Sibiu și oferind cetățenilor din Sibiu și întreaga țară (prin transmisiunea pe televiziunea națională) o imagine a tradiției folclorice a Sibiului, în interpretarea unui Ansamblu folcloric foarte apreciat de public, explică Primăria Sibiu motivul pentru care s-a decis această alocare financiară, chiar dacă ne aflăm în pandemie. ”Trebuie precizat că suma de 100.000 de lei reprezintă alocarea din bugetul local, valoarea care se va deconta efectiv putând fi mai mică, în funcție de documentele justificative care vor fi depuse la finalizarea proiectului, conform cerințelor din Ghidul aprobat prin HCL 56/2020”, se mai arată într-un răspuns transmis Turnul Sfatului.

Administrația locală susține că emisiunea nu va fi o simplă retransmisie de anul trecut, ci va strânge mai multe momente din edițiile precedente. ”Conform proiectului depus și aprobat, emisiunea nu va fi o simplă redifuzare a unui singur spectacol anterior, ci va fi alcătuită din cele mai reușite fragmente ale mai multor spectacole din edițiile precedente, acestea trebuind montate cu un aspect unitar, la standardele solicitate de televiziunea națională. Filmările din Piața Mare care vor completa spectacolul presupun activități pe parcursul mai multor zile, artiștii care vor transmite urări fiind invitați separat, la ore și în zile diferite, pentru a asigura distanțarea”, susține Primăria Sibiu.

Realizarea acestei părți a emisiunii comportă costuri cu: 

  1. filmările profesionale (la standardele tehnice ale televiziunii care va difuza emisiunile, respectiv TVR 1) și montajul imaginilor cu o echipă profesionistă
  2. închirierea echipamentelor tehnice, precum: car TV, studio mobil, aparatură tehnică de lumini, aparatura tehnică de sonorizare, aparatura tehnică de montaj imagini
  3. onorariile artiștilor/interpreților invitați la filmări 
  4. contracte prestări servicii artistice 
  5. acțiuni de publicitate si promovare   
  6. drepturi de difuzare TVR  pentru două emisiuni de aproape 3 ore (Primăria Sibiu)

Documentar în cinci episoade despre Sibiu

În același cost intră, conform precizărilor administrației locale și realizarea unui film documentar realizat de Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu și care va fi transmis de TVR. ”În același proiect și aceleași costuri este inclusă realizarea unui documentar cu 5 episoade intitulat "Port, Valoare și Tradiție", primul episod fiind dedicat promovării tradițiilor populare din Sibiu și împrejurimi. Documentarul va fi filmat în mai multe locațiii, unde se vor crea platouri de filmare care să asigure calitatea imaginilor. În cadrul proiectului este inclusă documentarea și cercetarea pe această temă, asigurarea de obiecte casnice și piese de port popular vechi de peste un secol pentru cadrul filmărilor, precum și participarea a  patru generații ale Junilor Sibiului la filmări pentru reconstituirile de meșteșuguri tradiționale și obiceiuri.  Prin urmare, logistica necesară realizării celor două materiale de televiziune este amplă și deci comportă costuri ridicate.  Prin realizarea acestor două activități, Sibiul va beneficia de promovare la nivel național și internațional, acestea urmând să fie transmise ulterior unor Ambasade ale României în străinătate”, se mai arată în document.

Silvia Macrea: ”Să ne amintim de viața frumoasă, când umpleam sălile de spectacol cu mii de oameni”

Silvia Macrea, managerul CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, spune că s-a dorit să nu se piardă tradiția spectacolelor de muzică populară transmise din Sibiu, la televiziunea națională, de 1 Decembrie. În plus, această emisiune, la fel ca și documentarul, ar trebui să transmită mesajul: ”speranță de bine”. „Pentru Sibiu și pentru români, spectacolul Noi suntem români! și transmiterea acestuia de către TVR1 erau o tradiție. Ne-am fi dorit ca și în acest an artiști și spectatori să sărbătorim împreună, în sala de spectacol... Din grijă pentru sănătatea noastră a tuturor, acest lucru nu este posibil. Dar noi, artiștii, vrem să fim alături de dumneavoastră și să vă aducem bucuria sărbătoririi Zilei Naționale a României, așa cum fiecare român merită. De aceea am conceput pentru publicul nostru drag, un program cultural special, iar de 1 Decembrie vom fi pe TVR 1 cu spectacolul-emisiune Noi suntem români! și cu filmul Port Valoare și Splendoare, primul documentar dedicat iei”, explică Silvia Macrea.

”Ne-am gândit că măcar pentru câteva ore, vor simți cu toții că e o sărbătoare mare, o sărbătoare în care trebuie să trăim românește, o sărbătoare în care trebuie să ne bucurăm de minunatele clipe pe care le-am petrecut noi, artiștii, în sălile de spectacol, cu spectatorii în fața noastră, aplaudându-ne. Ne dorim ca aceste producții transmise de TVR, să fie o speranță de mai bine, o speranță că în curând viața noastră va reveni la normal. Să ne amintim de viața frumoasă, când umpleam sălile de spectacol cu mii de oameni. Ne dorim ca 1 Decembrie să-i găsească pe sibieni și pe toți românii sănătoși, la casele lor!” - Silvia Macrea, manager  CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1963

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Lulica Birtu

Acum 3 ani

Pentru ca trebuie sifonati niste bani si pe anul asta nu prea au putut,dar acuma au ocazia si nu o pot rata!!!
Raspunde

Neluțu O

Acum 3 ani

Justificări . Eu aș vrea să pot merge în siguranță pe o stradă asfaltată,dotată cu semafor, cu pistă de bicicletă sau cu sens separat pentru transport în comun,să știu că dacă mă imbolnăvesc vine o ambulanță dotată cu tot ce trebuie ,să mă plimb prin parc și să nu mă ,,omoare,,țînțarii, să....dar multe mai avem de făcut pînă să ne putem distra. Fiecare vrea o bucată din banul public, dar acum chiar nu e cazul. Căutați sponsorizări de la privați , nu de la stat pînă trece ,,valul,, !
Raspunde

George Geo

Acum 3 ani

Probabil erau "promisi", banii aia... aproximativ 20 000 de euro, pentru nimic, cand lumea e inchisa in casa. Dar no, sa zicem ca sa nu moara nici aia de foame, n-ar fi o suma asa mare. Daca aveam primar PNL, sunt sigur ca ar fi fost 200 000 de euro, iar cu PSD 500 000, ca au stomacurile mai mari si nu umbla cu loganu, sa bage 5 l la suta de km. Ei umbla cu SUV de lux, in care bagi 20 l la suta de km.... si ei si fiii si fiicele, amantele, toata suita care ne delapideaza din '89 incoace.
Raspunde

Gicu FierVechi

Acum 3 ani

Doamna Macrea, daca publicul tinta e tot poporul, la ce sa plateasca doar sibienii din taxele lor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus