Depozitul de vaccinuri anti-Covid pentru Regiunea Centru va fi la Brașov, sub administrarea Spitalului Militar de Urgenţă „Regina Maria” Braşov, iar în județul Sibiu vaccinarea populației se va face prin șase centre regionale.
Deocamdată, la nivel local se lucrează pentru clarificarea situației acestor centre și pentru nominalizarea unor coordonatori care să se ocupe de întreaga operațiune, spune coordonatorul pentru situația COVID – 19 pe regiunea Centru, Lucian Blăguțiu, inspectorul sanitar șef în cadrul DSP Sibiu. ”S-au identificat șase spații, deocamdată, dar discuțiile sunt într-o fază incipientă. Pentru vaccinare se merge pe procentul estimat de populație necesar a fi vaccinat, pe numărul total urmând a fi aplicat acel procent de 60, 70% necesar pentru imunizare”, a explicat Blăguțiu.
Dacă în Brașov urmează să ajungă într-o primă etapă 120 de mii de vaccinuri, în Sibiu acest număr este deocamdată necunoscut. ”Vorbim acum de prima tranșă, cea dedicată primele grupe de persoane care vor fi vaccinate. La noi nu s-a discutat exact numărul pentru că lucrurile sunt în fază incipientă pe cele șase puncte. Apoi se vor cunoaște și condițiile, pe fiecare centru va fi desemnat un coordonator de vaccinare, pentru că lucrurile trebuie realizate foarte eficient”, spune Blăguțiu.
Vaccinare anti-Covid în 3 etape
Procesul de vaccinare a populației este stabilit în trei etape, prioritate având personalul care deservește activități critice pentru societate. În a doua etapă se va vaccina populația aflată sub factor de risc în raport cu infectarea cu SARS CoV-2, iar în a treia etapă se va vaccina restul populației.
În prima etapă se vaccinează personalul din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie). Urmează apoi vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19. În a treia etapă se efectuează vaccinarea populației generale.
Producătorii a două vaccinuri au anunțat că testele din faza a treia, cea finală de verificare, au dovedit o eficiență de peste 90% a vaccinurilor bazate pe secvența de ARN a virusului Sars-Cov2. Este vorba de vaccinul americano-german al Pfizer-BioNTech și de cel al companiei americane Moderna. România va primi vaccin anti-Covid prin schema comună a Uniunii Europene, care a încheiat contracte cu mai mulți producători.
Președintele Klaus Iohannis a estimat că vaccinarea va începe cel mai probabil la începutul anului viitor, iar la populația generală vaccinul va ajunge abia la începutul verii 2021.
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Johny Balamuc
Acum 14 ore
Argumentare .
Acum 16 ore
Lulica Birtu
Acum 16 ore
Radu Vartolomei
Acum 17 ore
Traian Mircea