Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

#șîel Un fast-food încalcă regulile din Piața Mare înainte de a fi deschis: ”s-a dispus demontarea în maxim 24 de ore”

#șîel Un fast-food încalcă regulile din Piața Mare înainte de a fi deschis: ”s-a dispus demontarea în maxim 24 de ore”

Deschiderea unui fast-food din rețeaua Spartan în chiar zona zero a centrului istoric al Sibiului este precedată de o ”românească”: autorizația pentru amplasarea siglei de la intrare a fost obținută pentru un model care, în final, nu a mai fost respectat. Prin urmare, în Piața Mare a Sibiului a apărut o siglă iluminată din interior, cu neoane și culori stridente, încălcând normele de protecție a patrimoniului istoric din centrul orașului.

Sigla unui nou restaurant Spartan a apărut în Piața Mare a Sibiului în cursul săptămânii trecute. La doi pași de locațiile Orange sau Vodafone (companii multinaționale care și-au modificat logo-urile pentru a respecta paleta de culori și materiale specifice centrului istoric al Sibiului), cei de la Spartan au lipit deasupra intrării o siglă care încalcă toate restricțiile impuse în centrul istoric al Sibiului: este stridentă, cu iluminat agresiv, modernistă.

Solicitați de Turnul Sfatului, reprezentanții administrației locale au descoperit că există autorizație emisă pentru respectiva siglă, autorizație emisă chiar în baza unui aviz emis de Direcția pentru Cultură. Doar că reprezentanții Spartan au primit autorizație pentru cu totul altceva decât ceea ce a fost, în cele din urmă, realizat. ”Direcția de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a avizat amplasarea acestei firme prin autorizație de construcție, în conformitate cu HCL 278/2013 prin care s-a aprobat regulamentul local pentru publicitate. Menționăm că autorizația a fost emisă în baza și cu respectarea prevederilor avizului emis de Direcția Județeană pentru Cultură în iunie 2020, aviz fiind necesar dat fiind faptul că firma urma să se amplaseze în zona istorică. De asemenea, precizăm că în avizul emis de Direcția Județeană pentru Cultură nu se specifică nimic despre materialul din care să fie confecționate literele sau despre faptul că este luminoasă. De altfel, în planșa prezentată de beneficiar apar litere de culoare închisă, fără să se precizeze că sunt luminoase sau de culoare fosforescentă”, răspund reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu.

Polițiștii locali au cerut ca respectiva siglă care nu corespunde nici avizului și nici nu respectă legislația locală să fie îndepărtată. ”Reprezentanți ai Biroului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale s-au deplasat deja în teren pentru a verifica dacă avizele și autorizațiile emise au fost respectate. Având în vedere că s-a constatat că autorizația nu a fost respectată, s-a dispus demontarea firmei în termen de maxim 24 de ore”, mai informează reprezentanții administrației locale.

Marius Oltean, directorul interimar al Direcției pentru Cultură Sibiu, spune că nu știe să fi fost avizată o astfel de siglă. ”Eu, așa, la prima vedere, nu cred să existe aviz pentru o astfel de siglă. Dar volumul de muncă este mare, vom verifica. În baza sesizării dumneavoastră, noi o să întocmim un ordin de serviciu, iar unul dintre agenții constatatori pe care îi avem va face o verificare. În funcție de ce documente au sau nu cei care au amplasat sigla, anunțăm sau nu Poliția, deoarece centrul este ansamblu-monument istoric și, atunci, ar urma să se desfășoare și o anchetă penală”, spune Marius Oltean.

#șîel

Spartan este o rețea de fast-food-uri care pot fi deschise și în franciză, rețea deținută de Ștefan Mandachi, din Suceava. El a devenit cunoscut la nivel național în primăvara anului trecut, când – după ce a construit în mod simbolic primul metru de autostradă din Moldova – a inițiat campania ”România vrea autostrăzi”. #șîeu a fost cuvântul-cheie prin care românii au fost invitați să se oprească din lucru timp de 15 minute, în semn de protest față de lentoarea dezvoltării unei rețele de autostrăzi în țara noastră.

Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților Spartan o reacție referitoare la amplasarea unei sigle care nu respectă regulile centrului istoric al Sibiului, dar până la publicarea acestui articol nu a fost transmis niciun răspuns.

Actualizare 17:00. Ca urmare a solicitării, reprezentanții Spartan au trimis un scurt răspuns. ”Avem emis aviz favorabil din partea Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu și autorizație de construire. Aviz NR. 54/M/ 26.02.2020 - Amplasare Reclamă pe fațada clădirii pe durata contractului de închiriere, Autorizatie de construire Nr. 516/ 08.10.2020 - Amplasare firmă pe fațada imobilului”, este răspunsul transmis.

”Aspectul general va fi în acord cu arhitectura imobilului şi a imobilelor vecine. Este recomandată folosirea materialelor de calitate, grafisme tradiţionale care figureaza simbolic activitatea, efecte de transparenţă şi decupaj. De asemenea, este recomandată folosirea dimensiunilor mici, discrete, respectarea compoziţiei faţadei precum şi elementele de decor, bosaje, etc. a căror logică nu trebuie încălcată prin modul de amplasare a mijlocului de publicitate”, comunicat Primăria Sibiu despre modalitatea corectă de afișaj în centrul istoric al Sibiului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 14637

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Marcian Radu

Acum 3 ani

Eh... vezi ce inseamna sa nu dai destul... Sensiblue nu se vede dar Spartan se vede...
Raspunde

Dan Kro

Acum 3 ani

vo tras-o sieu domnilir de la primarie
Raspunde

UN SIBIAN GETBEGET

Acum 3 ani

ATI STRICAT TOT AERUL ISTORIC SI CULTURAL AL PIETEI MARI CU UN FASTFOOD FIX IN PIATA MARE. A SCAZUT SEMNIFICATIV FRUMUSEATA CENTRULUI
Raspunde

Voma .

Acum 3 ani

Cand am vazut ca individul siel e de sorginte pesedista am zis ca nu mai mananc niciodata de la Spartan.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus