Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
12°C

Media a 11 sondaje din ultima lună: PNL – 31,8%, PSD – 27,5%, USR PLUS 15,8%

Media a 11 sondaje din ultima lună: PNL – 31,8%, PSD – 27,5%, USR PLUS 15,8%

Alegerile ar urma să fie câștigate de PNL, la limită, în fața PSD. Ambele partide au posibilitatea de a construi o majoritate parlamentară în jurul lor, în funcție de foarte puține procente. Acestea sunt o parte din concluziile care reies dintr-un studiu realizat de OpenPolitics.ro.

Platforma online, ”neafiliată politic, ce aparține de Median Research Centre”, după cum se prezintă pe propriul site, a luat ultimele 11 sondaje de opinie care au prezentat și resursele sociologice și a făcut o medie.

Graficul realizat în urma acestei cercetări arată un PNL în scădere și un PSD în revenire în simpatia publicului. Liberalii ar strânge, conform graficului 31,8%, PSD – 27,5%, USR PLUS 15,8%, Pro România – 6,6%, UDMR – 5,1% și PMP 5,1%.

Următoarea majoritate electorală s-ar putea construi, conform declarațiilor politice din ultima perioadă doar pe două axe: PNL – USR PLUS, eventual PMP și PSD – Pro România și UDMR. În prima situație, pe acest grafic ar rezulta 47,6% (PNL și USR PLUS), eventual 52,7, dacă în această alianță ar intra și PMP. Evident, după distribuirea mandatelor aceste procente sunt mai mari și ar permite o majoritate confortabilă. Pe de altă parte, în situația în care PMP nu va reuși să facă pragul electoral, lupta pentru crearea unei majorități s-ar aprinde foarte mult, pentru că PSD, Pro România și UDMR s-ar apropia de jumătatea numărului de parlamentari. 

Atenție la sondaje

Open Politics atrage atenția că multe sondaje apărute în ultima perioadă pot prezenta date înșelătoare, mai ales atunci când acestea nu sunt însoțite nici măcar de marja de eroare, fără a mai vorbi de eșantion sau metoda cercetării sociologice. ”Mai ales în cazul României, e bine să privim cu scepticism chiar și datele agregate din mai multe sondaje și dacă avem timp, să verificăm cât de riguroasă e selecția celor care pun datele cap la cap. Când vedem informații despre un sondaj, sunt câteva elemente esențiale care n-ar trebui să lipsească. Și trebuie să ținem cont că valorile și diferențele reale de popularitate a partidelor pot să devieze semnificativ de la sondaje, chiar și dacă acestea au fost făcute cu respectarea celor mai riguroase standarde. În rest, să pregătim pungile de popcorn. Duminică ies la examen nu doar partidele ci și calitatea sondajelor”, concluzionează OpenPolitics.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2147

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Radu Paul

Acum 1 an

Eu nu cred în veridicitatea sondajelor ”de opinie” care, după cum bine se știe, sunt făcute la comanda unor partide la putere pe plan local(în cazul de față PNL) și pe baza finanțării mai mult sau mai puțin la vedere. Eu voi vota pentru O Românie fără hoție, fără penali în funcții publice, fără traseism politic și pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale , de ocrotire a sănătății și de transport.
Raspunde

Un Votant

Acum 1 an

Cred ca evolutia acestor sondaje este reala!Cand esti la guvernare,toate masurile luate(desi sunt aceleasi in toata lumea!)sunt nepopulare si orice slabiciune este taxata de adversari.Iar cand esti in opozitie si ai de partea ta doua televiziuni antinationale care "lucreaza"pentru tine 24 din 24 si ai de partea ta si biserica(ORTODOXA!) care nu renunta la nimic,(la Betleem si la Roma s-a renuntat la pelerinaje,aici Daniel si Teodosie nici nu vor sa auda!)este clar ca vei creste in sondaje chiar daca nu ai facut si nu vei face niciodata ceva pentru tara!Sa speram ca numarul votantilor cu ratiune va predomina!
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 1 an

Tare idiot trebuie sa fii sa votezi Pro Romania....ponta-tariceanu, 2 penali, o aripa murdara a PSD-ului....trist cum s-au rebranduit mizerabilii penali si cum unii pun stampilele pe asa ceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus